Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beldorr

MIGRENA!!!!

Polecane posty

Gość beldorr

Hej wam moja dziewczyna ma niesamowite migreny :( Bierze naprawde cala mase tabletek przeciwbolowych lacznie z czopkami i nic !! Boje sie strasznie onia ale nie umie jej pomoc bo nic nie pomaga :(.Moze wy znacie jakies super sposoby na bol migrenowy glowy ??

Gość aga01025
ja cierpie na migrene od 2 lat pomogłami dopiero wizyta u neurologa ktory przepisał mi divaskan zapobiegający bolą glowy brałam go 2 razy dziennie przez trzy m-ce .pomogło mi również odstawienie tabletek antykoncepcyjnych które nasilają napady migreny gdy czuje nadchodzący ból biorę cinie i ketonal żadne apapy ani ibupromy mi nie pomagją a tabletki o których piszę dostępne są tylko na recepte zalecałabym wizyte u neurologa

Gość wykurrwiste ciapciochy
migrena to szlachecka choroba, a ciebie to po prostu łeb napierrdala 🖐️

Gość sllssllslslslls
Sumatriptany - to są leki, które przerywają atak bo działają na przyczynę bólu. Tyle ze 2 tabletki kosztują najtaniej 40 zł.

Gość aga01025
cinie 50 to też sumatriptan i kosztuje 20 zł za dwie tabletki działa w ciągu pół godz

Ja na migrenę biorę 2 tabletki musujące Solpadeine (paracetamol + kofeina + kodeina), nic innego nie pomaga. Kiedys brałam tabletki robione wg przepisu w aptece, w takim opłatku, oczywiście na receptę, było tam z 5 substancji czynnych - też pomagały, choć miały skutki uboczne w postaci zawrotów głowy, otumanienia. Niestety nie miałam cierpliwości do leczenia kilkumiesięcznego. Ale faktem jest, że największe migreny miewałam podczas brania pigułek antykoncepcyjnych, wtedy zdarzały mi sie nawet aury przepowiadające. Teraz jest lepiej, ale też musze zareagować szybko - miewam migreny oczne, ból zaczyna się za prawym okiem i wtedy muszę zażyć proszki, bo kiedy ból przechodzi za lewe oko, wtedy jest masakrycznie. Chociaż przeżyłam też mogrene \"szyjną\", bo tak ją zwą - tego bólu nie da się porównać z niczym innym, jak tylko z odcinaniem głowy toporem, coś strasznego. Podczas ataku warto zaciemnić okno, położyć się z zimnym, mokrym ręcznikiem na głowie i oczach, posmarować skronie, czoło, kark i miejsca za uszami Amolem lub Aromatolem - ja dodatkowo \"kiwałam się\" miarowo, jak w transie, myślałam intensywnie o plaży, lesie, przed zamkniętymi oczami krążyły mi jednostajne, spokojne obrazy - to trochę oddalało ból. Na pocieszenie można dodać, że migreny często przechodzą w późniejszym wieku, choć nie zawsze i nie u każdego. Ach - warto pamiętać też o unikaniu pewnych produktów spozywczych: czerwonego wina, żółtego sera, orzechów, mielonek z puszki (ze względu na glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku, który \"pomaga\" w załapaniu migreny). Na mnie negatywnie działały też jabłka - nie znam nazwy gatunku, ale takie mocno słodkie, w środku żółte, o intensywnie rubinowej skórce.

Gość aga01025
kurcze bardzo ci współczuje bo przeszłam to samo dawniej miewałm takie ataki nawt 3 razy w tygodniu obecnie po kuracji divaskanem i odstawieniu pigułek anty migrena dopada mnie rzadko i bole tez są mniej intensywne już wole zajść w ciąże niż brac pigułki i męczyc sie

Gość berniii
Ja niestety cierpię na migrenę od 15 lat - do tej pory potrafiła mnie powalić na trzy dni do łóżka i o normalnym funkcjonowaniu nie było mowy. Żadne tabletki p/bólowe nie pomagałay. Niedawno neurolog przepisał mi kolejny lek do wypróbowania i powiem Wam, że jest to strzał w dziesiątkę. Nazywa się Cataflam 50 i niestety jest tylko na receptę, ale na chwilę obecną przepisuje mi go lekarz rodzinny. Jego skład różni się składem od typowych leków p/bólowych i na mi akurat pomaga. Spróbujcie - może to jest to!!!

Gość gość
Ja tak samo mam migrenę od kilkunastu lat i niestety tabletki przeciwbólowe w ogóle mi nie pomagają. Mogę od siebie polecić urządzenie do neurostymulacji Cefaly, którego używam obecnie i naprawdę świetnie się sprawdza w porównaniu z tym co stosowałam dotychczas. Jeśli komuś może to pomóc tak jak i mi to naprawdę myślę, że warto spróbować. Dla mnie Cefaly to ogromna pomoc w pozbyciu się migreny, no i nie obciążam sobie już żołądka ciągłym braniem tabletek przeciwbólowych.

Gość Natalia7773
Może niech spróbuje Gardan'u : https://adamed.expert/product/gardan/ Sama mam ostre migreny i tylko Gardan mi pomaga. Jest bardzo silnym lekiem przeciwbólowym, ale możesz go kupić bez recepty.

Gość krioka

Spacer może dobrze wpłynąć na ból głowy, a z doraźnych sposobów to też gardan u mnie się sprawdza. W innych bólach również, więc zawsze mam go pod ręką. Nie ma co się meczyć, kiedy nie daje sie juz rady

Gość czUDELa

Migrana to straszna rzecz... Moja mama ma i jak już pojawia się aura, to wie, że nie będzie zbyt wesoło. Choć ostatnoio bierze tabletki gardan, króre całkiem nieźle łagodzą jej ból.

Gość atti

Teoretycznie inhalatorów w sklepach medycznych nie brakuje, ale jednak jak będzie się chciało jakiś sensowny sprzęt znaleźć to może pojawić się problem, bo albo urządzenie będzie drogie, albo nie będzie działać odpowiednio. I tak właśnie przypadkiem trafiłem na jakiś sprzęt w Niemczech mini inhalator Clip czy jakoś podobnie w nazwie i okazuje się, że u naszych sąsiadów za 7 Euro kupić można naprawdę sensowne urządzenie.