Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyna1234

Czy pracownik ZUS-u ma prawo ujawniać...

Polecane posty

Gość justyna1234

Czy pracownik ZUS-u ma prawo ujawniać informacje o cudzych zarobkach publicznie? Czy nie obowiązuje go tajemnica zawodowa? Otóż moja bratowa zatrudniła się w ZUS-ie i teraz w pismach rozwodowych ujawnia zarobki zarówno swojego męża, jak i teściów (czyli moich rodziców). Czy ma do tego prawo?

Gość
złóż skargę w ZUS - a co :p

Gość karoolek
to jest lamanie prawa - zglos na policję

Gość justyna1234
Czy zatem jeśli w piśmie rozwodowym skierowanym do sądu bratowa wypisuje takie informacje, to jakie ponosi konsekwencje?

stop tylko, że zwykle żona i tak wie ile zarabia mąż i vice versa :P więc tutaj wywiadu zwykle nie potrzeba a zresztą jest jeszcze współwłasność majątkowa itd... więc ujawnianie poufnych danych z miejsca pracy to jedna broszka a inne przepisy i wiedza z innych źródeł to druga zawsze można spróbować napisać skargę do kierownika oddziału zusu, może ją przynajmniej wywalą :P

Gość zgadzamsie z tym aby
zlozyc skarge :) powinna poleciec ze stolka szybciej niz sie tam znalazla. ja wprawdzie w zusie nie pracuje, ale tez w panstwowce i tez mam dostep do takich danych. podstwowa sprawa jest rpzejscie szkolenia z zakresu ochrony danych osobowych - jak do Ciebie nie dotarło co Ci wolno a czego nie to lecisz z pracy od zaraz :o Z drugiej strony jak to informacje z ZUS to sad i tak by zapewne po nie wystapil...

Gość
btw - a ja wygrałem, strasznie dawno Cię nie widziałam, gdzie łaziłeś???? :p

Gość skoro braciszek
naprodukował sobie potomstwo, to powinien płacić alimenty czyż nie? Czyżby chciał ukryć prawdziwe dochody w sądzie? Chce fałszowac zaświadczenia o zarobkach? Daj spokój z zemstą na bratowej, pewnie walczy o pieniądze dla dzieci i ma do tego prawo.

Gość justyna1234
Mój brat nigdy nie znał jej zarobków, bo ich mu nie podała. W sądzie również odmówiła podania swoich zarobków i nikt jakoś do ZUS-u nie posłał. A co ją obchodzą zarobki moich rodziców? Nawet napisała sugerowaną sumą, którą rodzice przeznaczyli na moje studia. Jeszcze w moje zarobki wejdzie :(

Gość justyna1234
i nie mają dzieci na szczęście

Gość skoro braciszek
skoro nie ma dzieci, to po co podawać zarobki?

Gość justyna1234
Bo to żona chce alimentów... 15 lat pracowała w Niemczech, nigdy nie powiedziała, ile zarobi, ale na pewno nie mało, a teraz chce alimentów od mojego brata... Żenada. A on 2 tysiące zł ledwo wyciąga.

Gość zgadzamsie z tym aby
jak zlozysz skarge to na 99% straci prace. ja bym rpzynajmniej stracila natychmiast i bez zadnej dyskusji (za "mniejsze" przewinienia ludzi wywalali) :) nie wiem czu sad wystepuje, ale to zaden problem dla niego. ja np czesto wystepuje po dane z zusu bo sa mi potrzebne w pracy i nie ma z tym zadnego problemu. sad wiec tym bardziej nie bedzie ich mial (zakladajac, ze chce). chodzilo mi wiec o to, ze tak na dobra sprawe to i tak nie daloby sie tego ukryc ;P

Gość skoro braciszek
rozwód jest z winy twojego brata?

Gość justyna1234
Wina po obu stronach, ale będzie apelacja również z obu stron :P

Gość skooooooooooooooooro
skoro to dzieci twojego brata to ma PSi OBOWIAZEK na nie płacic do cholery