Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia_____________21

Po co czytać książki?

Polecane posty

przecież można obejrzeć to samo w tv, ja nie czytam, nie jestem taka głupia

Gość bo czytając książki
uruchamiasz wyobraźnie! ogolnie osobiscie ja wole czytac ksiazki niz oglądac to w tv...

wyobraźnie uruchamiam paląc książkami w kominku

1) rozwijać wyobraźnię, jest to przyjemniejsze niż gotowe obrazy w TV, 2) zabić nudę, czytać możesz, kiedy chcesz, a nie oglądać TV w określonych godzinach, 3) mieć tematy do rozmów o ciekawych książkach i ulubionych autorach, 4) jako że większość ludzi jest wzrokowcami, dużo czytając człowiek przyswaja sobie prawidłowe formy i pisownię, a nie byki, które robi tyle ludzi w necie :O 5) by mieć szersze horyzonty i bogatsze słownictwo.

spróbuj spalić w kominku, dzieła wszystkie Marksa , albo Stalina, to nie tylko wyobraźnię trzeba mieć.

Gość ja nie czytam książek w ogóle
jak ktoś lubi to proszę bardzo, ale ja nie lubię i czytam tylko takie, jakie muszę. Dla mnie to głupota podniecać się kto ile i jakich książek przeczytał, udawanie inteligentnych. Ja nie jestem głupia, dlatego nie zmuszam się na siłę do czytania. Wolę obejrzeć ciekawy, ambitny film i potem nad nim porozmyślać. Wolę poczytać w internecie, o tym co mnie naprawdę interesuje np. biochemii kosmetycznej, składnikach odżywczych itd. Ale jak ktoś lubi czytać książki to spoko, byleby nie myśleć: czytasz książki-jestesz kimś, nie czytasz-jestes gorszy, mniej inteligentny, mający bardziej skąpe słownictwo itd.

Książki są dobre bo można je czytać wszędzie i wybór czegoś do przeczytania wymaga pewnego (czasem niemałego) wysiłku intelektualnego. Telewizja raczej skłania do oglądania badziewia i reklam. Każdemu polecam czytanie książek. To wcale nie świadczy o inteligencji, bo jest mnóstwo ksiązek dla głupków.

Gość czytanie bardziej pobudza
wyobraznie niz filmy . Radio zreszta tez. Fantazja, kreatywnosc jest wazna, dlatego dzieci , ktore czytaja lub ktorym czytano, sa potem pod tym wzgledem lepiej rozwiniete . Dzieki czytaniu uczymy sie tez pisac, wiemy chocby, jak uzywac znaków przestankowych. Szczerze mowiac, chyba wszystkie adaptacje literatury na ekranie, jakie widzialam kiedykolwiek, mnie zawiodly - o wiele ciekawiej wygladalo to w mojej wyobraźni.