Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość celiiina

wysypka na twarzy niemowlaka - POMOCY !!!!!

Polecane posty

Gość kazzara
Może mieć teorytycznie na wszystko uczulenie.Ja bym jeszcze spróbowała innych kosmetyków , innego proszku do prania. Daleka droga przed Tobą.Serdecznie wspólczuję i jednocześnie się cieszę , ze ja mam to za sobą bo na prawdę nie jest łatwo zidentyfikować alergen

dziekuje,boje sie strasznie tego wszystkiego.oby nasze maluszki szybciutko wyrosly z tych alergi.

Objawem skazy nie jest wysypka!!!! Jak któryś lekarz diagnozuje po tym skazę to jest zwykły konował!! A zobaczycie problemy z żywieniem dzieci to dopiero będziecie miały jak zaczniecie je karmić stałymi pokarmami po takiej diecie na cycku.

jesli mozesz to powiedz mi ja rozpozna skaze?bo ja juz sama nic nie wiem.

u nas alergia pojawiła sie z czasem. Na początku też wszystko jadłam i było ok, ale jak cóeczka miała właśnie ok 1.5 mca to sie zaczęło... rezygnacja z wszystkiego.. nabiał, jajak, czekolada, orzechy, miód, jak najmniej konserwantów (nawet mięso piekłam by nie kupować wędliny), zero kupowanych słodyczy, tylko wybrane owoce i warzywa etc etc etc...

takie kropeczki jak na różyczke. Pózniej przybrały postać czerwonych łuszczących sie placków, głównie na łydkach, na plecach, na klatce piersiowej. Kropeczki też były, np. na policzkach, w zgieciach stawów. Dopiero ok. 5 miesiąca sytuacja zaczęła sie poprawiać.

u mojego synka te krostki byly na buzce i szyjce,pozniej taka czerwona szyjka a buzka sie szorstka zrobila,i na pleckach go wysypalo ale takie plamki,i tak pojedynczo na calym cialku,na glowce cale biale platy,po 2 dniach leczenia znaczna poprawa i teraz taka sucha,luszczaca skorka.a u Ciebie to dopiero po 5 miesiacach bylo lepiej,czy zle zrozumialam?

ano, zapomniałąm ze na głowinie też coś sie zrobiło.. nie wiem pod co podciągnac.. czerwone kropeczki z białym czubkiem, przyschło i schodziło jak łuska, jakby ciemieniucha. Ale jednorazowo?? dziwna sprawa.. Tzn. ja stosowałam dietę, mała dostała fenistil i ketotifen później, do smarowania locoid krem a jak nie pomagał to posiłkowalismy sie czasami laticortem. Kąpiele na początku w krochmalu, smarowanie maścią bepantenem, kapiele w oilatum. I właściwie było raz lepiej raz gorzej. Uczulenie bladło i zaogniało sie. Czasami miałam wrażnenie ze niezależnie od mojej diety. Ale jak zaczynałam jeść wszystko było jeszcze gorzej. I tak około 5 miesiąca te krostki właściwie wogóle ustąpiły, placków też praktycznie nie ma. Stosuje dietę, ale nie tak rygorystycznie, bo np. zjadłam jogurt i małej odbiło sie na kupie (dużo śluzu). Muszę jeszcze spróbować jajka. Ale widać, ze organizm radzi sobie coraz lepiej.

to dobrze ze malutkiej ta wysypka ustapila,bo ona ponoc bardzo swedzi,drapala sie corunia?

Gość kazzara
Do black eyed dog I bądz tu człowieku mądry. Ja wiem,że książkowo skaza objawia się inaczej ale jak wytłumaczyć wysypkę pojawiającą się po mleku? Jeżeli nie skaza to co? Na testy dziecko jest za małe, czyli karmić wszystkim nie zwracając uwagi na wysypkę bo nie rozumiem?

Gość kazzara
oczywiście karmić=jesć

kazzara no chyba ile ludzi tyle roznych opini,i tak naprawde jak skaza wyglada to nie wiadomo,bo praktycznie kazdy przypadek moze byc inny,a choroba ta sama,-tak to wyglada czytajac te post.

kazzara - problem w tym że nie wszystkie reakcje alergiczne wychodzą od razu, niektóre pojawiają się np po 3 dniach (a są przypadki nawet do 2 tygodni!). Dlatego może być tak że jednego dnia zjesz coś co uczula - może to być cokolwiek, nawet jeden głupi konserwant w czymkolwiek (trudno ich uniknąć), a za 2 dni wysypka i jak się zastanawiasz co zjadłaś to szukasz winnych najczęściej w tym co jadłaś tuż przed wysypką i pomyłka gotowa. A z maluszkami jest tak że wysypkami różnego rodzaju reagują na masę różnych rzeczy które się w organizmie dzieją. Nawet na grzybicę i pasożyty. Znajoma miała tez wskazaną skazę u synka - stosuje ostrą dietę a wysypki i tak pojawiają się i znikają regularnie. mały ma już prawie półtora roku. jak jest ostro to smaruje go właśnie Fenistilem i kąpie w krochmalu - pomaga.

Gość kazzara
Dlatego zdiagnozowanie alergenu jest takie trudne, wiem o tym. Jednak jeżeli wysypki nie ma przez 2 miesiące i po zjedzeniu nabiału się pojawia to coś musi być na rzeczy. Nie upieram się ,że to na pewno skaza białkowa.Może mój mały jest uczulony na jakiś składnik mleka. Zgłupiałam już totalnie

Wiesz, najgorsze jest to że cała żywność jest juz ostro przetworzona i we wszystkim się znajdzie jakiś konserwant, barwnik czy polepszacz. Ja ostatnio się zszokowałam jak zerknęłam na skład jednej śmietany - o dziwo zamiast 100% śmietany był tam zagęstnik (guma guar). :o To samo ze smarowidłami do pieczywa. Alergicy mają w dzisiejszych czasach przerąbane niestety..

Ja jutro wybieram sie jeszcze do jednego lekarza,niech malego obejrzy.Mam jeszcze jeden duzy problem,malutkiemu bardzo szybko odparza sie dupcia,lekarz przepisal Pimafukort i solcoseryl,ale to bardzo dlugo sie goi.pierwsz raz dupcia mu sie odparzyla i goienie trwalo 1 mc,straszni malutek dupcie praktycznie caly czas mial wietrzona,a to wszystko przez popuszczanie,co pruknie kupcia zadka mu wyplywa i podraznia.przestal tak popuszczac ibylo ok,a tu ot niedzieli znow,i dupcia jak ogien.lekarz mi powiedzial ze ma delikatne cialko i tak bedzie mu sie robic,kazal wietrzyc i smarowac j.w napisalam.

Gość kazzara
Mąką ziemniaczaną zasyp, tylko tak porzadnie nie bój się na pewno nie zaszkodzi. A te kupki to też jest z alerią na mleko mogą być związane.Ciekawa jestem co lekarz jutro powie. Napisz jutro może dla mie będzie jakaś nowa wskazówka bo objawy nasze dzieci mają praktycznie identyczne.

ok,jak wroce napisze.ten lekarz u ktorego bylam ostatnio powiedzial ze to przez jelitka ze sa jeszcze nie wyksztalcone i tak bedzie. a Twoja cora tez tak miala?dlugo to u niej trwalo?i mowisz ze to jest przez alergie? mojemu synkowi maka nie pomogla poprzednio nawet pojawily sie ranki.

Gość kazzara
Ja mam syneczka. Odparzenia zrobiły się dwarazy własnie wtedy jak miał biegunkę.Wyleczyłam mąką właśnie. Ale one nie były aż tak mocne. Lekarz mi wtedy powiedział, że ta biegunka na pewno jest spowodowana moją dietą jak odstawiłam nabiał to się poprawiło ale tak na prawdę to chyba nie jest idealnie jeszcze z tymi jego kupkami. Jak będę w na szczepieniu to popytam szczegółowo jak to powinno wszystko wyglądać bo mam obawy czy wszystko jest ok

Gość kazzara
Jeżeli u córeczki od tych wyprysków porobiły się już jakby ranki, sączące się to musisz ostro zareagować bo może się wdać jakieś zakażenie . Wtedy naturalna bariera skóry jest naruszona i wrota otwarte dla bakterii. Ja zastosowałam maść Triderm ale jak pisałam jest na sterydach więc nie można jej nadużywać. Zastosoałam w ostateczności, kiedy skóra była na prawdę tragiczna i dosłownie po jednym użyciu się zagoiła ,aż nie mogłam uwierzyć. Ale nie wiem czy można stosować w okolicach pieluszkowych i tym bardziej u dziewczynki. Zapytaj lekarza o tą maść i zobaczysz co ci powie, ona jest na receptę

Dzien dobry. Teraz moj synek jeszcze nie ma ranek,poprzednio mial,i mial przepisane j.w.napisalam i teraz to samo ma. Ja wiem Triderm jest blyskawiczny jezeli chodzi o leczenie takich ranek,moj starszy syn go mial przepisany,ale wtedy do mial takie krostki w okolicy pachwinek,ale ja nie wiedzialam ze to na sterydach.a dlaczego sterydy sa tak niebezpieczne?

Hej,bylam juz u lekarza,poteierdzil diagnoze poprzedniego,malutki ma skaze-powiedzial ze malom,ale co to znaczy?zapomnialam sie zapytac Co do popuszczania,to nie jest wina alergi,to przez wzdecia,gazy odchodza wraz z kupka,na to nie pomoga herbatki.przed karmieniem wykonuje sie 5min masaz,pozniej 10-15 min dzidzia powinna polezec na brzuszku i nie wazne ze placze.

Gość kazzara
Witam Czyli jednak skaza. Co do sterydów to ja się po prostu naczytałam ,że szkodzą ale na co konkretnie to nie wiem nawet. Lekarka też przestrzegała zeby nie nadużywać dlatego tak się boję. Inna z kolei powiedziała, że nie trzeba tak bardzo tych sterydów się bać i jak jest potrzeba to użyć. Może jak nie jest aż tak mocna ta skaza to szybciej przejdzie? Ja się wybieram prywatnie do bardzo dobrego pediatry w środę zobaczymy co on mi powie bp troszkę inny problem mam. Synek ma strasznie ciałko delikatne. Jak leży na boczku i ma rączkę przyciśniętą to robi się taka czerwona aż sinawa tak samo z nóżkami jak jest pozycji pionowej na rękach i go podtrzymuję po pupę. Strasznie mnie to martwi bo nie jest to taki zwykłe zaczerwienienie tylko prawie siność i boję się żeby nie wyszło coś poważnego np z serduszkiem. Jak byliśmy w szpitalu z żółtaczką i mały miał wenflonik w rączce i do tego deseczka taką pod dłoń zabandażowana to paluszki się zrobiły wręcz fioletowe. Oczywiście pokazałam to lekarce od razu ale ona po prostu uznala, że jest delikatny . Deseczka wcale nie była mocno przyciśnięta czy coś. Może dlatego tak się dzieje, że malutki jest takim troszkę grubaskiem ale nie zaszkodzi sprawdzić

Pewnie lepiej jechac,sprawdzic co sie dzieje,wtedy bedziesz spokoiniejsza. A od sterydow to chyba naczynka pekaja,ale nie jestem pewna. Moj synek tez ma delikatne cialko,bo mu sie tez odgniata,ale tak na czerwono.Ja dzisiaj bylam u dobrego lekarza,jest on ordynatorem szpitala i ludzie go chwala. Moj pediatra na ta skaze przepisal mu sterydy powiedzial mi dzisiaj ten lekarz bi ja nie wiedzialam.A na dupcie najlepsza oliwa z oliwek.Kapac dziecko mam szarym mydlem,bo te plyny do alergeny maja,i po kapieli smarowac tez ta oliwa.

chyba ewcia , moja jest na mleku HA, też przeszłysmy kilkawysypek a przygody z parzącymi kupkami miewamy często :( moja rada, jako ze mała zaraz skonczy 8 m-c - więc przerobiłam to i owo , awięc : na noc tylko i wyłacznie puder ale !!! Alantan, a w dzień mix - pół na pół alantan maść + tormentiol !! jak jest delikatniej to można użyć zamiait tormentiolu masci pięciornikowej !! po wyleczeniu pupy powrót do zwykłych babrierowych kosmetyków. i dużo wietrzenia :)

Gość kazzara
Mam nadzieję,że dizeciaczki szybciutko z tego wyrosną. O tej oliwie to nie słyszałam. A co do kosmetyków to mały toleruje i Nivea i olilatum więc problemu nie mam z tym. U mnie z tym mydłem to by nie przeszło bo musimy używać szamponu do włosów. Mały ma taką bujną czuprynę, że szans nie ma na zastosowania mydła chyba. Normalnie ma włosy jak dorosły :)

dziewczynki moj chyba tez na kosmetyki nie ma uczulenia,no bo od samego poczatku ma te same,albo dopiero teraz to sie rozwinelo,bo niewiem wsumie na co jest uczulony.Lekarz mowil zeby kozystac jak najwiecej z produktow naturalnych.ale nie wiem czy to moze dla tego zeby nie bylo alergi na wiecej alergenow?jak wy sadzicie? A co to znaczy ze malutki ma mala skaze,bo maz mi tlumaczy to,ze nie jest na wiele alergenow uczulony tylko np:na mleko,czy pomidory itd...A jak Wy rozumiecie to pojecie?

CELI XX a co to jest mleko HA?dla dzieci ze skaza? jesli chodzi o pupcie to sprobuje,bo cos strasznego jak dzieciatko dupcia piecze,i po jakim czasie dupcia wraca do normy?

Ewcia ;) mleko HA jest dla dzieci z podejrzeniem alergii pokarmowej - u dzieci ze stwierdzona alergią stosuje się albo bebilon pepti, albo nutramigen !! skaza - to jest skaza białkowa , więc jak sama nazwa wskazuje alergia na białko z reguły na białko mleka krowiego, ale czesto te i na jaja, wołowinę !! cielęcinę !! itd wsio co z krówki :O lekarz kazał używac dużo natralnych produktów, bo takie dzieciaczki sa bardziej narażone na produkty pokarmy alergizujące, tj np seler, pietruszka,truskawki, maliny ,cytrusy, kakao itd Pupa po moim mixie u mojej małej wraca do normy w dobę !! tj cały dzień dużo wietrzenia - mycie pupy woda i mydłem + ten mix, a na noc alantan puder - i rano czasami coś jest ale z reguły pupa jak z reklamy ;) jeżeli sa juz ranki to tylko i wyłacznie po umyciu pupy nadmanganian potasu np w tabl. - kupisz w aptece (kosztuje grosze) rozpuszczasz w szkl. wody i tym filetowym płynem maziasz tyłeczek maluszka jak to wyschnie na pupie to mix - 2 doby i maluch zapomni o odparzeniu :) tylko pamiętaj jeżeli pupa się odparzy /podrażni nie używaj chusteczek nawilżanych do pupy !!!!!! - to ważne !!! mimo iż to wygodne, to niestety nam mamom alergików przyspaza wiecj trosk i roboty niż ułatwia życie. powodzenia :) ps a ja wypróbuję ten laticort na krostki na buzi :) czasami można jeszcze czegoś po tylu miesiącach się nowego dowiedzieć :)