Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghfgfhfhf

Czy Egipcjanie są Arabami?

Polecane posty

Gość xxxxx234567
Ciekawostki = informacje. Od ludzi je biorę. Bo lubię Hindusów i się interesuję światem i kulturami oraz ludźmi. I dlatego mam informacje różne. Haaaaaaaaaa.

Gość xxxxx234567
A wiecie - czasem wydaje mi się - jak teraz,że starożytni rzymianie musieli być w takim razie z Chin. Ale nie wyglądali jak Chińczycy. Niemniej nie wierzyli w życie pozagrobowe i patrzyli wylącznie na Greków. To by świadczyło o wrodzonych skłonnościach do ateizmu. Tylko czemu wyglądali inaczej? Ale też mieli takie długe nochale jakieś szpiczaste trochę. I byli zaciekli jak Chińczycy. Kiedyś czytalam, że wszyscy byli w szoku skąd oni się tam wzięli w tym Rzymie, że takie imperium założyli (im współcześni). No i początek od zwierząt. Też takie silnie ateistyczne to jest. Tak mi się wydaje.

Gość xxxxx234567
albo z Grecji tam się dostali? Trudno orzec.

Gość xxxxx234567
Chyba z Grecji jednak byli - musieli wyemigrować i wziąć się do walki. Grecy nie byli złymi podróżnikami to sobie wymyślili, że zawojują cały świat. Takie tam - ale wielu miało kręcone włosy, a Chińczycy mają proste też. No i gęby mają te same od tysięcy lat. Płaskie.

Gość xxxxx234567
Albo - też możliwe - byli to Zydzi zbiegli, którzy utracili swoją wiarę. Nie wiem. Muszę sobie poczytać na ten temat. W każdym razie mieli igrzyska sportowe, a żydzie nie. I w ogóle wszystko od Greków. Podejrzane. A od Zydów nic.

Gość xxxxx234567
W sumie jednak zobaczcie - Zydzi byli tacy źli. A Grecy nie. Tacy zamknięci w sobie. Tak jak Egipcjanie - jedni do drugich pasowali. Zydzi do Egipcjan. A do Rzymian - Grecy. Tak jest. A o Indiach wszyscy zapomnieli pływając po morzach...

Gość xxxxx234567
W każdym razie dzisiejsi Arabowie z Egiptu mają tyle wspólnego ze starożytnymi Egipcjanami co dzisiejsi Włosi ze starożytnymi Rzymianami. Tak to chyba wygląda - ruiny ich łączą. Tu piramidy-tam koloseum. Ludzka niedola i krzywda. :(

Gość xxxxx234567
No - jeszcze są Fellahowie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Fellahowie A spójrzcie na ich rysy twarzy - trzebaby dokonać jakiejś porządnej analizy antropologicznej, ale ten pierwszy z prawej - oczy takie jakieś wydłużone - jak te wszystkie malowidła starożytnego Egiptu - Arabowie mają okrągłe oczy - i taka ciemnawa skóra - też ala hinduska, a nie arabska. No sami spójrzcie.

Gość xxxxx234567
rysy warg na tym malowidle Fellahów też są chyba nie arabskie. Takie wydęte usta to też bardziej hinduistów mi przypominają. Nigdy się nie przyglądałam Arabom, ale tak to chyba wygląda. :(

Gość xxxxx234567
Poza tym Egipcjanie czy Majowie to byli wszystko imperialiści. Gdzie tam Arabowie przy nich. ich dopiero islam zjednoczył - tak to łazili jak ćmy jakieś zazdroszcząc Żydom wszystkiego co się da. A Indie? Wielkie mocarstwo od wiek wieków. Musieli być stamtąd jak nic. A starożytni Rzymianie to chyba jakiś kryminał grecki bo co - tylko Greków widzieli i nikogo więcej. A te ich początki o wilczycy co wykarmiła bliźnięta - skąd im się to wzięło? Nie mam pojęcia.

Gość xxxxx234567
Troszkę poczytałam o Indiach - napisano, że NAJWCZESNIEJ ok5500 lat temu coś tam było ala cywilizacja. W delcie Indusu. A ja na przykład stawiałabym bardziej na Ganges (bliżej Chin). W ogóle Chiny są starsze - jacyś praludzie to ok. 400 tysięcy lat nawet. No ale oczy też podobne - wiecie - wąski , podłużne. Wargi Chińczyka też są skłonne do wybrzuszania się ,że tak napiszę. Z tych terenów na pewno byli Egipcjanie. Poza tym uważam, że Chiny są o wiele lepiej przebadane niż Indie. Jest tam większy porządek, łatwiej wejść tam czy siam i od pewnego czasu komunizm jakoś to wszystko złapał za mordę - tak się to chyba mówi. Natomiast te Indie to takie jakieś dla mnie - rozbicie dzielnicowe. W każdym razie jedno wiem dziś na 100% - Jerycho istniało już 9000 lat p.n.e. i nie wykopano żadnego starszego miasta. A druga ważna dla mnie wiadomość to ta, że na pewno świat nie jest tak stary jak liczą to Żydzi. Jak oni liczą ten rok 5000 i coś tam w tym swoim kalendarzu to nie wiem, ale na pewno mijają się z prawdą (jak dla mnie).

Gość xxxxx234567
Zydzi licząc swoj kalnedarz mijają się kompletnie z Biblią. A tak jej przestrzegają. A jednak nic nie pasuje według Biblii. Ale z drugiej strony - jak oni policzyli te lata życia pierwszych ludzi to też jest zagadka. Może tak jak ten swój kalendarz? Nie wiem. W każdym razie 365 dni to mają z Egiptu.

Gość xxxxx234567
Podsumowanie rozważań. Kiedyś więcej czasu mając doszłam do wniosku, że faktycznie ok. 10000 lat przed naszą erą nastąpiło jakieś BUM! wielkie i klimat się zmienił. Musiało to być w tym czasie bo Jerycho odkopano czyli to było wcześniej bo by niczego nie odkopano (moja logika). 15 000 tys. lat temu w Europie był lód więc tu nic nie było za wyjątkiem Eskimosów, a gdzie indziej? Niemniej klimat w tym rejonie szybko się zmienił. O tyle o ile szybko. Był kiedyś taki film "Milion lat przed naszą erą". I akcja działa się w Afryce. No więc to tak jakoś szło i dalej kontynenty się rozpadały. Od czasu do czasu jakąś morską wyspę wulkan czy trzęsienie Ziemi zmiotło wraz z ludźmi czy bez i co dalej? W sumie jedyne co wiemy na pewno to to 365 dni w roku. I jak tu resztę policzyć? Kiedyś miałam więcej to się tym interesowałam ale dziś już nie mam tyle czasu. :(

Gość bardzo mi przykro
ale muszę was rozczarować, arabiowie, to prawie że gówno wielbłąda, nic nie wymyślili, a tylko przejęli o innych. Cyfry nazywane arabskimi, wymyślili hindusi, ani tylko przywłaścili je sobie, a tak w sumie arabowie to kupa gówna, i zaznaczam rasistą nie jestem

Gość wrrrrrrrrrrr
Ależ Arabowie COS wymyślili. Cyfry arabskie i islam. Mają też swój język. Zawsze coś. Także nie pisz, że niczego nie mają bo to też kłamstwo.

Gość wrrrrrrrrrrr
Język i alfabet. cyfry arabskie to ZMODYFIKOWANE cyfry hinduskie. Nie wiem jak wyglądają hinduskie, ale taka jest prawda.

Gość wrrrrrrrrrrr
Plemiona nomadów tu i tam nie mają aż tylu "wynalazków". Weź jakichś dżunglarzy - jedynie jakieś łuki i oszczepy. Tyle.

Gość bardzo mi przykro
i bardzo dobry sposób na ogłupianie i szkolenie terrorystów. Usypia młodego durnia narkotykami i budzi w odosobnionym bardzo eksluzywnym ośrodku daleko od ludzi, i wmawia mu się że obudził się w raju i ma 77 dziewic tylko dla siebie, i cały luksus tego świata. Po trzech dniach znów mu aplikują narkotyk i wraca spowrotem do zawszonej dziewlnicy Kairu, przekonany że był w raju, i teraz wiecie dlaczego ci durnie tak łatwo umierają w terrorystcznych akcjach, czeka ich 77 dziewic w raju

Gość wrrrrrrrrrrr
Arabowie wykształcili specyficzną kulturę - też coś ala hinduska - okrągłe wieżyczki meczetów itp. Koran mnie nie obchodzi. Ich wielki wódz nigdy nie nauczył się pisać. No to czytać też nie umiał. Co on w ogóle umiał? Coś tam umiał. Z jakąś wdową się ożenił i bogaty był. Wcześniej był biednym sierotą. A opętany był od dziecka bo jego matka była jakąś wiedźmą. Kogo to może obchodzić? Podobno rzucał się i drgawek dostawał. Okropne. :(

Gość bardzo mi przykro
pisz tak dalej, jeden napisał o Koranie, szatańskie wersety, teraz ukrywa się gdzieś w Anglii z wyrokiem śmierci

Gość wrrrrrrrrrrr
Przecież Ci napisałam, że mnie Koran nie interesuje. Jego też miał nie interesować - jak go zainteresował to popełnił błąd i tyle ma z ciekawości. Jak to mawiają - pierwszy stopień do piekła do ciekawość i nie mawiają źle.

Gość Nauka głupcze
Egipcjanie nie są Arabami. Prawdą jest, że większość z nich to muzułmanie, ale to jeszcze nie oznacza, że Arabowie. Z Egipcjanami jest jak z Turkami – wyznają religię muzułmańską, ale jako nacja są społecznością zupełnie odrębną. Swego czasu w programie Discovery Channel prezentowano wyniki badań genetycznych, jakie przeprowadzono w Egipcie. Wyniki były zaskakujące, choć z drugiej strony oczywiste. Okazało się, że około 80 proc. dzisiejszych Egipcjan to bezpośredni potomkowie Egipcjan starożytnych. Jedynie pozostałe 20 proc. to mieszanka innych nacji: Arabów, Turków, przybyszów w czarnej Afryki, itd.

Gość blackjack25
Oczywiści ,że Egipcjanie są Arabami przecież Egipt nazywa się oficjalnie Arabską Republiką Egiptu (arab. جمهوريّة مصر العربيّة, Dżumhurijjat Misr Al-Arabijja) , sprawdźcie chociażby w wikipedii

Gość gość
oficjalna nazwa kraju, ma pochodzenie semickie. Według pierwotnego asyryjskiego rodzaju pisma słowa Misir / Musur są spokrewnione z hebrajskim słowem מִצְרַיִם (Mitzráyim) oznaczającym kraj lub państwo. Początkowe wąskie znaczenie tego słowa, rozumiane jako Egipt Dolny (Dolny Kraj), zostało rozszerzone na cały kraj (Górny i Dolny Egipt).

Gość gość
Kres cywilizacji starożytnego Egiptu (w jej klasycznym wymiarze i zabarwionym jeszcze grecką kulturą w późniejszym okresie) położył nie Rzym, ale chrześcijaństwoktóre w zasadniczy sposób przeobraziło kulturę Egiptu

Gość gość
Po roku 395 Egipt, w znacznym już stopniu chrześcijański, wszedł w orbitę dziejów części wschodniej – Bizancjum, otwierając nowy rozdział swych dziejów.

Gość znawc a historii
Egipcjanie nie są Arabami. Prawdą jest, że większość z nich to muzułmanie, ale to jeszcze nie oznacza, że Arabowie.

Gość gość
Z Egipcjanami jest jak z Turkami – wyznają religię muzułmańską, ale jako nacja są społecznością zupełnie odrębną. Swego czasu w programie Discovery Channel prezentowano wyniki badań genetycznych, jakie przeprowadzono w Egipcie. Wyniki były zaskakujące, choć z drugiej strony oczywiste. Okazało się, że około 80 proc. dzisiejszych Egipcjan to bezpośredni potomkowie Egipcjan starożytnych. Jedynie pozostałe 20 proc. to mieszanka innych nacji: Arabów, Turków, przybyszów w czarnej Afryki, itd.

Gość gość
gość dziś czyli 20% to pozostalosc po niewolnikach !