Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gerlight

Jaki termin bardziej prawdopodony z USg czy z OM????

Polecane posty

Gość gerlight

hej wszytskim chcialabym sie zapytac jak to u was bylo,ktory termin porodu sprawdzil sie bardziej,chodzi mi o to czy termin z ostatniej miesiaczki czy termin z usg,bo jakos chyba nie jest tak aby o\bydwa terminy sie zgadzaly

Gość fiziak150
z USG, ale z tego pierwszego w okolicy 10-14 tygodnia:)

Gość gerlight
dziekuje:-) a czy ktos sadzi inaczej? halo dziewczyny wypowiadajcie sie

Gość gerlight
hm no wlasnie a czasami na usg dziecko jest wieksze i moze dawac mylny termin,tak bylo z moja znajoma

Gość gerlight
ja na kazdym usg mam inny termin:-/

Gość fiziak150
no i dlatego napisałam, że najbardizej wiarygodny jest termin z pierwszego USG tego między 10 a 14 tygodniem:) potem dzieci rozwijają się już w różnym tempie dlatego żaden lekarz nie sugeruje się kolejnymi badaniami usg

Bo liczy się tylko pierwsze USG, wykonane do końca I trymestru. I ta data jest najbardziej precyzyjna (bardziej od daty wg OM jeśli ktoś nie ma pewności kiedy była owulacja). Po I trymestrze dzieci rosną różnie i nie powinno się sugerować dalszymi wynikami (gdy moja mała ważyła 1480 u niektórych dziewczyn na tym samym etapie dzieci miały 2500, przez co daty porodów miały nawet o miesiąc z wyprzedzeniem co i tak nijak miało się do tego, kiedy urodziły albo kiedy urodzą, bo jedno dziecko waży 2800 przy porodzie a drugie 4500, dokładnie wg daty I USG).A datę wg kolejnych USG ustala się na podstawie wielkości dziecka przyrównując do statystyki pod tytułem "jak się rodzi to waży 3000 - 3500".

Gość fiziak150
u mnie usg wskazało idealnie datę porodu co do dnia, bo wiem dokładnie kiedy miałam owulację (z ostatniej @ mam termin 3 dni wcześniejszy) i również późniejsze badania usg wskazywały na ten sam termin porodu jak przy pierwszym badaniu;) chyba moje dziecko rośnie bardzo książkowo:D

Moja też rośnie książkowo, znaczy termin mi się przesunął wg ostatniego USG z 29 sierpnia na 27-28 sierpnia ale i tak nijak się to ma do mojej koleżanki, której lekarz kazał rodzić na początku lipca zamiast w połowie sierpnia ;D Na szczęście mamy koniec lipca a Ona jeszcze się nosi.