Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość override23

autosomalna parapareza dominująca - uleczalna?

Polecane posty

Gość override23

Witam. Jakiś czas temu byłem na badaniach w szpitalu. Została zdiagnozowana u mnie autosomalna parapareza dominująca (Morbus Strupli - choroba Strupla). Odziedziczyłem ją po ojcu, czyli nabyłem genetycznie. Przy wypisie ze szpitala odbyłem rozmowę z lekarzem prowadzącym - powiedział, że jest to choroba nieuleczalna (zresztą chyba genetyczne nie są uleczalne), dostałem jedynie recepty na baklofen jako lek zmniejszający objawy. Jeżeli chodzi o objawy to jest to częste 'zaciąganie' nogą/nogami po ziemii, sztywniejące nogi na zimnie, dość silny ból nóg po przebywaniu w pozycji półprzysiadu lub przysiadu, uczucie słabszych nóg - ogólnie problemy z nogami. Ostatnio miałem komisję wojskową. Musiałem odwiedzić kilku lekarzy specjalistów - w tym neurologa i na końcu oczywiście lekarza, który wydaje orzeczenia. Po okazaniu lekarzowi neurologi wypisu ze szpitala wpisał on do karty rozpoznanie i nie badał mnie. Zapytałem go dlaczego - odpowiedź brzmiała: bo choroba jest stwierdzona i i tak pana nie wezmą do wojska. Natomiast po wizycie u lekarza orzeczającego o zdolności (miał uwagi bo nie byłem jeszcze na wizycie kontrolnej na którą miałem się zgłosić do szpitala) orzeczenie brzmi: Rozpoznanie: autosomalna dominująca parapareza w trakcie dalszej diagnostyki. Stopień zdolności: kategoria B - czasowo niezdolny do czynnej służby na okres 12 m-cy. Schorzenie powoduje czasową niezdolność do służby. No i tutaj pojawia się moje pytania: jak to możliwe, że mając zdiagnozowaną chorobę, nieuleczalną chorobę, jestem czasowo niezdolny do odbycia służby? Może moja wiedza jest niepełna - może ta choroba jest uleczalna? Tylko dlaczego badający mnie wcześniej lekarze stwierdzili, że muszę z tym żyć do końca?

Gość choroba genetyczna jest
nieuleczalna, będziesz z nią żył do końca życia. Ale możesz dostawać leki na objawy, które moga przez jakiś czas nie być widoczne i wtedy byłbyś zdolny do służby wojskowej. Choć moim zdaniem lekarz dał Ci taką grupę bo musiał, zresztą napisał, że chroba w czasie dalszej diagnostyki, możliwe że na następnej komisji gdy Twoja historia choroby i leczenia będzie dłuższa to Ci dadzą kategorię-niezdolny do służby.