Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie na bieżąco

Urlop macierzyński i wychowawczy

Polecane posty

Gość nie na bieżąco

Jak to jest - ile czasu trwają teraz te urlopy? I czy podczas ich trwania dostaję jakieś pieniądze? Jeśli tak, to od kogo - z pracy, czy od państwa? I ile - od czego zależy wysokość tej kwoty? Szukałam w google, ale nic nie kumam z tych rozporządzeń.

Gość kasia1978
Witam, urlop macierzyński to 16 tygodni na 1 dziecko, 18 na drugie i chyba 22 przy ciąży bliźniaczej. Nie jestem tego do końca pewna, jak ktoś zauważy jakiś błąd to poproszę o poprawkę. Jeśli chodzi o wynagrodzenie to jeśli zakład parcy zatrudnia poniżej 20 pracowników to zasiłek wypłaca zus, trzeba tylko podać numer konta, a Twoja księgowa już zgłosi ten fakt do zusu. Natomiast jesli zakład parcy zatrudnia powyżej 20 pracowników to zasiłek wypłaca Ci pracodawca. Jeśli chodzi w wychowawczt to można iść od razu po macierzyńskim i chyba być na nim do trzech lat. jest on w sumie bezpłatny, ale jesli twój dochód za poprzedni rok nie przekraczał 504 zł netto na osobe to można ubiegac się o jakąś zapomoge tylko z tego co wiem to chyba wypłaca gmina lub mops, chyba jest to zasiłek rodzinny w kwocie 358 zł. Tak jak pisałam wcześniej są to informqację zaczerpnięte od księgowej, ale nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałam i spamiętałam.

Gość nie na bieżąco
Dziękuję serdecznie!

Na pierwsze dziecko przysługuje 18 tygodni, na drugie i więcej 20 tygodni. Nie wiem jak przy bliźniakach. Od stycznia 2009 urlop macierzyński na pierwsze dziecko będzie trwał 20 tygodni.Z resztą się zgadzam ;)

Gość nie na bieżąco
Dzięki :) A podczas tych 18 tygodni ile będę dostawała pieniędzy? Da się to jakoś obliczyć? Pracuję w szkole.

Gość kasia1978
Z tego co się orientuję to 100 % poborów.

Gość nie na bieżąco
Rewelacja :) Dziękuję bardzo :)

Tak jest. 100% poborów ALE jest to średnia z ostatnich 12 miesięcy, czyli np jeśli miesiąc temu dostałaś podwyżkę, to te 100% stanowić będzie 11 miesięcy z niższą stawką i 1 miesiąc z wyższą dzielone na 12...

Gość nie na bieżąco
O psiakość, to już mniej fajnie. 4 lata miałam po 30 godzin, a potem 2 lata tylko 10 :O bo założyłam dodatkowo DG. A czy mogę sobie dorabiać podczas macierzyńskiego na DG?

Gość a co to DG

Gość nie na bieżąco
Działalność gospodarcza.

Gość upupuuppppp

Gość uleaa
Ja byłam od listopada do marca 2007/08 na macierzyńskim 20 tyg. (pierwsze dziecko) i też pracuję w szkole, jeżeli chodzi o pieniądze na macierzyńskim, to dostawałam średnią z ostatnich 12 m - cy. Wychowawczy niestety bezpłatny, więc musiałam wrócić do pracy.

Gość ale z nadgodzinami czy gołą
pensję? i co z tym dorabianiem - mogę?

Gość uleaa
z nadgodzinami

Gość dzięki za odpowiedź
:)