Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

patka

czy ginekolodzy przepisuja antykoncepcje awaryjna zapobiegawczo?

Polecane posty

chcemy zaczac wspolzycie, czytalam ze lekarze przepisuja te tabletki rzadko, glownie jesli przydarzy sie wpadka... Czy zatem jesli ja chce zaczac wspolzyc, to lekarz przepisze mi je, zebym miala w szufladzie na wszelki wypadek ? Czy raczej tylko w razie wpadki(czyli gdy to juz sie przydarzy)? Jak wy dziewczyny robicie? Nie wiem, czy lekarze chetnie to przepisuja... a to by byl wiekszy komfort psychiczny. Buzka! mamy po 23 latka, gdyby zdarzyly sie niemile komentarze :)

Gość mi zapisał
mi zapisał bez żadnych pytań, poprosiłam i zapisał, nawet receptę bez daty wystawił, bo recepty z datą są ważne tylko 30 dni

czyli oni jednym slowem nie widza w tym problemu? Bo ja chodze do panswtowego osrodka, ale lekarz jest bardzo mily :)

CHodiz ci o postinor czy jegoanalogi pewnie, wiec ginekolog bez pytan powinien CIja przypisac o ile nie bylas prze stosunekiem w ciazy, wiem ze niektorzy ginekolodzy daja recepty na postinor juz wcesniej , jesli dziewczyna prowadzi bogate zycie erotyczne w przypadkowymi partnerami . Ale w waszym przypadku radzilabym po prostu prezerwatywe, lub tabletki antykoncepcyjne. Jeli jednak jestes takim przypadkiem jak ja , ktorej nie odpowiada rzadna metoda doustanje antykoncepcji to nie amrtw sie do 72 godzin po stosunku mozesz zazyc tabletke niedoprowadzajaca do zaplodnienia. WYobraz sobie ze kochalas sie w piatek o 20 , to poniedzialku do 20 musisz zazyc ta tabletke, na bank w tym casie znajdziesz ginekologa ktory przypisze CI te tabletke. Jedyna wada i najwieksza tych tabletek jest jego runjnujaca i zaburzajaca cykl miesiaczkowy i owulacyjny funkcja, wiec lepiej profilaktyka niz dzialanie po stosunku.

dzieki wielkie NiuniaM :) zgadza sie, jestem tym przypadkiem, co tez sie nie chce zdecydowac na tabletki antykoncepcyjne(duzo skutkow ubocznych...) :/ W sumie doszlam do wniosku, ze nie ma co sie przejmowac na zas, bedziemy uwazac podczas stosunku, ale jestesmy niedoswiadczeni i wszystko sie moze przydarzyc...wiec pomyslalam, ze moze warto miec te tabletki gdzies przy sobie, gdyby cos sie nie daj Boze stalo z gumka. zalatwie sobie od jakiegos gina jakby co, ale mam nadzieje, ze nie bedzie potrzeby..:)

też nurtowało mnie to pytanie i dziekuje za odp. nie wiedziałam że to takie proste... może nie wszędzie tak łatwo dostać receptę, ale przeciez można u siebie zapytać. :)