Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sylwia1212585865

Wszystko o dniach płodnych i nie płodnych ..

Polecane posty

Gość Sylwia1212585865

hej. chciałabym jaknajwięcej się dowiedzieć o dniach płodnych i nie płodnych. jaki śluz występuje w ciągu dni płodnych a jaki w ciągu dni nie płodnych ?? jak się oblicza dni płodne?? (okres dostałam 26 lipca a cykle mam ok co 28 dni jak je obliczyć) czy jestem w 99,9% zabezpieczona jeżeli kocham się podczas dni niepłodnych z prezerwatywą?? powiedzcie wszystko co na ten temat wiecie. dziekuję :)

no więc tak: DNI PŁODNE: sluz jest gęsty, ciągnący i ma białawy kolor jest go dużo.. dni płodne występują zazwyczaj w środku cyklu i trwają około 10-12 dni DNI NIEPŁODNE: sluz jest przezroczysty i jest bardziej wodnisty, jest go mało. Dni niepłodne wystepują około 6-10 dni przed okresem i przez góra 5 dni po okresie. Tu masz link do kalendarzyka w którym obliczasz swoje dni: http://www.byckobieta.pl/kalkulator-kalendarz-dni-plodnych.html Jeśli będziesz kochac się podczas pewnych dni niepłodnych z prezerwatywą możesz być spokojna na 100%. Pozdrawiam 🌼

Gość Magduchaaaxaaa
czytałam gdzieś,ze podczas dni plodnych wystepuje zadki sluz oniewaz umozliwia wtedy szybsze dotarcie plemników a wyżej napisałaś,ze jest odwrotnie... czy to ja żle przeczytałam.....?

Podczas dni płodnych śluz ma choćby jedną z cech: przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy, mokry, śliskiOwulacja nie występuje w środku cyklu ale 12-16 dni przed miesiączką (co ma znaczenie, gdy ktoś ma cykle = 23 dni albo 45 dni, różnica w występowaniu owulacji - kolosalna).Dni płodne natomiast to około 7 dni przed owulacją i doba po niej ale nie mamy domowych sposobów na wykrycie dnia owulacji, dlatego dni tych się nie oblicza ale określa na podstawie codziennych objawów.takie cechy jak: biały, gęsty to cechy śluzu mniej płodnego (używam sformułowania: mniej płodny, bo nie ma czegoś takiego jak śluz całkiem niepłodny).I nie słuchaj bzdur o kalendarzyku, zdni płodnych się nie oblicza.Jeśli już, to poczytaj tutaj: http://www.npr.prolife.pl/metoda_podwojnego_wskaznika.htm

Gość wonderhood
A ja mam małe pytanie, jesli dostałam okres powiedzmy dziś 4 sierpnia i mam co 30 dni i chce wiedziec kiedy dostanę następny to licząc te 30 dni powinna zaczac od dzisiaj czy od jutra:/

Gość .......89
Od pierwszego dnia okresu czyli od dzisiaj

Witam was :) Mam na imie Monika i mam 19 lat. Pierwszy raz pisze na takich forach wiec prosze o szybka odpowiedz :) Od 4 lat ma regularne cykle 28 dni . 9 czerwca dostalam okres skonczyl mi sie 16 okolo 24 wyjechalam nad morze 29 wrocilam i od razu w tym samym dniu dostalam kolejny okres. trwal do 6 lipca nastepny dostalam normalnie 26 lipca i trwal do 2 sierpnia . Teraz mam pytanie bo uwazam ze to zaburzenie w czerwcu moglo spowodowac ze moje obliczenia co do dni plodnych mogly mnie zawiesc. Przez cala ta miesiaczke lipiec/sierpien i z 2,3 dni po kochalam sie bez zabezpieczenia i partner konczyl '' we mnie'' . Czy jest mozliwosc ze zaszlam w ciaze ? I w razie czego prosze o napisanie jakie sa szanse na to ze jestem w ciazy! czekam na odpowiedz i z gory dziekuje :* pozdrawiam :)

A czytasz posty do których się wklejasz? W większości z nich masz odpowiedź na swoje pytanie, choćby w tym.Dni płodnych się nie oblicza.Jak się nie obserwujesz (śluz, temperatura) i kochałaś się bez zabezpieczenia to JEST możliwość zajścia w ciążę. ZAWSZE>

Gość .......89
slonko 19---> moje pytanie brzmi czy kochałaś się w okres czerwcowy( ten który się skończył 16 czerwca? bo jeżeli tak to były to dni płodne i możesz zajść w ciążę

Gość .......89
Kurcze źle doczytałam Ten cykl lipcowy też miałaś krótki bo tylko 22 dniowy więc też możliwość że zaszłaś No cóż nie chcę Cię załamywać ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo że jesteś w ciąży Zresztą nie ma się czym załamywać Najwyżej będzziesz mamusią a to wielkie szczęśćie Pozdrawiam ps Zrób test

Gość ech-ach
zrob test i napisz co wyszlo :D a zaburzenia cyklu mialas z powodu wyjazdow i skoro yly takie krotkie to wielce prawdopodobne ze byly bezowulacyjne...no ale.....zrob test

nio hej dziewczyny zrobie test ale to za wczesnie bo okres skonczyl mi sie teraz 1 sierpnia i kochalam sie wtedy bez zabezpieczenia i on konczyl we mnie . a test wykrywa najwczesniej po jakichs 8 dniach .a kochalam sie przez cala miesiaczke i 2 dni po niej w ten sposob .Wlasnie domyslilam sie ze ta czerwcowa miesiaczka byla przez ten wyjazd taka i wszystko sie zaburzylo :( dzieki za odpowiedzi buziak

Gość jezeli mam nieregularne cykle
to dni PŁODNE są ruchome w takim razie ??? dz za odp.