Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Florek

Seks a religia.

Polecane posty

brumka a co myslisz o antykoncepcji?:) bo znam wielu katolików uzywających tylko kalendarzyka i Bóg ich sowicie wynagrodził :classic_cool:

no to uwazaj z tą herezją bo o ile z sexu przed slubem czy zdradą ksiądz cię rozgrzeszy o tyle ze stosowania antykoncepcji juz mniej chętnie :P

Gość Senna-dzisiaj
A dlaczego herezja? Wypraszam sobie.jest to zgodne z moim sumieniem i juz. Nie uwazam tego za cudzolstwo. A o sexie przedmalzenskim biblia milczy...

Gość wybierz pseudonim dla siebie
Masz spaczone sumienie i tyle. Tak samo jak wiele osób biorących cudze rzeczy bez pozwolenia i nie uważających tego za kradzież, czy pijących alkohol przed prowadzeniem samochodu i uważających że są nadal trzeźwi. A Pismo Święte wcale nie milczy o seksie przedmałżeńskim. Potępia go w wielu fragmentach.

wybierz pseudonim dla siebie Masz spaczone sumienie i tyle. Tak samo jak wiele osób biorących cudze rzeczy bez pozwolenia i nie uważających tego za kradzież, czy pijących alkohol przed prowadzeniem samochodu i uważających że są nadal trzeźwi. jakby pójsc głębiej nie płacenie podatków to tez kradzież znasz jakiegość księdza który odprowadza podatek?

jeżeli wybierasz z nauki Kościoła to, co jest dla Ciebie wygodne - to jest to herezają. Odstępstwem od kanonu. Zaczynasz tworzyć własna religię :-)

Owszem, znam: np każdy ksiądz który kupuje coś w sklepie zwykle płaci podatek VAT zawarty w cenie nabywanego towaru (jeśli o to ci chodzi w pytaniu).

czyli i tak są uprzywilejowani bo my płacimy dochodowy a oni nie ;)bo tą kase nie uważają dochodem :O to jest herezja :O

jasne brumka :D:D Ponadto pierwotni ludzie zajmujący sie głoszeniem słowa Boga wykluczali pobieranie jakichkolwiek opłat za słuzbę :O do tego byli powołani ;) Sami narzucili sobie celibat a dzis rzadko który potrafi go dotrzymac a dodatkowo nie wolno ich oceniac bo atakują cię odrazu że oni tez są tylko ludzmi :D:D:D

Gość ja juz jestem szczęśliwa
Jestem bardzo wierzącą katoliczką, pomimo wyrzutów sumienia, ciągłego przystępowania do spowiedzi...zdecydowałam sie na współzycie z moim wówczas chłopakiem po roku znajomośći, miałam 19 lat...teraz mam 22 i od paru miesięcy jesteśmy juz po ślubie konkordatowym...i co??? żałujemy tamtych decyzji bo stracilismy dl siebie samych cos pięknego:( teraz kiedy nie mamy stresu, że ktos nas nakryje, że zajde w ciążę...to sex jest zupełnie inny....bozia nas pokarała:( kiedy juz chciałam dziecko to poroniłam...brałam kiedys pigułki, które uszkodziły mi watrobę, mam problemy z sercem,...przez ciągłe infekcje pochwy nie mozemy współzyć...i wiele innych rzeczy teraz kiedy wszystko mogło by być po bożemu....pomimo cierpienia i żalu do swoich starych decyzji jesteśmy szczęśliwi i kochamy się za cierpliwość, szacunek, i inne formu okazywania miłości niz sex...no i wreszcie bez wyrzutów sumienia przystepujemy do komunii i spowiedzi:) pozdrawiam i zyczę przemyslanych decyzji!!

Gość ja juz jestem szczęśliwa
Ajron Men:( liczne badania wykazały że u mnie przyczyną powiększonej, niewydolnej wątroby oraz zakrzepach w żyłach u nóg były diane35 i yasmin, które brałam....innej przyczyny nie znaleźli lekarze!!!!!!!!!

v33 Jeśli tak sprawę stawiasz, to napiszę że ja choć nie jestem księdzem, również nie płace podatku dochodowego. Takie są przepisy. A przepisów, jak wiadomo, należy przestrzegać :P . Co do opłat za Służbę Bożą, znasz pewnie takie pojęcie jak dziesięcina.

jasne znam i własnie dzieki tej dziesięcinie klasztory w tłustosciach i bogactwach opływały a biedacy głodem przymierali ;) i tak do dzis :D:D:D Ja tez jestem wierząca ale to co widze w Kosciołach przyprawia mnie o mdłosci nie takich przykazan kazał trzymac się Chrystus :O Dlatego napisałam jak spowiadasz sie z grzechu cudzołustwa ksiądz nawet za mocno w nie nie wnika za to spróbuj wyspowiadac sie z antykoncepcji :P

Jak to nie płacą księża podatku? A podatek za parafian to kto płaci??? Nawet za tych, którzy do Kościoła od czasu chrztu na zaglądneli...

a co do opłat za Kosciół byłabym gotowa płacic podatek na religie ale za to juz nie wrzucach na koszyczek i pod warunkiem ze ich zeznania podatkowe byłyby tak znane jak polityków czy samorzadowców ;) w koncu to osoba publiczna ;)

v33 Chyba u jakichś dziwnych księży się spowiadasz. Albo u przebranych za księzy. P.S. Cudzołóstwo pisze się w ten sposób.

Gość przecież wiara i Kościół
to zupełnie dwie rózne rzeczy, tylko ludzie mogli zniszczyc przesłanie wiary do tego stopnia że obecnie mamy księży pedofilów i homoseksualistów oraz takich dla których pieniądze i władza są ważniejsze od samej wiary myślę że nie potrzebny nam Kościół i księża by wierzyc a jedynie sama wiara wiara zawsze istniała a jej istnienie sprawiało że znajdowali sie tacy, którzy chętnie wstępowali na piedestały i czynili z siebie: "mistrzów, szamanów czy obrońców tej wiary", sama wiara stawała się jedynie pretekstem by w jej imieniu dawac sobie jakąś formę władzy nad resztą wyznawców

Gość przecież wiara i Kościół
wystarczy prześledzic historię Kościoła, to księża wymyślili celibat by rodziny księży nie dziedziczyły po nich i by instytuacja Kościoła gromadziła bogactwo, nie było to zamysłem Jezusa....to my ludzie wymyśliliśmy hierarchię w Kościele, dziesięciny i opłaty za sakramenty czy Jezus powiedział że Kościół ma nie płacic podatku dochodowego ? czy religia nam wmawiała że seks to grzech ? Spytajcie przeciętnego katolika a stwierdzicie, że nie jest pewny co wg jego religii jest grzechem a co nie, nawet niektórzy ksieża gubią się w tym temacie czy grzechem jest masturbacja, czy grzechem jest seks małżeński który nie jest uprawiany w celu prokreacji, bo jeśli tak to nawet świadome unikanie seksu w płodnym okresie jest antykoncepcją a ta przecież jest grzechem, stosunek przerwywany też więc niejako jest grzechem skoro masturbacja jest grzechem to czemu nocne zmazy nim nie są ? skoro dozwolony jest kalendarzyk małżeński to czemu zakazana jest prezerwatywa ? wyższośc wstrzemięźliwosci nad środkami mechanicznymi ? wyższośc ducha nad materią ? buhaha dajemy wpędzac sie w poczucie winy i jedyne co zyskujemy to zahamowania, kompleksy i frustracje, które mają potem ujście w nerwicach i natręctwach, to co zakazane smakuje lepiej gdyby nie było zakazane ludzie mieliby to dego zdrowsze podejscie i unikneliby przesady skutkującej wyuzdaniem i wynaturzeniem to co tłamszone zawsze wybuchnie z większą siłą

Gość pestka od arbuza
Bardzo ciekawy temat. Szukałam takiego na kafe od dawna. ciekawa byłam co inni o tym myslą. Będę szczera- mam 18 lat i uprawiam seks. Zaczęłam dwa lata temu z TYM chłopakiem. Jestem z nim do dziś, kochamy się, jak tylko skończę szkołę i on znajdzie mieszkanko weźmiemy ślub kościelny. Będzie to może za rok lub dwa. To mój pierwszy partner, z nim wszystko zaczęłam robić pierwszy raz- trzymanie za rękę, całowanie, pieszczoty i w koncu seks. W nim też odnalazłam przyjaciela i cudowny materiał na męża i ojca moich/naszych dzieci. To trudna miłość gdyż mieszkamy 100km od siebie. Ale Coś daje nam siłę by wytrwać w tym związku już ponad dwa lata. Wiara- obydwoje nas wychowano w wierze katolickiej i od zawsze chodziliśmy do kościoła. Wiemy, że seks przedmałżeński to grzech, tak samo jak antykoncepcja, ale z drugiej strony ludzka natura tak jest stworzona, że dwoje ludzi pożąda siebie i w końcu 85% decyduje się na seks. Te 15% to ludzie o niesamowitych charakterach i sile woli, ale oni i tak w większości nie czekają na siebie długo- miesiące, rok... My musielibyśmy czekać na siebie około 4-5 lat. pomyślcie- wytrzymalibyście mając obok siebie atrakcyjnego partnera, który Was kocha i pragnie, 5 lat bez współżycia?? no właśnie. Spowiadamy się. Jego księża traktują łagodnie, mnie nie... Mieszkam w tzw katolandzie i tu większość rzeczy to straszne grzechy. Mój zaliczany jest tu do piekielnych i diabelskich i zazwyczaj dostaję pokuty jak za seryjne morderstwo. Ale trudno. Nie lubie klepać paciorków i wole porozmawiać z Bogiem jak z przyjacielem. Dlatego moje sumienie, choć nie do końca spokojne, jakos funkcjonuje. Nie moge się jednak doczekać aż bedziemy mogli po wieczornej sesji iść rano do kościoła i do komunii. Ślub- My juz jesteśmy jak małżeństwo. Brakuje tylko kółek na rękach i wydania 20tysięcy złotych na ślub, wesele i księdza. Ale taka wiara i nie mamy zamiaru jej się sprzeciwiać. Ślub weźmiemy- jak tylko będziemy mieć warunki.

Gość pestka od arbuza
Czuję się trochę winna za to co robię, ale na szczęście moja rodzina (mama i ojczym o wszystkim wiedzą) nie potępia mnie i tez traktują to jak normalną rzecz. Robię to- i choć sumienie daje mi się czasem we znaki nie przestanę tego robic. Ale obiecałam sobie, Jemu i Bogu, że seks owszem bedzie mocno obecny w moim zyciu, ale TYLKO I WYŁĄCZNIE Z TYM JEDNYM JEDYNYM. Nigdy go nie zdradzę. On tez mi to obiecał. Obydwoje jestesmy bardzo aktywni i nie nudzimy sie. nie potrzebujemy innych partnerów. Ufamy sobie, kochamy się, chcemy być ze sobą do grobowej deski, obchodzić 50 rocznicę ślubu... Ale teraz nie wytrzymaliśmy. I mamy nadzieję, że na Górze nas zrozumieją.

Gość pestka od arbuza
napiszcie co o tym sądzicie

Gość Senna-dzisiaj
oj pesteczko od arbuza rozumiem Cię doskonale. sytuację mam podobną. tylko widzisz, my po prostu nie traktujemy, nie jestesmy w stanie uznać tego za grzech. Kochamy się, chcemy ze sobą być, miec dzieci itd. uznajemy też antykoncepcję. to jest długa rozprawa, żeby wytłumaczyć takie a nie inne stanowisko. masz rację do tych par; większosc, ktore znam, a ktore czekały aż do slubu miały ten okres bardzo krotki. czy będzimemy miec kosciely- tak. pojdziemy do spowiedzi, ale po to, żeby zacząc nowe życie- po ślubie od zera. i tyle. ech cięzko to wytłumaczyc. i tyle. i to nie jest herezja. nie jest i już. wiesz, kiedys rozmawiałam z ksiedzem. bardzo mądrym zresztą. takim, z ktorym dało się porozmawiać. i mowi do mnie tak; co zrobisz, jeżeli kościół, ksiądz mówi jedno, a Twoje sumienie drugie. kogo słuchasz? ja mówię; sumienia. a on na to; bardzo dobrze! tak wlasnie powinnaś robić. pozdrawiam

Gość i w górę

Gość pestka od arbuza
to są jedne z najmądrzejszych słów jakie usłyszałam na ten temat. sumienie i tyle

Gość królowa życia86
Niestety seks przedmałżeński uznany jest jako grzech. Ponieważ ja nie odczuwam żalu za grzech, i wiem że się nie poprawię - nie chodzę do spowiedzi, bo to nie miałoby sensu. Jestem od 5 lat w związku, w którym obydwoje byliśmy dla siebie tymi pierwszymi i będziemy jedynymi, bo za niedługo planujemy ślub. wszystko co robimy, robimy z miłości. nie czuję wyrzutów sumienia. Widocznie nie jestem dobrą katoliczką.

Gość mariobronko
czytam wasze przemyslenia i jest mi niedobrze.o czy wy w ogole piczecie????jezeli ktos deklaruje sie jako praktykujacy katokil to wie co twerdzi ryt katolicki na ten temat.gadki o sumieniu sa nic nie warte w konfrontacji z doktryna katolicka.albo -albo nie ma tu drugiego wyjscia.zastanowcie sie wpierw nad tym o czym piszecie bo jest to troche zalosnenp: chodze do koscialo ale sypiam z chlopakiem , mam 18 lat co myslicie?? hipokryzja do szescianu