Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licencjatka546

pytanie o licencjat

Polecane posty

Gość licencjatka546

wiadomo że praca nie składa się z samych cytatów więc kiedy niecytuję to piszę swoimi słowami ale w oparciu o jakąś książkę. Czy więc muszę zaznaczać w przypisach o jaki tekst się oparłam? Bo w takim razie po każdym akapicie będę miała w pracy przypis. Jak to jest?

Gość Obseeerwattor
nie jestem pewny ale to sie zaznacza odpowiednimi sybolami i daje sie na ostatnio strone

Podstawowym przypisem jest przypis do opracowania naukowego, książki. Powinien on wyglądać następująco: Imię (imiona) autora. Nazwisko, tytuł (zapisany kursywą), miejsce i rok wydania, strona. Analogicznie tworzy się inne przypisy. Gdy np. autor jest zbiorowy to podajemy: Red. Imię (imiona) redaktora pracy. Nazwisko, tytuł (zapisany kursywą), miejsce i rok wydania, strona. Gdy autor nie jest podany (np. Biblia czy inne „święte” księgi) to przypis zaczynamy po prostu od tytułu. Gdy przypis jest do artykułu z prasy to po tytule artykułu podajemy tytuł czasopisma, jego nr itd. Czyli: Imię (imiona) autora. Nazwisko, tytuł (zapisany kursywą), tytuł czasopisma, numer czasopisma, miejsce i rok wydania, strona Analogicznie wygląda sytuacja z artykułami naukowymi w zbiorach takich artykułów wydanych w formie książkowej. Gdy natomiast przypis jest do strony internetowej to podajemy dokładny link (wszystko co się wyświetliło w pasku przeglądarki), a nie tylko adres strony głównej witryny, na której znaleźliśmy daną informację. Oraz po przecinku datę kiedy to się stało ponieważ za jakiś czas pod tym linkiem może już być coś innego. Dopiero w bibliografii na końcu podajemy tylko adresy główne witryn, z których korzystaliśmy bo przecież z jednej strony mogliśmy wziąć wiele informacji umieszczonych na wielu podstronach. Gdy umieszczamy w tekście zdjęcie, tabelę czy rysunek również musimy pod nim podać źródło. W podpisie pod rysunkiem czy zdjęciem po naszym opisie w nawiasie piszemy: Źródło: Imię (imiona) autora. Nazwisko, tytuł (zapisany kursywą), miejsce i rok wydania, strona. Lub analogiczny przypis jeśli np. nasze zdjęcia jest ze strony internetowej, artykuły itd. Jedynym wyjątkiem jest to że takich przypisów nie numerujemy. Numery natomiast muszą mieć wszystkie pozostałe przypisy. Przypisy w poszczególnych rozdziałach numerujemy od nowa (1,2,3 ...), tak więc każdy rozdział ma przypisy zaczynające się od „1”. W tekście pracy numer/odnośnik do przypisu powinien znajdować się bezpośrednio za zdaniem, w którym jest umieszczona dana informacja, a przed znakiem interpunkcyjnym. Gdy natomiast pod podanym przypisem umieszczamy kolejny z tego samego źródła to nie wpisujemy znów wszystkich autorów, tytułów itd.. tylko piszemy” „ibidem”, ‘tamże” lub „op. cit” i ewentualnie numer strony jeśli jest inna niż w przypisie powyżej. Każdy kolejny przypis z danego źródła w danym rozdziale nie musimy pisać w pełnej wersji tylko wystarczy podawać: Imię (imiona) autora. Nazwisko, tytuł (zapisany kursywą) – może być skrócony, strona. Podawanie całego nie jest konieczne bo już raz te informacje zostały podane gdy pierwszy raz podaliśmy dany przypis. Wszystkie te przypisy są tylko do informacji co oznacza, że nie możemy przepisywać wiernie zdań z innej książki tylko napisać własnymi słowami zawierając informacje, które chcemy przekazać. Jeśli chcemy wpisać dokładny cytat to przed przypisem dodajemy: Cyt. za: a następnie Imię (imiona) autora. Nazwisko, tytuł (zapisany kursywą), miejsce i rok wydania, strona. Możliwy jest także przypis merytoryczny, zawierający jakieś dodatkowe informacje, wyjaśnienia itd. On także jeśli zachodzi taka sytuacja powinien zawierać źródło zawartych w nim informacji. Wszystkie podane tu informacje odnoszą się do najczęściej stosowanych źródeł w najpopularniejszym systemie przypisów. Pamiętać należy, że ostatnie zdanie zawsze należy do promotora, który powinien podać swoje wymagania dotyczące przypisów.

Gość licencjatka546
no właśnie, ale ja pisze na temat związany z historią historii więc trudno będzie mi wtrącić coś zupełnie ode mnie. Więc w efekcie moja praca będzie się składała z krótkich cytatów i z fragmentów książek przeze mnie przerobionych. Może tak w ogóle być?? Dopiero w części badawczej będe miała swoje słowa bo wiadomo sama robiłam badania.

Gość licencjatka546
Dzięki read_between_the_lines , na pewno mi się to przyda :)

Gość licencjatka546
ale czy praca w części teoretycznej może tak wyglądać?

Gość zrob mi loda
licencjatka546

Niestety ale sama nic nowego nie wymyślisz więc część teoretyczna składa się z samych odwołań do literatury. Dopiero część badawcza jest Twoja. Mój kolega robił podobnie jak Ty przy magisterce, chciał przycwaniakowac i jechał wszystko z książek tyle że zmieniał słowa żeby wypaść na takiego mądrego :o dostał zjebę od promotora i skończyło się...

Gość licencjatka546
czyli mam robić tak jak robię czyli cytat z przypisem i to co w książkach ale swoimi słowami i do tego też przypis że to na podstawie książki, a nie moje własne słowa. Dobrze rozumiem? I dzięki wiii

Nie, źle rozumiesz. Masz jechac wszystko żywcem z książek, gazet, netu i czego tam jeszcze i zaznaczać z czego to wzięłaś. Na każdej stronie musisz mieć minimum dwa trzy odniesienia do literatury.

Gość XXXkrowa
Bo w takim razie po każdym akapicie będę miała w pracy przypis I prawidłowo!

Gość XXXkrowa
Cytować powinno się raczej rzadko i tylko ważne myśli! Zmieniaj tekst, ale przypisy i tak musisz wstawić!

Gość licencjatka546
hehe mój promotor w wakacje jest nieosiągalny, on w ogóle jest jakiś dziwny, mam wrażenie że sam nie wie co gada i zapomina co mówił ostatnio.ale wcześniej mówił właśnie żeby stosować krótkie cytaty, czytać książki i pisać to co znaleźliśmy w książkach swoimi słowami ale dać przypis, że to jest na podstawie książki i można wtrącać swoje własne uwagi np podsumować coś ze swojego punktu widzenia. Ale strasznie się boję , że cos zrobię źle, dletego pytam czy tak napewno może być.

"Cytować powinno się raczej rzadko" - kurcze, ludzie przeciez Wy nie stworzycie niczego nowego niż to co juz jest, musicie wykazać się umiejętnością szukania literatury a nie tym że potraficie napisać to samo zdanie z użyciem innych słów :o

Gość licencjatka546
Ok, o rozumiem. Dzięki wielkie!!

Gość ja tez pisze
ja tez pisze i też mam z tym problem. Czyli napewno można zmieniac to co w kasiążkach ale dac przypis ze pisze to w oparciu o dane żródło. A czy do czegoś takiego na obronie przywiązują wagę??