Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 KateFlower

Plan prac domowych

Polecane posty

Go艣膰 KateFlower

Cze艣膰, Dzi艣 postanowi艂am uporz膮dkowa膰 moje domowe prowadzenie. Zazwyczaj wygl膮da to tak, 偶e robi臋 mega du偶y ba艂agan wywalaj膮c wszystko z p贸艂ek, wyci膮gaj膮c mop i odkurza膰 na 艣rodek mieszkania, a potem staram si臋 to ogarn膮膰. Od dzi艣 koniec, mam plan! Czy pr贸bowa艂y艣cie kiedy艣 czego艣 podobnego? http://img139.imageshack.us/my.php?image=plands9.jpg

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kiedy艣 RER
He, he, co艣 podobnego mam w ksi膮偶ce o gospodarstwie domowym z lat 60. IMHO nierealne ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja mam duzy dom
jakbym co dzien przecierala w nim cala podlog臋 to bym nie wypuszczala mopa z reki. Dla mnie caly taki plan jest do kitu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Te wszystkie rzeczy i tak robi艂am, kwestia tylko ogarni臋cia tego w ca艂o艣膰. Mia艂am do艣膰 zastanawiania si臋 rano, co mam zrobi膰. Od jutro wprowadzam plan, zobaczymy czy si臋 uda. Mam nadziej臋, 偶e tak, bo ba艂agan jaki powstawa艂 w domu to zazwyczaj moja sprawka :) m贸j m膮偶 cholera praktycznie nie ba艂agani.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiedy艣 RER
Poni偶ej podaj臋 plan bardziej realny. codziennie: od艂o偶y膰 rzeczy na swoje miejsce (brudne do brud贸w, 艣mieci do 艣mieci, ksi膮偶ki na p贸艂k臋, 艂贸偶ko po艣cieli膰), przewietrzy膰 2 razy w tygodniu: podla膰 kwiaty, nastawi膰 pranie, nastawi膰 zmywark臋, wyrzuci膰 艣mieci raz w tygodniu: odkurzy膰, wytrze膰 kurze, przetrze膰 parapety, umy膰 艂azienk臋, umy膰 pod艂ogi na mokro raz na dwa tygodnie: zmieni膰 obleczenie po艣cieli raz w miesi膮cu: porz膮dki w szafce 艂azienkowej i w papierach raz na kwarta艂: porz膮dki w szafach i przegl膮d odzie偶y raz na p贸艂 roku: mycie okien porz膮dki w piwnicy: jeszcze nigdy mi si臋 nie uda艂o :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiedy艣 RER
OK, ale przyznajcie si臋 tak z r臋k膮 na sercu: kt贸ra CODZIENNIE myje WC?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiedy艣 RER
aha, bo widz臋, 偶e zapomnia艂am: raz w tygodniu i 艂azienka, i kuchnia :)

Udost臋pnij ten post

Jest Was dwoje i codziennie wstawiasz pralk臋? Sorry, to ile Ty ciuch贸w dziennie zu偶ywasz? Dla mnie taki plan by艂by dobry, gdybym nie pracowa艂a. Ale 偶e pracuj臋 to odkurzam raz w tygodniu. Tak samo raz w tygodniu myj臋 ubikacj臋 (no chyba, 偶e wymaga, to oczywi艣cie na bie偶膮co te偶) Porz膮dek w kosmetykach? sprz膮tam jak si臋 zba艂agani, a w ci膮gu tygodnia raczej trudno o to. Tak samo nie wariuj臋 z dezynfekcj膮 wszystkiego. I nie myj臋 lod贸wki co tydzie艅. Mam w niej porz膮dek na co dzie艅, zdech艂ego 偶arcia nie przechowuj臋, wi臋c spokojnie starczy raz w miesi膮cu, albo w miar臋 potrzeby. I jako艣 nie mam brudno w domu. Wyluzuj troch臋, dziewczyno. Przyb臋d膮 Ci dzieci, to ju偶 w og贸le niczego nie ogarniesz.

Udost臋pnij ten post

a co do pod艂贸g - zdejmuj buty po wej艣ciu do domu to si臋 nie nabrudzi, bo od czego? od skarpetek? no chyba, 偶e cokolwiek we藕miecie do r臋ki to si臋 sypie na pod艂og臋 ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Ka偶da z nas ma inne potrzeby co do wygl膮du swojego domu. Ja r贸wnie偶 pracuje, ale z r臋k膮 na sercu codziennie myje wc, codziennie wstawiam pranie, jak nie ubrania, to r臋czniki, koce, poszewki, po艣ciel, 艣cierki.... i myje lod贸wk臋 raz w tygodniu, a raz w roku j膮 rozmra偶am. Zakres zada艅 jakie mam jest nie istotny, bo jest m贸j wg potrzeb, bardziej mnie interesuje, czy kt贸ra艣 z Was mia艂a plan, czy raczej wykonuje to co trzeba w danej chwili.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja mam wlasny rytm
klozety na biezaco, praktycznie co dzien, bo lubie, jak sa idealnie czyste, umywalki tez i tego nie puszczam, Pralka jak sie napelni, zmywarka tez. Na polce w lazience nie mam balagany. Kurze niestety sa i z tym nie daja rady, wiec i tak pasuj臋, bo za duzo bibelot贸w. U mnie powazny problem z gazetami, ktorych co tydzien zbiera sie ich kupa a nie wszystkie przeczytane.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Gazety to r贸wnie偶 m贸j problem, uwielbiam wn臋trzarskie... i trudno mi si臋 z nimi rozsta膰, ostatnio wyrzuci艂am wszystkie wydane przed 2007, ale by艂o ci臋偶ko. Druga cz臋艣膰 to gazety bran偶owe, kt贸re lubi臋 mie膰 pod r臋k膮, ale te usuwam mniej wi臋cej po p贸艂 roku, jak jestem pewna, 偶e ju偶 nic z tego nie b臋d臋 potrzebowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiedy艣 RER
Mia艂am problem ze starymi rachunkami, ale znik艂, od kiedy w pracy ustawiono niszczark臋 ;) Klozety - co widz臋: wszystkie myj膮 codziennie :P Ale偶 ze mnie czarna owca :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Nie codziennie wc, nie sprz膮tam w niedziele - albo tego dnia pracuje ca艂y dzie艅, ale mam calutki wolny :D Co do niszczarki super pomys艂! Musz臋 pogada膰 z m臋偶em, mo偶e na nowe mieszkanie sobie sprawimy, bo mnie szlag trafia jak robi臋 porz膮dki w papierach i musz臋 wszystko drze膰 ma malusie艅kie cz臋艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 werrka
chyba bym si臋 za艂ama艂a sprz膮taj膮c wg tego planu z linka. nie 艂atwiej po prostu robi膰 to co trzeba? kupowanie 艣wie偶ych kwiat贸w raz na tydzie艅 :D . to jest ostatnia rzecz, na kt贸r膮 wyda艂abym pieni膮dze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Uwielbiam 艣wie偶e kwiaty :) nikt tu nie m贸wi o nar臋czach herbacianych r贸偶, ale ma艂ym bukieciku konwalii, albo trzech tulipankach, zreszt膮 sobie wydawa膰 kas臋 na kwiatki jak chce :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 werrka
konwalie s膮 pod ochron膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiedy艣 RER
werrka -> le艣ne tak, ale nie hodowlane. Nie przesadzaj, bo zaraz dojdziemy do but贸w sk贸rzanych i b臋dzie dym ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Okna raz w tygodniu

Udost臋pnij ten post

Hmm... Cel szczytny, ale czy realny i potrzebny? Powiedz, do kt贸rej ty pracujesz i o kt贸rej jeste艣 w domu? I w jakim zawodzie pracujesz? Bo jak tak poczyta艂am razem co masz np do zrobienia w taki poniedzia艂ek (to co codziennie plus to co w poniedzia艂ek, a czasem jeszcze dojd膮 rzeczy dwutygodniowe) to przecie偶 r臋ce opad艂y... Ja rozumiem, 偶e fajnie czasem zrobi膰 mieszkanie na b艂ysk, ale kiedy ty b臋dziesz mie膰 czas 偶eby poczyta膰 ksi膮偶k臋, si膮艣膰 przy Kafeterii (chyba 偶e w pracy :P ) przespa膰 si臋 po ci臋偶szym dniu, i艣膰 na spacer czy zrobi膰 co艣 innego cokolwiek lubisz? Jak do znu偶enia po pracy do艂ozysz sobie szorowanie pod艂贸g i kaloryfer贸w, to nie wiem, czy b臋d膮 ci臋 cieszy膰 kwiaty w wazonie. Chyba, 偶e to plan do realizacji na dwie osoby, to co innego :) Chocia偶 pozytywy s膮 takie, 偶e mo偶e nabierzesz nawyku regularnego sprz膮tania - s膮 takie osoby, kt贸re porz膮dk贸w przed艣wi膮tecznych praktycznie nie robi膮, bo nawet najcie偶sze dziwne prace maja rozlo偶one na ca艂y rok. I przy takim planie b臋dziesz wiedzie膰, kiedy co艣 robi艂a艣 ostatnio, i czy wypada juz to powt贸rzy膰, czy jeszcze ujdzie :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Dzi艣 rano wprowadzi艂am plan. Zosta艂y mi jeszcze czynno艣ci poniedzia艂kowe. Pracuje jako kosmetolog w salonie spa, jestem trenerem i wyk艂adowc膮 w szkole, prowadz臋 kilka serwis贸w kosmetycznych i kobiecych, mam mocno napi臋ty grafik i mn贸stwo zaj臋膰 dodatkowych zapisa艂am si臋 na hiszpa艅ski itp, ale w艂a艣nie po to mi plan :) tak jak napisa艂am wcze艣niej te rzeczy wykonywa艂am, ale w strasznym chaosie, plan mi pomaga. p.s. pomimo sprz膮tania i pracy mam czas dla m臋偶a, dla przyjaci贸艂, w ka偶dy czwartek s膮 u mnie filmowe czwartki, w ka偶d膮 sobot臋 wychodzimy, a codziennie jemy wsp贸lnie obiad i kolacje... Sorry dziewczyny, ale jak wygl膮da plan to moja sprawa, bo dotyczy mojego domu. Gdybym napisa艂a, 偶e zmywam naczynia raz na dwa tygodnie, pod艂og臋 myj臋 raz, a pior臋 ubrania jak nie mam bielizny by艂oby lepiej? Ja si臋 tylko pyta艂am, czy mia艂y艣cie kiedy艣 taki plan? Buziaki, na dzisiejszy dzie艅 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dzej zi
Albo cos zmyslasz albo twoja doba ma 50 godzin. Jak mozna przez 24 godziny wykonywac 3 prace(szkola, spa, serwisy), przygotowac dwa posilki, posprzatac, zrobic zakupy, miec czas dla meza i jeszcze sie przespac. Chyba, ze pracujesz po godzinie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Wstaje o 6 rano i wykonuje czynno艣ci codzienne, jak id臋 do pracy na p贸藕niej wykonuje cz臋艣膰 zada膰 tygodniowych. Do pracy zaczynam szykowa膰 si臋 ko艂o 7:15 (przed spaniem szykuje sobie ubranie). Moja praca zawodowa podzielona jest na dwie cz臋艣ci: szko艂a/trener indywidualny lub salon day spa, w zale偶no艣ci od tego pracuje od 8-12, a potem od 13-17, albo od 11-15, a potem 16-20. Serwisy wymagaj膮 oko艂o 30 minut kontroli dziennie, aby sprawdzi膰 maile itp (www.portretkobiety.pl, www.quiz.ownia.pl )W wakacje szko艂a nie funkcjonuje, wtedy pracuje jako trener indywidualny przy szkoleniach z makija偶u, pisz臋 artyku艂y itp.Zaj臋cia dodatkowe mam w pon i 艣r od 19-20:30 (ale tylko w wakacje), od wrze艣nia raz w tygodniu w domu. Ko艂o 18, albo 21 jestem w domu. Jak wracam wykonuje czynno艣ci pozosta艂e. Zakupy robimy wsp贸lnie w sobot臋. Nie gotuje codziennie, bo wszystkie posi艂ki przygotowuje raz w tygodniu w sobot臋 i mro偶臋, w niedziel臋 mamy z m臋偶em wolny dzie艅 i wtedy nic nie robimy i zazwyczaj jemy na mie艣ci i spotykamy si臋 z przyjaci贸艂mi. W czwartek mamy dzie艅 filmowy, albo idziemy do kina, albo zapraszamy znajomych do nas, zamawiamy pizze i jest fajnie. Moje 偶ycie jest uporz膮dkowane, ale ja takie lubi臋. Pozdrawiam, uuuuuffffff ale si臋 spisa艂am.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Je偶eli chodzi o menu. Mam kilka potraw standardowych. Przewa偶nie robie kotlety mielone, schabowe, roladki drobiowe z papryk膮, albo pieczarkami i serem - wszystko zapanierowane tak, aby jedynie wrzuci膰 na patelnie. Robi臋 te偶 krokiety z pieczarkami oraz gulasz. W domu musz臋 mie膰 koniecznie makarony, poniewa偶 uwielbiam w艂osk膮 kuchni臋, wystarczy wrzuci膰 na patelni臋 oliw臋 z oliwek, troch臋 czosnku, boczku, wrzuci膰 do tego ugotowany makaron, posypa膰 serem i niebo w g臋bie. Gotuj臋 ma艂o zup, ale mam jedn膮, kt贸r膮 ub贸stwiam, a jej wykonanie jest proste. Zupa cebulowo-ziemniaczana z boczkiem i mozarella - ziemniaki - 3 cebule - boczek (mog膮 by膰 3,4 plasterki krojonego) - 艣mietana - mozarella - kostki roso艂owe lub wywar Ziemniaki kroj臋 w ma艂膮 kostk臋. Gotuj臋 do mi臋kko艣ci w wywarze, lub wodzie, a kiedy ta zaczyna bulgota膰 dodaj臋 2 kostki roso艂owe. W tym czasie kroj臋 cebule w cienkie pi贸rka. Kiedy ziemniaki s膮 ju偶 prawie gotowe, cebul臋 wrzucam na patelni臋 z mase艂kiem i czekam, a偶 zmi臋knie (ale nie usma偶y na z艂otawo!), nast臋pnie dodaj臋 do tego 艣mietan臋, mieszam i czekam, a偶 艣mietana zacznie "bulgota膰", po czym wrzucam wszystko do ziemniak贸w. Gotuje si臋 na ma艂ym ogniu. Na tej samej patelni, sma偶臋 boczek, i wrzucam wszystko do zupy. Nalewam do miseczek i posypuje serem, podaj臋 z grzankami. To przepyszna zupa, smacznego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiedy艣 RER
Fakt, plan jako taki jest dobr膮 rzecz膮, tyle 偶e trzeba go dostosowa膰 do w艂asnej sytuacji. Kate -> przy gospodarstwie dwuosobowym plan ze screena mo偶e si臋 sprawdza膰, ale przy jednoosobowym (jak moje) zdecydowanie nie ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Co tam jedno, czy dwuosobowym. Ja sobie nie wyobra偶am jak pojawi膮 si臋 dzieciaki i zmienimy mieszkanie na wi臋ksze. Wszystko trzeba dostosowa膰 do sytuacji. Dzi艣 plan zrobi艂am, zosta艂o jeszcze mn贸stwo wolnego czasu. A jutro mam ochot臋 upiec bez臋, czy jak to si臋 nazywa tort Pavlovej. Ma kto艣 dobry przepis?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KateFlower
Jakby kto艣 mia艂 fajny przepis na Pawlow膮 by艂abym wdzi臋czna. Ja mog臋 da膰 przepis na szarlotk臋. To przepis mojej babci, taki co to zawsze wychodzi. CIASTO: po艂膮czy膰 1 szklank臋 m膮ki tortowej, 1 szklank臋 m膮ki zwyk艂ej, 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia -> do tego doda膰 p贸艂 kostki margaryny (po艂膮czy膰) -> 1/2 szklanki cukru (polaczy膰) -> 3 偶贸艂tka (1 偶贸艂tko, pomiesza膰, 2 偶贸艂tko pomiesza膰, 3 偶贸艂tko, pomiesza膰) -> 3 艂y偶eczki 艣mietany 18% (po艂膮czy膰). Podzieli膰 na 3 cz臋艣ci i 1/3 schowa膰 do zamra偶arki. JAB艁KA: Jab艂ka (ok.1kg), pokroi膰, usma偶y膰, doda膰 troch臋 cukru do smaku. Chocia偶 ja dzi艣 da艂am takie pra偶one jab艂ka ze s艂oika. PIANA: Ubi膰 pian臋 (z 3 jajek), doda膰 1/2 szklanki cukru (po艂膮czy膰) -> doda膰 cukier waniliowy (po艂膮czy膰) -> doda膰 budy艅 艣mietankowy lub waniliowy (po艂膮czy膰). Ciasto roz艂o偶y膰 w brytwanie, wy艂o偶y膰 jab艂ka, przykry膰 piana i zetrze膰 ciasto na grubych oczkach tarki. Piekarnik rozgrza膰 do 170, piec 50 minut http://img388.imageshack.us/img388/6100/c3jz4.jpg http://img392.imageshack.us/img392/4937/c2nj1.jpg http://img329.imageshack.us/img329/5342/c1eg1.jpg Szarlotk臋 koniecznie z lodami, moje ulubione waniliowe z Carte D'Or

Udost臋pnij ten post