Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 jezykniemieckiiii

czy jezyk niemiecki jest trudny?

Polecane posty

Go艣膰 jezykniemieckiiii

musze sie go nauczyc a wydaje mi sie ze jest trudny i nie dam rady

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 konopiellka
na poczatku odstraszaja te twory, slowa zlozone z wielu slow, przez co wyrazy wydaja sie strasznie dlugie, ale jak sie troche zapoznasz z jezykiem, to przestaje to byc problem jest fajny doo nauki, ma bardzo klarowna i logiczna grmatyke, malo wyjatkow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poczatek moze odstraszac
ale tak jak wyzej napisane ma jasn膮, konkretn膮 gramatyk臋 i 艂atw膮 wymow臋 w przeciwie艅stwie do np. angielskiego gdzie czlowiek nieraz sie zastanawia艂 jak przeczyta膰 dany wyraz. ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 balanga19
latwa gramatyka, malo wyjatkow? chyba nie wiesz o czym mowisz, dosyc dobrze znam niemiecki ale nauka nie szla mi za latwo, odmienianie przez przypadki tylko 4 a nie 7 tak jak jest u nas, rekcja i duzo trzeba po prostu nauczyc sie na pamiec, latwy to jest angielski

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo 艂atwy
tak 艂atwy jak ja :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jezykniemieckiiii
ale szyk zdania jest jakis dziwny jak dla mnie. do tego bedzie mi sie trudno przyzwyczaic

Udost臋pnij ten post

nie jest, ale deklinacja przymiotnik贸w jest dla niekt贸rych masakryczna. Ale wg mnie jest prostszy od angielskiego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jako specjalista po anglistyce
powiem tak: jest trudny, a w ka偶dym razie znacznie trudniejszy od angielskiego. Z drugiej strony, znacznie 艂atwiejszy od fi艅skiego, ale to marne pocieszenie, bo fi艅ski jest tak straszliwie ci臋偶ki, 偶e Finlandia jest jednym z tych kraj贸w, kt贸re maj膮 najmniej imigrant贸w pomimo swego bogactwa... A jest tak dlatego, 偶e fi艅skiego nie zdo艂a si臋 nauczy膰 nikt, kto nie jest jednostk膮 wybitn膮. Ale wr贸膰my do niemieckiego. Ci臋偶kim czyni膮 go g艂贸wnie przypadki, NGDA (Nominativ, Genitiv, Dativ, Akkusativ). Innej ko艅c贸wki dla danego rzeczownika X u偶yjesz pisz膮c "Tomek ma X", a innej pisz膮c "X jest czerwone". Do tego dochodz膮 rodzaje... Inne ni偶 w polskim, np. szafa (der Schrank) jest rodzaju m臋skiego. Bardzo ci臋偶ki j臋zyk, ale mo偶liwy do nauczenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jezykniemieckiiii
chce sie nauczyc w stopniu komunikatywnym nie mowie tu o jakiejs wielkiej poprawnosci czy tez bieglosci w tym jezyku. obcokrajowcy ttez nieraz smiesznie mowia po polsku a my i tak ich rozumiemy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jako specjalista po anglistyce
To w takim razie jest prosty. M贸wisz "Ich haben Brot" i ka偶dy zrozumie, 偶e chodzi Ci o to, 偶e masz chleb. Tyle, 偶e jest to BAAARDZO dalekie od poprawno艣ci gramatycznej; co艣 w stylu "Kali je艣膰, Kali pi膰".

Udost臋pnij ten post

jak masz ch臋ci to nauczysz si臋;) Ja w艂a艣nie od pewnego czasu ucz臋 tak膮 pani膮 niemieckiego, musi co艣 umie膰, bo przeprowadza si臋 na sta艂e do Niemiec i mimo, 偶e na pocz膮tku ci臋偶ko jej sz艂o jest coraz lepiej, naprawd臋. Na pocz膮tku ci臋偶ko jest bo musisz przyswoi膰 te podstawy gramatyki, 偶eby jakiekolwiek zdanie skleci膰, ale potem jest coraz lepiej i nauka staje si臋 coraz 艂atwwiejsza. Nie wiem czy bedziesz sie sama uczyla, czy w szkole, czy prywatnie, ja polecam indywidualne zaj臋cia- nauczysz si臋 szybciej i nie zgubisz si臋 w materiale, jak Chyba, 偶e masz smyka艂k臋 do j臋zyk贸w, to dasz sobie rad臋 sama;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ujadaj膮cy Piesek Leszek
艁atwy jak ch... - dla Polaka. Jedyny problem to cienkie podr臋czniki na polskim rynku :).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jezykniemieckiiii
no na razie sama. mozesz mipolecic jakas fajan ksiazke do nauki samodzielnej? oczywiscie w miaere mozliwosci bede sie starala mowic poprawnie ale jezyka nie ucze sie zeby zdac jakis test czy cos w tym stylu, jednym slowem nie bede z niego oceniana

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chiec to moc
Jak kazdy jezyk obcy ma swoje trudno przyswajalne szczegoly, ale nie mozna absolutnie generalizowac. Napewno wiesz, ze dla jednych nauki scisle sa konikiem, dla innych to masakra , a podonie jest z naukami humanistycznymi. Na tej samej zasadzie opieraja sie nasze predyspozycje jezykowe. Musisz poprostu sprobowac i nie zurazac sie pierwszymi niepowodzeniami. Najwazniejsze nie bac sie mowic i nie obrazac sie gdy ktos poprawia nasze bledy. Ja nauke tegoz jezyka zaczynalam grubo po "czterdziestce" i jakos poszlo. Wazny jest dobry samouczek i duzo samozaparcia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jezykniemieckiiii
chciec to moc------ no ja mam 31 lat. a powiedz z czego sie uczylas? bylas zmuszona czy sama z siebie sie uczylas ?

Udost臋pnij ten post

Dla Polak贸w naprawde nie jest trudny. Wiekszosc glosek jest taka sama jak w polskim (wiec slyszysz wszytsko a nie tak jak w angielskim ze rozumienei ze sluchu wymaga szczegolnego cwiczenia). Gramatyka jest r贸wniez wcale nie trudna. Trudno艣膰 to to ze musisz wkuwac slowka z rodzajem, l.mn. typem odmiany, (czesto nieregularnej) - ale to ci enie dotyczy jak chcesz tylko umiec sie komunikowac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jezykniemieckiiii
no nie wiem czy sluchanie jest takie latwe. mi sie wydaje ze jest trudne.

Udost臋pnij ten post

Ja bym ci poleci艂 szkolny podrecznik "Deutsch mit Grips". To jest podrecznik do liceum na poziomie rozszerzonym. ale generalnie ksiazki sa do niemieckiego kiepskie. A na zupelny poczatek wez sobei jakis samouczek typu niemiecki w 2 miesiace - jesli nie mowisz ani slowa po niemeicku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie niejest

Udost臋pnij ten post

ja bym poleci艂a na pocz膮tek Themen Neu. W zasadzie wszystkie ksiazkzi do niemeickiego s膮 troch臋 beznadziejne w tym kraju, jesli mam byc szczera. Ale najgorsza wg mnie jest Alles Klar. Wyb贸r nale偶y do Ciebie

Udost臋pnij ten post

Themen neu jest strasznie rozwlekle - mozna sie sto lat z tego uczyc - to ejst podrecznik dla szk贸l w kt贸rych sa dzieciaki ktore wszytsko olewaja i trzeba im po trzy razy powtarzac :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tuitam
niemiecki jest sredniotrudny:-)ja od dziecinstwa bylam w nim zakochana i sama sie uczylam w domu.zaparlam sie i tyle!po pierwsze musisz pojac podstawowe zasady gramatyki niemieckiej,a pozniej najlatwiej uczyc sie slownictwa z ...niemieckich piosenek.ale musza to byc takie utwory,ktore ci sie podobaja.poszukaj tekstu w internecie,tlumaczenia i spiewaj chocby nawet do lustra:-)mnie to niesamowicie pomoglo.po szkole wyjechalam do niemiec jako au pair,a teraz mieszkam tu na sale kilka lat,wiec jak widzisz samemu tez mozna si enauczyc jezyka jesli sie chce.powodzenia!

Udost臋pnij ten post

jak wida膰, ka偶dy ma swoje zdanie na temat publikacji naukowych:D najlepiej bedzie jak sama pojdziesz do ksiegarni, przejrzysz kilka ksiazek i zdecydujesz ktora jets dla Ciebie najbardziej przejrzysta i kt贸rra robi na Tobie dobre wra偶enie;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lubi臋 niemiecki
ten j臋zyk jest naprawd臋 fajny. Najwa偶niejsze to opanowa膰 dobrze podstawy, a potem reszta p贸jdzie g艂adko:D A dlaczego musisz si臋 go nauczy膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lubi臋 niemiecki
A je艣li chodzi o gramatyk臋 to najlepsza (wiem z w艂asnego do艣wiadczenia) jest ksi膮偶ka S. B臋zy "Nowe repetytorium z gramatyki j臋zyka niemieckiego".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 saubere ohren
Hej! Zgadzam si臋 z panem po anglistyce, no 艂atwy nie jest! Troche trudniejszy od j ang i zasady gramatyczne jako艣 tak bardziej zasadnicze. Niekt贸rych melodia j niem przyprawia o md艂o艣ci i palpitacje. Ach a jak jeszcze dojd膮 te tryby przypuszczalne- wprost miodzik! Podr臋czniki jedno-Niemcy dzrugie, niekt贸rzy maj膮 dziwaczny akcent i be艂kocz膮, jak u nas pijaki. Pocieszajace----fi艅ski to dopiero , ostatnio przezy艂am szok jak us艂ysza艂am w necie. To偶 to prawdziwa masakra chyba na r贸wni z chi艅skim. z t膮 my艣l膮 ci臋 zostawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jezykniemieckiiii
mam w domu taka stara ksiazke deutsch mein neus hobby autorzy to szkutnik i tertel. minus tej ksiazki ze nagrania sa na kasecie wolalabym mp3 do sluchania w odtwarzaczu mp3

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lubi臋 niemiecki
Inna dobra ksi膮偶ka "Sprechen ohne Probleme". Do tego oczywi艣cie PORZ膭DNY s艂ownik. Czytaj po niemiecku, czego nie rozumiesz, t艂umacz. To naprawd臋 dobry spos贸b. S艂uchaj niemieckich piosenek 艣ledz膮c tekst - os艂uchasz si臋 z j臋zykiem. Polecam muzyk臋 Xaviera Naidoo (wyra藕nie 艣piewa).

Udost臋pnij ten post