Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smelly nelly

Nieprzyjemnie pachnace wlosy

Polecane posty

Gość smelly nelly

Hej, mam 16 lat i nastepujacy problem: Od jakiegos czasu zauwazylam, ze moje wlosy baaardzo szybko sie przetluszczaja i nieprzyjemnie pachna. Najpierw myslalam, ze tylko ja tak mam, ale po blizszej inspekcj zauwazylam, ze moja dwie mlodsze siostry tez tak maja, i moja ciocia tez tak ma. Ciocia mowi, ze ona tez ma tak od bardzo dawna i ze musi codziennie myc wlosy przynajmniej raz (a jak ma jakies wyjscie wieczorem to jeszcze drugi raz). Jestem zalamana bo ja mam najgorzej ze wszystkich - moje wlosy pachna niezbyt przyjemnie nawet tuz po myciu :( Poszperalysmy z ciocia w internecie i znalezlismy informacje na temat grzybka, ktory moze mieszkac na skorze glowy i robic takie psikusy z tym zapachem. Ale, nie jestesmy pewne czy to jest na pewno to, bo podobno jak ktos ma takiego grzybka to skora glowy i wlosy po prostu cuchna. A nam nie cuchna, tylk o przetluszczaja sie szybko i to jest taki jakby silny zapach loju. Czy ktos z was spotkal sie z czyms takim i co na to poradzic (lekarka stwierdzila, ze wymyslam sobie problemy, ale to jest naprawde dokuczliwe i nie tylko w mojej glowie bo moja ciocia tez tak ma i moja babcia nam wachala wlosy i stwierdzila ze rzeczywiscie silnie pachna.... :( Dodam, ze nie mam swedzenia glowy ani lupiezu, PO prostu moje wlosy sa tak jakby ciagle przetluszczone nawet po umyciu szamponem (oczywiscie zaraz po umyciu jest lekka poprawa). Jakies plukanki ziolowe. szampony, odzywki ? Doradzcie prosze.

Gość jedna dobra rada
DERMATOLOG

Gość odwiedź deramtologa
on może przepisać Ci jakieś płyny do wcierania w skórę głowy. Ja polecam bardzo szampon Pregaine, do kupienia w aptece w postaci żelu, kosztuje 20 zł, ale mi starcza na dwa razy dłużej niż sklepowe szampony. Co po płukanek ziołowych to zalezy jaki masz kolor włosów, bo jeśli jasny to np rumianek. Poszperaj jeszcze w internecie o własciwościach ziół, ale z tego co pamiętam to na pewno na skórę głowy dobrze działa pokrzywa i szałwia. Możesz kupić je w sklepie zielarskim, ale sypane, gotować np łyzkę tego i tego plus rumianek jeśli masz jasne włosy lub kora dębu jesli masz ciemne i chcesz je przyciemnić. I w czymś takim płukac włosy, gdy osiągnie pokojową temperaturę. Spróbuj tez nafty kosmetycznej do wcierania w skórę głowy przed myciem, polecana jest do włosów tłustych. Co do odżywek, to koniecznie musisz znaleźć dla siebie jakąś lekką, nie obciążającą odżywkę

Gość blackcat
jeśli nie chcesz od razu iść do dermatologa to idź najpierw do lekarza rodzinnego - chociaż wizyta u dermatologa byłą by wskazana (możesz przecież isc z ciocią :) )

Gość Włosy
Mialam tak kiedyś - po nietrafionej maseczce z drożdży - chciałam swoim włosom zrobić dobrze i położyłam maskę z niezabitych drożdży i żółtka. Potem było to co u Ciebie. Pomogły mi dopiero preparaty od dermatologa - przeciwgrzybowe właśnie.

Gość panienka z okienkaaaa
mi pomaga head&shoulders, ale tylko ten różowy z odżywką. ostatnio kupiłam miętowy i włosy tak czy tak brzydko pachną już na drugi dzień. a po tamtym nawet kiedy były tłuste pachniały jeszcze szamponem. szczerze polecam-wypróbuj a może Ci pomóc.