Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze cos innego

ZIEMNIAKI

Polecane posty

Gość moze cos innego

Normalnie gotuję ziemniaki w taki sposób, ze składam je do zimnej osolonej wody. A są jakies inne sposoby? Czy mozna dodac do tej wody jakis przypraw zeby smak ziemniaków był lepszy? ps. robie kotlety mielone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi smakuja ziemniaki
same w sobie... Tez je wkladam do zimnej wody i gotuje - bez solenia, bo nie lubie slonego smaku ;) A jak solisz ta wode jak jest zimna, to Ci sie dluzej bedzie gotowac... Moze posol jak juz zacznie wrzec?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam 4 zęby mądrości
zalewaj wrzącą wodą, bo to nie jest rosół :-O dla smak delikatnego wrzuć do gara dodatkowo korzeń pietruszki i razem potem ubij albo do ubijania dodaj trochę pieprzu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z netu eśli chcemy, by gotowane ziemniaki miały lepszy, oryginalniejszy smak, do wody, w której się gotują, dołóżmy 2-3 ząbki czosnku i liść laurowy lub trochę suszonego kopru zawiniętego w kawałek gazy albo pół łyżeczki kminku. -Ziemniaki do gotowania zalewa się wrzątkiem z solą - będą smaczniejsze i zatrzymują więcej składników odżywczych. -Podczas gotowania najmniej tracą ziemniaki zalane małą ilością wrzącej, osolonej wody, gotowane jak najkrócej pod przykryciem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniaki jako jedyne
z warzyw wrzuca sie na zimna wode, nie goraca :P PS. Ja lubie standardowy smak ziemniaka jednak, bez udziwnien ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na gorącą wodę
ziemniaki to wrzuca się na zimną wodę jak się jest ciężko chorym np. na nerki i chce się, aby z nich gotowanie wyciągnęło jak najwięcej soli mineralnych i żeby taka sama skrobia została :-P np. chodzi o to by po ugotowaniu ziemniaki miały mniej potasu w sobie, żeby to wyszło to wody - i wtedy są takie bez smaku :-O ale jak się jest chorym to nie ma wyboru to co pisze leta24.supernova to wszystko prawda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gotowanie ziemniaków Obrane ziemniaki soli się na początku gotowania, aby zmniejszyć utratę soli mineralnych. W naczyniu, w którym gotują się ziemniaki, woda powinna je ledwo pokrywać (do 1 cm). Aby szybciej ugotować ziemniaki, należy włożyć do wody łyżkę margaryny lub masła. z netu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak gotować ziemniaki? Młode ziemniaki zawsze gotujemy w skórce i wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę, natomiast stare (np. w okolicach lutego) obieramy i wrzucamy do zimnej wody i gotujemy powoli. Ziemniaki w mundurkach zawsze zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli na wolnym ogniu pod przykryciem. net .... wszedzie co innego...az z tematu zboczyłam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to wy sobie gotujcie
jak chcecie... Ja wiem co mi smakuje. Nie lubie udziwnien. Ziemniaki zawsze bede gotowala tradycyjnie :D Do tego schaboszczak (tradycyjnie w panierce :P ) i kapucha. Mniam! Palce lizac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na gorącą wodę
"natomiast stare (np. w okolicach lutego) obieramy i wrzucamy do zimnej wody i gotujemy powoli" no i racja bo na przednówku ze starych ziemniaków chcemy wypłukać szkodliwą solaninę a w młodszych chcemy zachowac wszystkie wartosci więc gotujemy w gorącej 🖐️ czasem warto ksiązki czytać zamiast netu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kartoflanka smietanka
ja gotuje normalnie z sola i jak odleje wode dodaje lyzke smietany i gniote pozniej to juz tylko koperek na wierzch :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ania z Zielonej
zaraz po obraniu do goracej wody z sola ( nie przetrzymywac w wodzie bo debieja i wytacaja witaminy i sole mineralne) dotowac tyle aby sie nie rozkleily.ja zawsze wyjmuje kawalek i sprzadzam. potem wstrzasam i wsypuje koperek , czasem lyzeczke masla.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ania z Zielonej
mozna tez dla odmiany posypac szczypiorkiem :) tez dobre do jajka sadzonego np.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×