Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andziasan

Ile kosztuje utrzymanie jednego dziecka z Polsce, od niemowlectwa?

Polecane posty

Gość andziasan

Czesć dziewczyny, może mogłybyście mi opisać w skrócie ile kosztuje utrzymanie niemowlaczka w Polsce: pieluszki, mleko, odrzywki, szczepienia, deserki, w przypadku mamy pracującej niekarmiącej piersią (zawsze tak sie moze zdarzyć). Mieszkam za granica myślimy o powrocie do PL i maluszku, przyznam szczerze że nie mam pojęcia z jakimi kosztami mamy sie liczyć. Dziękuję, buziaki dla Waszych pociech 😘

Gość agatazak84
DZIECKO KOSZTUJE MAJATEK! :)

Gość a okrągłe stoły są do kitu
co to są odrzywki?:P

Gość ale herezje
ktoś tutaj ładnie napisał kiedyś i pozwolę sobie to zacytować "DZIECKO KOSZTUJE TYLE NA ILE CIĘ STAĆ"

Gość andziasan
Przepraszam odżywki powinno być, masz rację.

Gość andziasan
tak, wszystko super tylko jak np nie będę karmić piersią, bo powiedzmy nie będę miała pokarmu to przecież mleka z kartonu mu/jej nie dam.

Gość a okrągłe stoły są do kitu
podobno ok. 500zł, oczywiście miesięcznie po zakupieniu całej wyprawki.

Gość ale herezje
ale to naprawdę zależy od standardu życia ile wydasz. Jak będziesz musiała karmić sztucznie to np. nie kupisz 4 nowych kaftaników tylko 2 , nie kupisz orginalnych pampersów tylko tańsze, zamiast kupić deserek ugotujesz obiadek w domu itd.

Gość andziasan
Dziewczyny nie denerwujcie sie, nie mam dziecka, opiekowałam sie kiedyś dziećmi i wiem że już wtedy to był majątek.

Gość jak planujecie przyszlosc to
był taki temat - ok. 500zł

Gość ale herezje
powiem tak: znam takich, którzy uważają, że tysiąc zł miesięcznie na dziecko to mało, ale znam też takich, którzy radzą sobie wydają 200 zł na dziecko. Prawda taka: im więcej masz tym więcej wydasz.

Gość andziasan
Oj to faktycznie jest sie nad czym zastanowic. Nie mam na myśli czy mieć, ale gdzie mieć dziecko w PL czy UK?

Gość Anitaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
napewno w UK utrzymanie dziecka jest dużo tańsze! wziąść głupie pampersy - w Uk kosztują coś koło 7 funtów za paczkę, w Polsce chyba coś koło 40 zł! zważywszy na to, że w UK zarobisz średnio jakieś 6 funtów na godzinę, w Polsce przy dobrych układach 10 zł! poza tym w UK możesz liczyć na różne benefity od państwa! my dostajemy jakieś 600 funtów miesięcznie, ale ja nie pracowałam przed ciążą, moja znajoma, która pracowała dostaje koło 800 funtów miesięcznie! w Polsce co dostaniesz ?? 40 zł rodzinnego i becikowe na początku! tyle, że wiesz? nam jedno dziecko urodziło się tu w UK, teraz jestem w drugiej ciąży (dopiero początek), ale właśnie jutro wracamy do Polski! zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie lekko nam nie będzie, ale podjęliśmy taką decyzję! nie zarzekam się natomiast ,że do UK nie wrócimy! no, ale to temat na osobną dyskusję !

Gość andziasan
Anitaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa moj M jest pracownikiem budowlanym, fachowcem więc zarabia naprawdę sporo, tak że zadne benefity nam sie nie będą należały, nawet becikowe. Ja nie pracuje. Jedno wiem, że jak nam się tu podwinie noga to jestesmy na tyle długo że państwo da nam pieniądze na czynsz, podatki, jedzenie, opłaty a w Pl nie wiem, ale chyba 800zł jest bezrobotnego. Przeciez ja bym chyba umarła gdybym nie miała dla dziecka na jedenie, a zawsze przeciez może sie tak zdarzyć. Teraz np nie pracował przez 5 tygodni bo stracił poprzednią pracę a szukał zatrudnienia w swoim zawodzie i tu można sobie na to pozwolić a w Pl pewnie by sie chwytał pierwszej lepszej. Ale nie chcę zeby moje dziecko tu chodziło do szkoły czy dorastało.Znowu druga sprawa, w Pl moje znajome mają po 1 dzieckui zarzekają sie że na tym koniec bo nie wyrobią finansowo. Nie wyobrażam sobie wychowywania jedynaka.