Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rabarbarkaa

L4 - umowa na czas określony a ciąża

Polecane posty

Gość rabarbarkaa

mam pytanie, 2 tygodnie temu podpisałam umowę na okres próbny na 3 miesiące, teraz jestem w 5 tygodniu ciąży. W pracy o tym nie wiedzą. Czy jeśli już teraz pójdę na zwolnienie lekarskie i przeciągnę je do końca ciąży to czy mogą mnie zwolnić w trakcje tego zwolnienia?? I czy przedłużą mi umowę do końca ciąży??

Gość kanalia cytrynowa
nie musisz isc na l4 wystarczy ze przedlozysz pracodawcy zaswiadczenie ze jestes wciazy automatycznie bedzie musial ci przedluzyc umowe do dnia porodu a pozniej za macierzynski bedzie ci zus placil :) tak wiec nie kombinuj ze zwolnieniami.

Gość rabarbarkaa
no tak ale kobieta w ciąży jest chroniona dopiero po 12 tygodniu wiec jak zobaczą że wymiotuję to mnie wyrzucą, a jak będę na zwolnieniu to chyba już nie mogą, ale nie jestem pewna.

Gość rabarbarkaa
nie jestem kurwą ale kobietą ciężarną, ale ty pewnie nie wiesz co to znaczy, życzę ci z całego serca żebyś to kiedyś mogła poczuć.

Gość a ja szukam pracy i wciąż
mnie pytają, czy na pewno nie zajdę zaraz w ciążę... Teraz wiadomo, że jednak kobiety to robią!!

Gość rabarbarkaa
przez takich ludzi jak ty i przez niektórych pracodawców kobiety nie mają w ogóle dzieci.

Gość rabarbarkaa
wiesz takie życzenia sie odwracają i zawsze wracają...

Gość co zrobic...
ja sama mam dylemat moralny przeszlam 3 stopnei rekrutacji czekam an odpowiedz rekrutacja trwala od polowy maja a wczoraj zrobilam test i ciaza i co teraz lepiej jak cos podpisac umowe czy lepiej bez pracy a co wtedy z czego utrzymam rodzine

Nie przeginajcie oboje. Ale fakt jest faktem, że jesteś nieuczciwa. No cóż... jeśli kiedykolwiek będę miała własną firmę, to nie zatrudnię żadnej kobiety. Właśnie przez takie akcje - same sobie szkodzimy.

zostaje ona przedłużona do dnia porodu, potem umowa wygasa, i zasiłek płaci ci zus

Gość dodam od siebie że sama
sobie bat kręcisz, bo po takiej akcji nikt cię nie będzie chciał zatrudnić.

Gość rabarbarkaa
czipsik - może wiesz czy mogą mnie zwolnić jak będe na zwolnieniu lekarskim przed ukończeniem 12 tyg ciąży??

Gość dodam od siebie że sama
a jak pracodawca nie w ciemię bity to wylecisz z artykułu 52. Powód się znajdzie.

Gość co zrobic...
nie mogą cie zwolnic juz teraz , musza przedluzyc umowe do dnia porodu

Gość dldldldlldld
Ledwie umowę podpisała, już się dała zapłodnić.

Gość rabarbarkaa
no tak większość z was to pewnie z próbówki albo bocian was przyniósł?? tak?? Od zawsze kobiety rodzą dzieci i zawsze będą rodziły taki jest świat i tak nas Bóg stworzył i dlaczego ja mam nie chodzić do pracy, mam zostać bez pieniędzy i środków do życia (mąż zarabia niewiele) ledwo kredyt spłacamy i starcza tylko na rachunki. Według was mam sie zwolnić i oddać dziecko do sierocińca skoro nie będe miała z czego mu jedzenia kupić!!??

Gość kanalia cytrynowa
nie od zadnego 12 tygodnia ciazy kiedys tak bylo ,mozesz byc 3 tyg w ciazy i nie moga cie zwolnic no ludzie !!!!

Gość nie nie to nie tak kłamczuszko
nie kłam. To nie było tak: zaczęłam pracować, zaszłam w ciążę. Wyraźnie napisałaś że było odwrotnie: zaszłam w ciążę, zaczęłam szukać kasy z nieba za nicnierobienie.

Gość ona taka jedna
niezależnie od tego czy będziesz na zwolnieniu czy nie, to jak się skończy okres próbny to umowa wygasa i nie muszą podpisać z Tobą kolejnej, chyba że w dniu wygaśnięcia umowy Twoja ciąża jest większa niż 12 tygodni, to wtedy muszą przedłużyć do dnia porodu. Ja tak mam, tzn 5 sierpnia kończy mi się umowa i wtedy moje maleństwo będzie miało 20 tygodni, więc muszą mi przedłużyć do porodu, a w zależności od kierownika może przedłużyć też na macierzyński bo firma i tak na tym nie traci, bo to ZUS płaci.

Gość w związku z powyższym po
takim numerze celowo ci nie przedłużą na macierzyński, żeby się odgryźć

Gość ona taka jedna
tyle że ja tam pracuje od zeszłego roku i nie robiłam żadnych lewych numerów

Gość co zrobic...
ale przeciez mzoe pracowac do 6-7 miesiaca ja ma zamiar tak robic czuej sie dobrze czemu mam nie pracowac

Gość F-kiii
kurwa ! przeciez nie jestes chora, tylko w ciazy ! jak mozna tak klamac, jakbys byla uczciwa, to twoj pracodawca zrobilby wszystko, zebys miala dogodne warunki i jeszcze cieszylby sie, ze nie jestes kolejna zaklamana wstretna baba ! ja jak bede miala miec dzidziusia, to dopoki bede mogla to bede chodzila do pracy, nawet do 9 miesiaca i nie bede tak klamala jak ty ! bo nie wierze, ze nagle masz zagrozona ciaze juz od pierwszych dni, ale takie czasy i tacy ludzie ! tzn. polacy !!!

Gość ona taka jedna
a właściwie to czemu chcesz iść od razu na zwolnienie?? żle się czujesz?? lekarz stwierdził zagrożenie?? czy tak poprostu chcesz posiedzieć w domu??

Gość co zrobic...
no wlasnie ja podjelam decyzje podpisze umowe na okres próbny bardzo mi zalezy na tej pracy i bede pracowac do kiedy bed e mogla to nie jest choroba

Gość F-kiii
kase chca, ale za nic nie robienie ! dlaczego nas polakow, wciaz musza wyzywac od nierobow, zlodzieji i kretaczy, czy nigdy to sie nie skonczy ?! co za narod...

moja koleżanka tak zrobiła. Ciąża i od razlu L4, bo jej tak mądre koleżanki w ciąży lub matki poradziły. Co się będzie męczyć, niech w domu posiedzi. Oczywiście dostała wszystkie należne!! jej świadczenia, ale na stanowisko nie wróciła i nigdy nie wróci. Referencje dostała baaardzo kiepskie i jasno usłyszała, że gdyby załatwiła to inaczej - miałaby gdzie wracać.

Gość co zrobic...
no wlansie ja sie dziwie dziewczyną co odrazu l4 a potem ze tyle przytyly w ciazy i z epotem pracy nie ma ehhh , przeciez mzona spokonnie pracowac pracodawcy idą na reke jak widza ze sie ktos stara

Gość ona taka jedna
no tak, ale mówisz że jesteś w 5 tyg, za chwile będziesz miała mdłości (może i będziesz żygać codziennie rano) wściekną się na Ciebie jak się zorientują że na początku ich okłamałaś i że jesteś w ciąży, no chyba że będziesz ściemniać "nie miałam pojęcia"

Gość deli256
jestem w podobnej sytuacji, z tym ze ja od razu jak mnie zatrudniali powiedziałam o ciąży. Niestety po dwóch tygodniach pracy zaczęłam krwawic i zwolnienie do konca ciązy. Umowe mam przedłaużoną do dnia porodu, zasiłek chorobowy z zusu. Tak sie po prostu czasem zdarza.