Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leew44

jak po francusku to moze i po norwesku - Vi starte!

Polecane posty

Gość leew44
Zlosliwa - jak znasz niemiecki to niewielki przeskok do norweskiego. Tylko checi.

Gość leew44
Apropo filmu - bylem dwa razy statysta w filmie norweskim. Tez za male pieniazki.

Gość leew44
Zlosliwa - co do francuskiego, udalo mi sie dostac swietne materialy do nauki tego jezyka od Kanadyjki - gdybym mial takie z Norweskiego.

Gość leew44
Co do urody moze masz racje - ale wazniejsza jest tresc - nie sadzisz. Kiedys w jednym z ich produkcji gral Krzysztof Ibisz.

Gość leew44
I tu mozna by zaczac temat forum - zycie uczuciowe - a szczegulnie nasze kobiety, ktore tam poznaly i wyszly za maz. Rozmawialem z wieloma - zadna nie byla w pelni szczesliwa. Nawet ta Kanadyjka powiedziala kiedys ze gdyby nie dzieci uciekla by do Toronto.

Bo oni mają dziwna mentalność.Bije od nich jakaś taka mroczność--nawet nie wiem jak to nazwać. Oglądałam zdjecia,krajobrazy są piekne ale wzbudzają niepokój, Chyba ze ja tylko tak to odczuwam.

Gość teenage angst
jag kan prata svenska och det ar nastan som norska :) jag har last norska for ett ar och det ar som en blandning av svenska och danska.vem av oss pratar svenska?

Gość leew44
Zlosliwa - wlasnie tak okreslaly swoich partnerow te kobiety - moze zastanow sie co robisz ( mysle o nauce norweskiego) Jesli masz 30 lat - to gratuluje trafnosci w ocenie.

Gość leew44
Tennage - siempe bra!

Gość leew44
teenage - dlugo byles w Szwecji?

Gość leew44
Wszyscy zaczynaja ( znam z doswiadczenia ) od przeklenstw. Ja powiem Ci - jeg elsker Deg - ( ja kocham CIe).

Gość leew44
Mam nadzieje ze nie ma tuz obok ciebie meza. Bo wezmie to zbyt powaznie. "tak" - dziekuje.

Gość leew44
Mowilem ze nie znosze przeklenstw - jeg ha deg i rumpa - mowisz powaznie.

Wróciłam, bo nie mogłam jakoś się w ich mentalność \"wczuć\". Ja mam odmienne zdanie. Jak dla mnie wcale nie są mroczni...Po prostu inni. Dla mnie ich życie jest puste. Taka ot, egzystencja. Żeby zjeść, wypić, mieć kogoś do łóżka i tyle. Ja oglądałam film bodajże szwedzki. Bardzo mi się podobał. Tytuł to \"Ondskan\" czyli zło. Fajny. Lwie - Nie pojechałam tam w celach zarobkowych - ja się uczyłam. miałam wtedy nieskończone jeszcze liceum. Zmarnowałam cały rok na nauce wyłącznie norweskiego. Postanowiłam wrócić i nadrabiam naukę. Mam nieskończone 19 lat dopiero. Muszę się wyedukować, ale raczej nie myślę o przyszłości z Norwegią. Ten kraj nie daję obcokrajowcom możliwości dobrej pracy. Fizyczna :) no chyba, że tłumacz...wtedy sytuacja się zmienia. Ale trzeba już wteyd bardzo dobrze znać język. Kiedyś o tym myślałam, ale pobyt w Norwegii pokazał mi, że Polska jets moją Miłością, mimo wszystkich niedogodności związanych z żcyeim w tym kraju :)

Gość leew44
I tu masz racje - jestes mloda i szkola jest najwazniejsza. W moim przypadku ja bylem juz powaznym facetem z dwojka dzieci, ktore dzieki mojemu wyjazdowi mogly skonczyc szkoly i mieszkaja u nas w kraju. Tak ze gratuluje powrotu.

Gość teenage angst
leew44- bylam przez rok Listopadowa - dokladnie,ich zycie opiera sie na tym,zeby kazdy mial to samo - tzn meble z ikei,lampki w oknach,saomchod,domek ze szwedzka flaga i ciuchy z ikei,takie mma wrazenia ze szwecji.chca byc indywidualni,wszyscy na sile i to im nie wychodzi.kiedy tam pojechalam,czulam ich ciesnienie chocby ze wzgledu na wyglad- tam wszystkie laski wygladaja tak samo,goscie ladni,ale malo maja w glowach

Gość teenage angst
ciuchy z H&mu oczywiscie ;)

Gość leew44
Listopadowa -jestes wspaniala - dzieki za doskonaly material.

Gość leew44
Teraz widze wszyscy ogladaja te materialy ( i ucza sie norweskiego ) .

teenage angst - dokładnie...Norwegia się tu nie różni od Szwecji pod żadnych względem... Tzn mam na myśli młodzież, bo Ci starsi, to fajni są. Wyluzowani, nie przejmują się wyglądem swoim, ale ludzie w moim wieku, młodsi trochę, trochę starsi to atak klonów :D strasznie mają lanserski styl... No cóż... Pokolenie Coca Coli Mc Donnalda i powierzchownego traktowania siebie i innych. TRUDNO! P.S. mieszkasz w Szwecji? Pewnie tak, bo ładnie piszesz po szwedzku :) a nie sądziłam, że szwedzki aż tak podobny do norweskiego. wiedziałam, ze jest jakieś podobienstwo, ale to faktycznie aż tak duże Lwie - dziękuję :)

Gość leew44
Listopadowa - tak jak mowilem pracowalem ze Szwedami, Dunczykami - mysle ze i ty jak spotkasz z tych krajow na swojej drodze spokojnie sie dogadasz - jakby mowili innymnorweskim dialektem. Poczujesz sie jakbys rozmawiala z Norwegiem z polnocy.

hehe :) no to fajnie :P teraz zmykam z domku i mam nadzieję, że będziecie tu zaglądać, ludzie, którzy macie, mieliście, lub chcielibyście mieć coś wspólnego ze Skandynawią:) papa🌻