Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co i jak

JA WIERZĄCA, ON NIE.

Polecane posty

Gość co i jak

Ja jestem wierząca, chodzę do kościoła. Mam też zaliczone nauki przedmałżeńskie [w ostatniej klasie liceum na religii]. Mój przyszły natomiast weźmie ślub kościelny dla mnie i rodziny, sam nie wierzy :( Nie chodzi do kościoła, nie ma nauk, był jednak bierzmowany. Jak to wszystko bedzie wyglądało w praktyce. Bedziemy razem chodzić na nauki mimo ze ja mam? I jak to jest ze spowiedzią?

Gość nicola76-
najlepiej jakbyscie wzieli slub jednostronny, jak on nie wierzy, to po co ma przysiegac wobec Boga.Slub jednostronny polega na tym,ze obydwoje przysiegacie, z tymze on nie mowi " tak mi dopomoz Bog" i nie przyjmuje komuni, wiec nie musi chodzic na nauki i isc do spowiedzi.Ja mam taki slub, bo moj maz jest protestantem

Gość ślub jednostronny
jak mówi ktoś powyżej (tak to się chyba nazywa). Ja taki miałam, jak ksiądz światły i normalny, to nie ma z tym żadnego problemu. Zgłoś się do proboszcza parafii, w której będziesz brała ślub, powie Ci co i jak. Formalności takie, jak przy zwykłym ślubie, może np. on nie daje świadectwa religii, jak nie chodził i chrztu jak nie brał itp. (mój dawał, bo wychowany był w rodzinie katolickiej, więc miał wszystkie sakramenty, jest niewierzący z wyboru i przekonania). Na nauki chodzicie razem, bo niby on musi wiedzieć, do czego Ty będziesz zobowiązana w małżeństwie. On musi złożyć oświadczenie, że nie będzie się sprzeciwiał wychowaniu dzieci po katolicku, a Ty że zrobisz wszytko, by nie ostygnąć w wierze, czy coś takiego :) Ślub nie jest na mszy, tylko nabożeństwo. On w przysiędze nie dodaje "tak mi dopomóż Bóg itd." Trzeba zgody biskupa, ale to formalność, załatwia to proboszcz. Ogólnie jest prosto i normalnie, ja się czułam bardzo dobrze na moim ślubie. Ale księdza miałam super. Wcześniej niektóre rzeczy załatwiałam u takiego buraka w moim obecnym miejscu zamieszkania, i strach jak nas potraktował :O Jak potrkatował mojego męża za to, że nie wierzy. On by nam w ogóle tego ślubu nie dał, choć to niby jego zasrany obowiązek, ale to on występuje z poręczeniem do biskupa. Więc ksiądz musi być normalny.

Gość co i jak
On wychował się w rodzinie b. wierzącej. Jest ochrzczony, przyjał I komunie, był bierzmowany. Ale przestał wierzyć a ja z całego serca chciałabym by powrócił :( On wierzy w reinkarnacje... i tyle.

Gość ślub jednostronny
W takim razie formalności ślubne będą wyglądały tak, jak u mnie, bo ja miałam taką samą sytuację. Tak jak mówię - warunkiem jest światły, fajny ksiądz. Wtedy problemów z formalnościami żadnych i żadnej przykrości też Wam nie zrobi złośliwie.

Gość co i jak
Dziekuje Ci ale ja sobie nie wyobrazam slubu jednostronnego. Na początku naszego związku gdy sie poznawalismy on przyznał że wezmie dla mnie ślub kościelny. Dla mnie i swojej rodziny. Tylko ze on sobie nie wyobraza pojscia do spowiedzi... Kurcze ja tak bardzo bym chciala by on powrocił, by wierzył, a teraz on mówi że zminił przekonania i nie ma zdnego nieba, piekła itd. i że wszystko mozna wytłumaczyc naukowo itd..... :(

Gość ślub jednostronny
Ależ ślub jednostronny to przecież jest ślub KOŚCIELNY z osobą niewierzącą. Rozumiem, że treścią tematu nie jest, jak wygląda ślub z osobą niewierzącą, ale jak zrobić, żeby zechciała być na siłę wierząca :) Tego to ja już Ci nie powiem, bo w pełni akceptuję odmienność poglądów mojego męża. Musisz wybrać, czy chcesz, by kłamał przed ołtarzem wbrew sobie (jeśli oczywiście się na to zgodzi, bo mój by się nie zgodził i za to go szanuję). Męża wiele kosztowała zgoda na ślub w kościele, ale zgodził się, bo mnie kocha. Na inną formę niż taka, jaką mieliśmy, nie zgodziłabym się także ja - nie wyobrażam sobie fałszu, okłamywania siebie, księdza, wszystkich. Przemyśl to sobie.

Gość ślub jednostronny
Właściwie ta nazwa jest myląca i nie wiem, czy poprawna. Ślub oczywiście zobowiązuje OBIE strony. Mąż przysięga Ci to samo, co Ty jemu, tyle że nie powołuje się na Boga i świętych.

Gość jaassneee
"co i jak" wyluzuj, bo przeciez wasze zycie nie bedzie tylko polegac na chodzeniuu do koscioła, a załóżmy swieta wielkiejnocy nie obchodzi sie coedziennie.bedziesz mogła psokojnie pogłebiac swoja religie, dzieci bedziesz miałą ochszczone, bedzieszi miała slub koscielny, wiec wsyzstko jest ok! jezelli religia, a raczej brak u twojego narzeczonego jest dla ciebie tak ogromnym problemem, to powinnas sie gleboko zastanowic czego chcesz od zycia i jakie sa twoje poglady. wiadomo, ze by sie chiciało wiele rzeczy, a przeciez masz tego jedynego faceta, to czemu marudzisz. docen to co masz. ja jestem w takiej sytuacji ze moj kochany wogole nie jest z koscioła, ja jestem zdolna zrobic dla niego wszystko! nie bedzie slubu koscilenego i co z tego!!! moi rodzice sa przeciwko nam ,ale ja jestem przekonana do tego co robie, jezeli wolnosc jest moja to dlaczego miałabym z niej nie ksorzystac??