Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosiak-sz

Operacja chirurgoczna usuniecia woreczka zolciowego

Polecane posty

Gość gosiak-sz

Witam Wszystkich! Moja mama miala kilka dni temu chirurgicznie usuniety woreczek zolciowy wraz z kamieniami. Laparoskopowo sie nie udalo gdyz byl stan zapalny a kamienie byly zbite gdyz mama kamienie posiadala az 17lat. Nie poddala sie wczesniej operacji gdyz przez te lata nie odczuwala dolegliwosci bolowych. Dopiero miesiac temu doszlo do zatkania przewodow zolciowych co doprowadzilo do zoltaczki mechaniecznej. Przewody oczyszczono gastroskopijnie. Mam pytanie dotyczace samej operacji. Lekarz powiedzial ze podczas zabiegu doszlo do uszkodzenie przewodu zolciowego ktory zostal zszyty. Mowil ze wszystko bedzie dobrze. Moja mama jest juz w domu ale przez 12 dni ma nosic dren odprowadzajacy zołć. Jest to skutek tego wlasnie uszkodzenia. Moje pytanie brzmi...czy uszkodzenie przewodu jest niebezpieczne i czym to grozi w przyszlosc?na jednej str interenetowej wyczytalam ze moze to doprowadzic do zoltaczki lub bardzo groznego uszkodzenia watroby. czy to prawda? jakie w takim wypadku moja mama ma zrobic badania i jak sie uchronic przed tymi "skutkami ubocznymi" z gory dziekuje za odpowiedzi.

Gosia grozi właśnie tym czym napisałaś. Ale uszkodzenie na szczęscie juz zostało \"naprawione\". Spowodowane było wylaniem zółci do przewodów żółciowych. Ile wynosił u niej poziom bilirubiny i jak długo się utrzymywał??