Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to też mój temat

Bezinteresowna nienawiść

Polecane posty

Gość to też mój temat

Zastanawiają mnie niektórzy ludzie. Ziejący bezinteresowną nienawiścią. Zastanawia mnie gdzie jest ta granica cierpienia poza którą człowiek staje się bydlęciem. Odwracam się za siebie - i widzę ideał Patrzę na wprost i zamykam oczy żeby NIE widzieć. Jaka jest cena którą zapłacono aby ideał rozmienić na miedziaki?

Gość to też mój temat
>>„Poznacie ich po ich owocach” (Mt 7,16) Naprawdę tylko taki owoc może urodzić się na tym drzewie?

Gość to też mój temat
brak odpowiedzi jest też odpowiedzią...

no to masz odpowiedź, mogę się dowiedzieć jaką?

Gość to też mój temat
odpowiedź brzmi: brak odwagi cywilnej :O.

Gość malinowe usta.
nienawiść nie jest bezinteresowna.Powoduje chęć zemsty ,zniszczenie''wroga''człowiek sie wtedy nie zastanawia ze nienawiścią nic nie zdziała.Zatracamy sie w tym uczuciu ,ale ci to nam daje?Zmieniamy sie w bezdusznych ludzi.

Gość to też mój temat
Bezinteresowna nienawiść jest wówczas, kiedy ktoś komu nic złego nie zrobiliśmy zieje w stosunku do nas nienawiścią... Powodu nie ma, więc jest chyba bezinteresowny, nie? :D

Gość malinowe usta.
nienawidzący mam powód mysl jak zakładasz taki temat

Gość malinowe usta.
nienawidzący ma zawsze powód

Gość to też mój temat
usteczka malinowe może i masz powód, albo ci się wydaje, że go masz :P ale dlaczego sądzisz, że temat został założony bezmyślnie?

Gość to też mój temat
nienawidzący ma zawsze powód Są jednostki, które nienawidzą pani w warzywniaku, bo pomyliła się o grosz wydając im resztę. Nie ma siły która by mnie przekonała że problemem jest tu pani z warzywniaka :D No, ale zawsze możesz spróbować :D

Gość malinowe usta.
akurat ja nie umiem znienawidzić pluskwe która sie msci na mnie. Nie rozumiem jak mozesz tak silne uczucie jakim jest nienawiść określić ''bezinteresownym''

Gość malinowe usta.
jesssu to nazywasz nienawiscia?do pani z warzywniaka o której zapomnimy z chwilą gdy zamkniemy sklep?

Gość to też mój temat
proste. miłość jest silniejsza niż nienawiść a tyle się mówi o bezinteresownej miłości ;) Zart oczywiście.

Gość malinowe usta.
nienawiść jest silniejsza od miłości nienawisc moze komus zniszczyć życie

Gość to też mój temat
wracając do pani z warzywniaka: jeśli ktoś w odwecie za brak grosika w reszcie robi wszystko, aby pani utruć życie to działanie to zasługuje chyba na takie miano? Powód ( specjalnie dla ciebie ;) ) zaistniał, ale tak naprawdę nienawidzącemu raczej chodzi o to, żeby znaleźć kozła ofiarnego na którego wyleje swoje frustracje

Gość to też mój temat
nienawiść może zniszczyć życie tylko nienawidzącemu. Na szczeście :D

Gość malinowe usta.
Jessuuu pomyliła sie wiec oszukała tak???? wiec czujemy tak zwaną srate finansową...wiec nie jest bezinteresowna MYSL:O

Gość malinowe usta.
*strate bawi Cie ten temat? mnie akurat nie

Gość malinowe usta.
Tylko nienawidzącemu?====mam zjebaną opinie na forum,przez jednego nienawidzącego...dziekuje bardzomnie to nie śmieszy.

Gość to też mój temat
myślę, wbrew temu co ci się wydaje. Zwykle nawet logicznie :P I ta właśnie logika podpowiada mi, że strata finansowa w przypadku grosza jest niezauważalna. Potrzebujesz co najmniei 10 groszy aby kupić pudełko zapałek ( to jakbyś usteczka miał/a problem z liczeniem :P) Więc powód jest tylko pretekstem, czyli tak jakby go wcale nie było.

Gość gdzie moje małosolne
?????????????????????????????????

Gość to też mój temat
i odreagowuje się na wszystkich nawet tych niewinnych ludziach Dla tych niewinnych jest to wlaśnie bezinteresowna nienawiść. Oni nie zawinili, a zbierają :O

Gość to też mój temat
sądzisz, że nie mam problemów innych niż wybór tipsów na popołudnie i nikt nigdy mnie nie zdradził? Sądzisz że nie wiem, jak to jest, kiedy szukasz najmniejszej iskierki nadziei i nie znajdujesz? Może taka wersja pasowałaby ci za usprawiedliwienie, ale ona jest błędna :O

Gość a co to jest
bezinteresowność inaczej altruizm, dobroduszność; działanie pozbawione dbania o własne interesy, myślenie przede wszystkim o innych. jak sie to ma do nienawiści? nie ma czegos takiego jak bezinteresowna nienawiść to oksymoron

Gość ** ** * *** ** *** *** *** ***
temat dziwny tytuł ma. zakładając ze chodzi o nienawiść bezpodstawną. powiem szczerze nigdy się z takowa nie spotkałam. zawsze jest przyczyna. często jest tak ze przyczyna wcale nie tkwi w obiekcie nienawiści, a gdzieś indziej (w wychowaniu, w doświadczeniu, ktoś ją zasiał itd.) ale nigdy nie bierze się ona ot tak z niczego.

Gość to też mój temat
bezpodstawna jest terminem bliższym rzeczywistości...a bezinteresowna to taka słowna zabawa - w końcu chodzi o to, że dostaje się ją za sam fakt istnienia ;) często jest tak ze przyczyna wcale nie tkwi w obiekcie nienawiści, a gdzieś indziej (w wychowaniu, w doświadczeniu, ktoś ją zasiał itd.) ale nigdy nie bierze się ona ot tak z niczego. Zgoda. Tylko z punktu widzenia osoby niewinnej nie ma to większego znaczenia, prawda?

Gość ** ** * *** ** *** *** *** ***
no nie ma...tyle że obiekt nienawiści nie odczuwa przecież jej skutków, sama nienawiść niszczy tylko nienawidzącego. no chyba że nienawiść przechodzi w agresję. a nawet jeśli to przecież od nas zależy jak będziemy reagować na zachowania innych, czy poczujemy się dotknięci czy tez nie...nadal mamy możliwość wyboru, mozemy się odciąć od godzącej w nas nienawiści i już. no chyba ze agresja przybiera bardzo spektakularne formy, ale to się zdarza niezwykle rzadko żeby ktoś wyciągał ostre dział na kogoś kto rzeczywiście nic mu nie zrobił. z tym ze to już agresja, a nie sama nienawiść.

Gość Fitzgeraldo
''jesssu to nazywasz nienawiscia?do pani z warzywniaka o której zapomnimy z chwilą gdy zamkniemy sklep?'' oczywiście. moim zdaniem istnieje bezinteresowna nienawiść i przejawia się najbardziej właśnie w takich małych, codziennych sprawach. początek swój ma w ludzkich kompleksach z czego rodzi się drażliwość zawiść itp. powodem nienawiści do pani z warzywniaka nie jest grosik... co by to było, odbieramy to jako działanie przeciwko nam, przez nas, o nas.

Gość to też mój temat
tyle że obiekt nienawiści nie odczuwa przecież jej skutków, sama nienawiść niszczy tylko nienawidzącego nigdy nie czułaś/eś dyskomfortu kiedy znalazłaś się w towarzystwie osoby która cię nie znosi, nawet jeśliby słowa nie powiedziała? Złe energie nie idą w próżnię, to się czuje, nawet jeśli nie ma agresji. z tym ze to już agresja, a nie sama nienawiść. agresja to skutek. nienawiść to przyczyna.