Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość and-reeva

4 letnie dziecko u nauka jezyka obcego

Polecane posty

Gość and-reeva

Wyjezdzam z Polski za granice z 4 letnim dzieckiem. Z mala rozmawiamy tylko po polsku. Mam w zwiazku z tym pytanie. Czy mala bedzie sie w stanie nauczyc jezyka obcego(grecki)? ja nie bede mowila w tym jezyku, bo go nie znam. Wiec mala bedzie sgo slyszec tylko w tv i potem w przedszkolu. Czy to nie bedzie dla niej za duzy stres?Czy zdola sie go nauczyc?

Mysle,ze bez problemu szybciej nauczy sie od Ciebie;)

Małe dzieci języki obce chłoną niczym gąbka.Taki maluch szybciej załapie niż stary (patrzę 5tu pod kontem znajomych). Moja kuzynka wyjechała z 2 letnim dzieckiem do Niemiec.Po pół roku córcia umiała powiedział drobne słówka po niemiecku a po 1,5 roku gada jak najęta w dwóch językach. A kuzynka zna język tyle co nic,zabawnie to wygląda bo jak idzie gdzieś z dzieckiem to mała robi za tłumacza :)

Nie masz sie co martwic,nauczy sie bez problemu.Ja coprawda wyjechalam z Polski jak maly mial poltora roku,ale syn mojego brata wyjechal majac 6.5roku i teraz jest tutaj 2lata i biegle mowi w obcym jezyku.

Gość elis33
witam,co za zbieg okoliczności ja tez wyjeżdżam z 4 letnim dzieckiem do Grecji.Gdy mała miała kilka miesiecy przenieśliśmy się do ellady ze względu na pracę męża(jest piłkarzem).Ogólnie mała zaczęła szybko mówić w naszym ojczystym języku a to za sprawą systematycznego czytania książeczek.Jak miała 1,5 roczku potrafiła odpowiadac na podstawowe pytania po grecku,sklejać słowa w małe zdania i liczyc do 10.Niestety jej przygoda z greckim zakończyła się gdy miała 2 latka z powodu przerwania kontraktu męża.Obecnie przymiezamy się do kolejnego wyjazdu,tym razem na dłużej i mamy zamiar posłać ją do przedszkola.Język grecki(ellinika)jest bardzo trudny i trzeba poświęcic wiele czasu na naukę,nie mówiąc juz o pisaniu!Mam znajomą która siedzi tam już 7 lat i do dzisiaj nie nauczyła się czytać. A do jakiego miasta się wybieracie i co was sprowadza do tak pięknego kraju?.Pozdrawiam serdecznie