Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niki811

PRZEBARWIENIA POD PACHAMI

Polecane posty

Parę lat temu pojawiły mi się pod pachami, brzydkie przebarwienia. Skóra zrobiła się wysuszona i żółta. To było bardzo krępujące, bo wyglądało na niedomyte. Niestety, ponieważ nigdy nie spotkalam nikogo, kto miałby podobny problem, przekonana byłam, że najwidoczniej się źle myję. Jakieś półtorej roku temu natrafiłam na forum o podobnej tematyce i okazało się, ze to nie tylko mój problem. Na tamtym forum dziewczyny radziły, żeby nie uzywac maszynek do golenia, tylko plastrów lub depilatora, żeby nie uzywać antyperspirantu z alkoholem i używać kremu na odbarwienia. Zastosowałam i rzeczywiście, była znaczna poprawa, jednak nie zlikwidowalo to problemu do końca. Kiedy zaszłam w ciązę, problem sie nasilił. Pod koniec ciąży i kilka miesiecy po urodzeniu dziecka, skóra pod pachami zrobiła się poprostu czarna. Zżółkła dopiero, kiedy przestałam karmić piersią. Teraz minął już ponad rok od kiedy zostałam mamą i postanowiłam zrobić ze soba porządek (mam prolaktymię i zwiazane z tym zaburzenia wzroku). Oprócz neurologa odwiedziłam też dermatologa. I okazało się, że te przebarwienia to choroba, i to przewlekla - rodzaj zapalenia skóry. Mam smarować je dwa razy dziennie Alantanem w maści. Dowiedziałam się takze, że problem minie dopiero wtegy, gdy wyregulują mi się hormony. Jak teraz pomysle, to rzeczywiście układa mi sie to w jedną calość. Problemy z pachami pojawily się mniej więcej w tym samym czasie co zaburzenia wzroku. Wszystkim radze jak najszybciej wybrać sie do dermatologa i do endokrynologa. Chwilowa poprawa stanu skóry, kiedy stosowałam sie do porad dziewczyn na tamtym forum była chyba bardziej zasługą leków obniżających poziom prolaktyny, które brałam, żeby zajść w ciążę niż drogiego kremu na przebarwienia... W tej chwili znów muszę podjąć leczenie hormonalne, a skóra nie przesusza się tylko dzięki alantanowi. (Ps. Alantan jest też świetny na suche piety:-)) Jeżeli kogoś zainteresuje temat, to dam znać jak zachowuje się skóra podczas leczenia, może będę mogła pozbyć się problemu żółtych pach? Pozdrawiam!

Gość jolka123456
dzieki za info

Gość gość
Mam to samo, tylko że w okolicach warg sromowych.

Gość gość
też mam takie pachy ale wydaje mi się, że te żółte plamy zrobiły mi się od depilacji woskiem. Wróciłam do golenia i jest dużo lepiej.