Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dasieprzezyc

Filologia angielska a anglistyka?

Polecane posty

Gość dasieprzezyc

Jestem w drugiej klasie liceum. W przyszłym roku czeka mnie matura, będę chciała zdawać na filologię angielską. Ale kiedy czytam o przeżyciach ludzi studiujących ten kierunek, to od razu mnie skręca w żołądku...że mają zajęcia od rana do wieczora, potem nie wiadomo za co się zabierać żeby jakoś wyjść z tego obronną ręką... I czym różni się filologia angielska od anglistyki? Czy to jest np. różnica poziomowa, czy jest w mniejszym zakresie? Boję się, że nie będę w stanie przetrwać tych studiów (trwają 5 lat? Czy 4?) ale żaden inny kierunek mnie nie interesuje... Szczególnie adresuję pytanie do ludzi studiujących w Krakowie. Na jakich uczelniach studiujecie?

Gość dasieprzezyc
podbijam :(

Gość 11111111111111112
zastanow sie czy interesuje cie jezyk angielski czy wszystko co jest zwiazane z krajami anglojezycznymi. Bedziesz musiala przyswoic caly zasob wiedzy z historii tych krajow +milion innych rzeczy, ale jesli naprawde cie to interesuje i jestes w stanie odmowic sobie troche imprez to dasz rade:)

Gość dasieprzezyc
Jeżeli chodzi o imprezy to jestem niereformowalna ;) ani alkohol ani żadne tego rodzaju 'spędy' mnie nie interesują... A ty studiujesz właśnie któryś z tych kierunków? :) Byłoby mi miło, gdyby ktoś powiedział co i jak...

Gość 11111111111111112
ja studiowalam na prywatnej uczelni, ponoc nieco latwiej ale i tak mialam pelno roboty, bo w sumie 2 kierunki mialam. Chetnie bym ci powiedziala jak jest na uniwersytecie ale niestety nie wiem:). Ale na pewno jesli chcesz studiowac jakikolwiek jezyk musisz byc przygotowana na ciezka harowke, duzo wlasnej inicjatywy:) z tego co pamietam na uniwerku chyba lacina tez jest

Gość dasieprzezyc
Tak, w tej chwili jest łacina i do tego jeszcze jeden język zachodnioeuropejski. Maturę należy zdać rozszerzoną z języka angielskiego i polskiego. Szczerze to poskładam papiery na uniwersytety ale na prywatne uczelnie również...na prywatnych uczelniach chyba jest o tyle lepiej, że grupy są mniej liczne (prawda to czy nie?), a więc i na wykładach chyba lepiej...

Gość dasieprzezyc
"tym się różni, czym filologia polska od polonistyki" Gdybyś mogła rozwinąć, byłabym wdzięczna ;)

Gość 11111111111111112
to jest to samo:), a jesli chodzi o wyklady na prywatnych uczelniach to u nas ciezko bylo znalezc miejsce na poczatku;) ale pozniej ludzia nie chcialo sie chodzic wiec byl luz:). na poczatku jednak lepiej wczesniej sie zjawiac jesli ma sie taka mozliwosc

Gość dasieprzezyc
Dziękuję ;) Może nie będzie tak źle, bo po przeczytaniu wypowiedzi ludzi, z których zrobił się cień człowieka pod względem zarówno fizycznym jak i psychicznym, że nie śpią, nie jedzą, to chciałam już rezygnować i składać papiery gdziekolwiek indziej... Mam nadzieję, że dam radę ;)

Gość la belle dame
Nauki dużo, ale jak ktoś chce i kocha angielski to da rade. Przygotuj się na naukę wszystkiego od początku, nagle okazuje się że większość wyrazów źle się wymawia ;) Powodzenia, Studiuję na prywatnej

Gość 11111111111111112
ach jak moglam zapomniec ten pierwszy szok:P po pierwszym dniu stwierdzilam ze uczono mnie innego jezyka:D a o angielskim slysze pierwszy raz:P

Gość Kaaaaasia
Hej Ja studiowałam na Uniwerku filologię 2 lata, zrezygnowałam, bo w końcu przeniosłam się na upragnione prawo :) teraz je kończę. Powiem Ci, że anglistyka w porównaniu do prawa to pikuś. Fakt, zajęć jest dużo na filologii angielskiej, ale jak ktoś bardzo sie tym interesuje to jest ok.

Gość moniast11
hehe, ja też pamiętam ten szok na pierwszym roku :D Człowiek nie wiedział za co się zabrać bo ciągle z czymś nowym wyskakiwali. Ale to były fantastyczne studia, nie rezygnuj, zawsze warto spróbować!

Gość hehey
ja studiowałam na AP w krakowie nie powiem zeby to była jakas męczarnia uczyc sie było trzeba ale nie było bardzo ciężko

ja skonczylam na uniwerku,. studia jak kazde, czasem trzeba bylo siedziec z nosem w ksiazkach, czasem bylo lajtowo. dało sie normlanie zyc, imprezowac i prowadzic szeroko zakrojone zycie towarzyskie

Gość gość
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych na 280h kurs filologii angielskiej/niemieckiej! Kurs kończy się certyfikatem oraz zaświadczeniem Ministerstwa Edukacji Narodowej. Miejsce zapisu: Katowice Plac Szewczyka 1, tel. 728-930-451