Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakiissss

rosyjski czy angielski? jaki jezyk warto studiowac?

Polecane posty

Gość jakiisss
ewa33 w jakim miescie mieszkasz?

Gość sialalaaaaaaaaaaaaaaaa
ja bym byla za tym, zebys skonczyla anglistyke magisterka, a rosyjski mozesz do licencjata tylko pociagnac.moglabys zaczac np na 4 roku anglistyki filologie rosyjska. moze byc ciezko, no ale.. z drugiej strony 4, 5 rok, to juz chyba luzik, yhmm? ja mam w grupie kolezanke na fiologii polskiej i zaczela teraz rosyjska.

ja mam wgrupie koleznake, ktora jest an filologii polskiej, i teraz zaczela z nami rosyjska* tak mialo byc:D

Gość kornella
sialala:dobrze myslisz:-) madra z Ciebie dziewczyna, a majac angileksi i rosyjski na dobrym poziomie, gdzie moge znalezc prace? inerseuja mnie prywatne firmy?jako kto?

moze i ewa ma racje, ze jezyki to dodatkowo, trzeba miec jakis fach, jednak ja nie wiem, co to takiego mogloby byc w moim przypadku..

Gość kornella
Ewa33: no powiedz nam cos o sobie? co robisz po rosyjskim? Ijaki kierunek jak napisals "konkretny" propnowalabys?jakododatek do filologii

teraz duzo sie mowi,ze potrzebuja ludzi ze znajmoscia jezyka do handlu z zagranicznymi firmami, jednak tez nie wiem dokladnie gdzie szukac takiej posady.. fajnie, ze znasz angielski, tez bym chciala, ale za chiny sie nie moge nauczyc tego jezyka:O moze dlatego,z e juz za dlugo sie go ucze i tak malo konkretne.. a wlasnie, wracajac do handlu, to mozna zrobic jakis kurs, papierek, czy cos innego, zeby zdobyc kwalifikacje i tym samym byc bardziej atrakcyjnym dla pracodawcy? czy tego sie uczy bezposrednio w firmie?

Gość kornella
sialala: kursy, kursiki itp. teraz tego nie brakuje:-) np ja myslalam o jakiejs pracy typu sekretatarka asystentka w jakijs liczacej sie firmie, albo biuro podrozy tez fajan sprawa:-) jezyki to dzisiaj podstawa, bez tego daleko nie zajedziesz, wiec sialal glowa do gory:-)

Gość kornella
sialala, ja juz musze uciekac, prawko czeka:-) jak bede na cafe to napisze imoze tez ktos cos inetersujacgo dopisze:-)pozdrwaiam

pracuję jako informatyk, troche w kadrach, trochę w księgowości; zbieram sie na podyplomówkę , może w tym roku, jak znajdę jakąś roczną ogólną informatykę mieszkam w Lublinie, ale pracuję na wsi :)

kurde, napisalam takiego dlugiego posta i jakis blad wyskoczyl przy wysylaniu. mi praca jako sekretarka, czy w biurze podrozy jak najbardziej odpowiada, przynajmniej tak mi sie wydaje:P kocham podrozowac i fajnie byloby pracowac w tych klimatach, jednak zastanawiam sie czy tam jezyki sa jakies niezbedne? raczej nie, pewnie lepiej znac niz nie, ale chyba nie ma wymagan jako takich, yhm? chcoiaz, pewnie angielski... na razie🌼

Gość dfsdfssd
Rosyjski jest beznadziejny.

no, beznadziejny, jak i ty🖐️

Praca sekretarki jest ok, ale ile czasu można pracować jako sekretarka? 5-10 lat i potem co? Żadna dobrze płacąca (czyt. z korporacyjnymi zasadami) firmanie przyjmie na reprezentacyjne stanowisko babki w okolicach czterdziestki. Dlatego warto mieć cos innego jeszcze, przynajmniej w papierach, jeśli nie w glowie, zawsze mozna sie potem douczyć i przesiąść na dobry stołek.

Gość kordek stec
no tak, a jak myślicie gdzie ludzie po filologiach mogą znaleźc jeszcze zatrudnienie, oprócz pracy nauczyciela i tłumacza? sekretarka, biuro podrozy i co jeszcze?

Gość cyuk
a myslicie ze tak jak kornella robi, ze studiuje najpierw angielski pozniej rosyjski, ma dwa jezyki, to jest dobre polaczenie?

Gość cyuk
Ewo, czyli Ty po rusycystyce poszłas na informatyke?

Gość kordek stec
no tak, a jak myślicie gdzie ludzie po filologiach mogą znaleźc jeszcze zatrudnienie, oprócz pracy nauczyciela i tłumacza? sekretarka, biuro podrozy i co jeszcze?

Gość gość
Po Filologii Rosyjskiej można też być korespondentem zagranicznym, pilotem wycieczek.

Jak dla mnie przyszłosciowa jest nauka chinskiego- sama ucze sie wlasnie podstaw na www.hanzilla.pl Coraz bardziej wciaga mnie ten język :)

Gość gość
podobno chinski się opłaca, ale mi ten język wydaje się bardzo trudny. sama mysle nad rosyjskim lub hiszpańskim. co lepsze wg was?

Gość gość
Jeśli chodzi o język angielski, to teraz wiele osób zna ten język i na pewno jest później spora konkurencja jeśli chodzi o pracę po filologii angielskiej. Ja zdawałam maturę z rosyjskiego i teraz jestem studentką filologii rosyjskiej. Jeżeli szukacie ciekawych kursów językowych czy to do matury czy bardziej pod kątem pracy, to warto wybrać się do centrum nauczania języka rosyjskiego w Warszawie http://www.jezykrosyjski.com.pl/.

Gość gość
studiuj w kraju wybranego języka poznajesz kulturę ,zwyczaje,mentalność narodu uczysz się języka znacznie szybciej ,opanowujesz akcent ,intonację lepiej niż w Polsce jak wyszlifujesz języki,zostań stewardesą,albo zatrudnij się w hotelu *****,a może w firmie zagranicznej???

Gość gość
język to tylko narzędzie do komunikacji. żeby mieć dobrze płatną pracę trzeba poza tym umieć coś konkretnego. co z tego że ktoś perfekcyjnie mówi po angielsku/hiszpańsku/mandaryńsku jak nie potrafi nawet garnka umyć!?

Gość Jula8980808880
Ani jednego ani drugiego nie opłaca się studiować. Angielski jest bardzo oklepany, więc może być cieżko z pracą, rosyjski też jest dosc znany w Polsce, szczegolnie wśród pokolenia 40 plus, które uczyło się go w szkole. Oczywiście nie znaczy to, że nie warto się ich uczyć. jeśli chodzi o studiowanie jakiegoś języka, to myslę, ze ma to sens w przypadku języków rzadszych. Wazne jest czy ten jezyk moze być przydatny np. czy duzo firm z tego kraju wspolpracuje z Polska. Np. niezłym pomyslem jest np. język francuski, choc jest trudny, ale już mniej znany , a wiele jest francuskich firm np. kosmetycznych współpracujących z Polską. Podobno dość przyszłościowe są też jezyki wschodnie np. chinski, japonski . Być może tez języki skandynawskie- ale tu nie chcę Cie wprowadzić w bład, najlepiej sam poczytaj np. w necie ile dziala takich firm w Polsce

Gość Jula8980808880
23:39 - niekoniecznie, można byc przecież tłumaczem albo nauczycielem języka, ale generalnie jest w tym jakas racja, że powinno się mieć jeszcze inne umiejetności. Jednak jeśli stosunkowo malo osob zna jakiś jezyk, który znasz wlasnie Ty, to możesz wlasnie dzieki temu jezykowi dostac prace

Gość gość
Jula8980808880 2017.02.28 jesli ktoś chce być nauczycielem j.obcego, trzeba zainwestowac w naukę by uczyć innych,najlepiej poznać dany kraj miałam taka pasjonatkę,ktora nie tylko nauczyła mnie języka ale zaraziła mnie poznawaniem świata- trzeba znać język uniwersalny jakim jest j.ang by sobie radzić

Gość gość
Również polecam szkołę www.jezykrosyjski.com.pl . Kiedyś nie przepadałam za tym językiem, ze względu na prace musiałam go opanować, teraz już wiem, ze nie jest tak straszny. :)

Gość gość
Podoba mi się nauka języka rosyjskiego w www.jezykrosyjski.com.pl bo przebiega w przyjemnej atmosferze. W dodatku ja też dość szybko go opanowałam dzięki nim, wiec również polecam!