Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

C++

biegunka w turcji - czym leczyć

Polecane posty

Słuchajcie mam tu sytuację awaryjną :) Moja siostra jest właśnie w Turcji na wyjeździe i od 3ech dni męczy ją biegunka spowodowana lokalnymi bakteriami, prawdopodobnie z jedzenia. Nie jest to bardzo uporczywe w tej chwili, ale żadne polskie środki typu węgiel, smecta, czy stoperan nie pomagają. Stara się jeść i pić normalne, ale bankowo organizm staje się lekko odwodniony. Lekarza traktuje jako ostateczność, wezwie tylko w przypadku skrajnego wycieńczenia organizmu bo boi się kroplówki :D Może ktoś miał podobny problem i zna nazwę jakiegoś lokalnego tureckiego leku, który pomoże? Będę bardzo wdzięczna za rady :) Pozdrawiam

Gość niech idzie tam do apteki i
powie, ze ma biegunke i oni jej sprzadadza odpowiedni srodek. Problem z kazdym krajem w Azji czy w Afryce jest taki, ze nasze europejskie leki poprostu tam nie dzialajai trzeba zastosowac "ichnie". Naprawde, wiem co mowie.

właśnie to samo pomyślałam :) Tylko w aptekach jak to w aptekach, są środki lepsze i gorsze. Może ktoś wypróbował coś skutecznego :) Moja mama miała podobny problem w Egipcie i przywiozła ze sobą listę leków, które brała i pomogły - na przyszłość... :)

mi kiedys stoperan i inne badziewia nie pomagaly, mialam biegunke przez chyba 2 tygodnie dzien w dzien, po 30 razy pod rzad biegalam do wc, myslalam, ze mi dupe rozerwie :O w konc poszlam do lekarza i bralam jakies tablety na recepte, przeszlo dopiero po CALYM listku, po 2 tygodniach :O cos na N sie to nazywalo

Gość szukajacammmmmm
tak to jest ,siostra nie wiedziala ze skoro tam jedzie to po kazdym posilku powinna obficie to wszystko wóda popic!

Bylam w wielu krajach miedzy innymi w Turcji i Egipcie i naprawde tylko "ichnie" srodki pomagaja i oni naprawde wiedza dobrze co sprzedac europejskim turystom, takze nie bij sie i niech siostra tez sie nie boi, bo nie jest pierwsza ani ostatnia :) Niech pojdzie do apteki i powie co jej dolega, a dadza jej na pewno skuteczny i dobry srodek.

do szukajaca cos tam...- nie rozsmieszaj mnie kolezanko :D Jak nie jestes w temacie to sie nie udzielaj.

właśnie, jeszcze nie dodałam o skurczach żołądka. I teraz pytanie, czy to też związane właśnie z tą całą klątwą faraona (czy jakiegoś innego kebaba), czy może jest to jakiś dodatkowy objaw po którym tchórz powinien już skierować się bezpośrednio do lekarza?

Gość podnosicielka
jeśli nie pomogą jej z apteki lub alkohol to tylko lekarz...mają takie zastrzyki na zatrzymanie i to jest najlepsze mnie to nigdy nie dopadło na szczęście, ale zawsze zabieram polską wódkę i uważam na jedzenie

Niech idzie do apteki i to jak najszybciej, bo po prostu zlapala jakas ich bakterie (o co nie trudno). I naprawde powiedz jej niech idzie jak najszybciej i nie czeka az samo przejdzie, bo nie przejdzie i bedzie coraz gorzej. Znam z autopsji, bo sama bylam uparta i myslalam, ze samo przejdzie...i to byl ogromny blad, bo chorowalam zamiast jeden dzien - jak moj maz, ktory od razu wzial sobie tabletki zgodzie z zaleceniem, chorowalam 4 dni :-S Takze koniecznie wyslij ja jak najszybciej do apteki. Oni jej juz dadza co trzeba.

staram się na bierząco informować ;) już wiem, że byli z chłopakiem w aptece i mają leki za ok 50zł ;) już pierwsza niemiła niespodzianka, bo jakby poszła do lekarza to ubezpiecznie by wszystko pokryło :]

Nie wiem czy ubezpieczenie by to pokrylo, ale w koncu 50 zl to nie taki majatek. Dobrze, ze je ma i mam nadzieje, ze jej pomoga.

Gość podnosicielka
ubezpieczenie zwracają dopiero od kilkudziesięciu euro, nie pamiętam dokładnie, chyba 150...do tej kwoty nikt nie zwraca i musi pokryć pacjent wiem,bo często jeżdżę

No to w takim razie jest podobnie jak w Holandii (gdzie mieszkam). Tutaj tez od jakiejs tam kwoty dopiero ubezpiecznie zwraca.

z wizytą lekarską by bankowo wyszło kilkadziesiąt euro. Mama w egipcie zapłaciła 70Euro za wizytę domową, kroplówki i leki :) Po powrocie wysłała rachunek do ubezpieczyciela i zwrócili :) Ale paragon z apteki już pokryty z własnej kieszeni i tak zostanie ;]

Gość podnosicielka
jeśli jej te leki nie pomogą ,to koniecznie do lekarza, bo może mieć problemy z jelitami wiele lat.....okazuje się ,że to gorsze niż ból zęba

Gość trsssssssssss
lakcid, lacidofil lub podobne- na takie coś

Słyszałam, że przed wyjazdem powinno się przez jakiś czas brać serie leków, czy zastrzyków na te bakterie, w przeciwnym razie urlop z głowy, wydaje mi sie, że biuro podróży powinno o tym poinformować...

Laremid - nie wiem jaki odpowiednik w Turcji. Najlepiej wezwać rezydenta i on powinien pomóc w aptece jeśli siostra nie zna angielskiego. Jeśli nie to lekarz. Ja tak miałam w Turcji i Egipcie. W Turcji pomogła mi rezydentka wspaniała kobieta nie pamiętam niestety nazwy leku. Laremid za to działa w Egipci (zawsze mam ostre biegunki) bo to jest to samo co ANTINAL może w Turcji też występuję pod tą nazwą. Lek trzeba brać już do końca pobytu żeby nie wróciło i unikać wszystkiego co nie jest gotowane. Jeśli wezwie lekarza to koszty zostaną zwrócone po powrocie do kraju na podstawie przedstawionych rachunków. W Turcji musi zapłacić niestety z własnej kieszeni ale tak jest wszędzie.

Gość turcja
wrocilam kilka dni temu z turcji z biegunka, w turcji ostatni dzien spedzilam w szpitalu pod kroplowka co i tak nie pomoglo, malo tego ze mialam biegunke to jeszcze wymioty niskie cisnienie. do teraz mam biegunke i nic nie pomaga, mdli mnie nadal i jestem zmeczona. bylam u lekarza i podobno trzeba jesc bardzo delikatne jedzenie jak dla nie mowlaka i pic duzo wody, dlugi czas minie az zoladek wroci do zdrowia...