Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaalamana

dysplazja szyjki macicy

Polecane posty

Gość w temacie
wirusem hpv można sie zarazić od faceta jeśli ten jest nosicielem i wcale nie musiał zdradzać, można też mieć go już genetycznie w sobie, nadżerki lubią się nawraca, ważne zeby robić cytologie

Gość betana7
Witajcie Tak sie zastanawiam ,czy wierzyc w wyniki zwlaszcza gdy ma sie zbyt nietypowe objawy. Ja mam podobno wynik prawidlowy czyli stopien II bez dysplazji a objawy jak plamienia ,ból i skrzepy w krwi miesiaczkowej ,oplawy itp czy to jest zdrowy objaw? Lakarz mowil ,ze wszystko ok i nic nie przepisal? Czy waszym zdaniem powinnam zrobic dodatkowe badania? Lub druga cytologie?A moze wynik byl zły? pozdrawiam

Gość Hurghada35
Do Betana : takie plamienia i skrzepy mogą być objawem zaburzeń hormonalnych. Zrób sobie kontrolne USG przed miesiączką, lekarz sprawdzi czy endometrium masz odpowiedniej grubości. Mogą być jeszcze mięśniaczki , polipy..... ja bym tak tego nie zostawiła.Lepiej sprawdzić.Odwiedz może dla odmiany innego lekarza.

Gość ancolek
Witam, Pół roku temu miałam zabieg usunięcia częsci szyjki macicy z powodu dysplazji średniego stopnia ( w wyniku Cyt miałam CIN3/CIS ) . W Klinice nie zrobiono mi badań na obecność wirusa w organiźmie ani kolposkopii która jest jedynym rzetelnym w tym wypadku badaniem bo tak naprawde dzieki niej widać ile trzeba usunąć no ale cóż... W zeszłym tygodniu miałam bóle brzucha i wszelkie objawy ciąży więc przyjaciółka poleciła mi dr. Lewandowskiego. jest to prywatny lekarz ale naprawde warto zapłacić spore pieniądze niż przypłacić to życiem. Dr złapał sie za głowę jak poczytał wyniki moich badań , i pierwsze o co zapytał to czy miałam robioną Kolposkopię. Zrobił mi badanie krwi żeby zeby potwierdzić ciąże jako że badanie ginekologiczne nie wykazało jeszcze żadnych zmian i na obecnośc wirusa HPV oraz cytologię LBC która jest o wiele bardziej dokladna niż zwykła cyt. Na drugi dzień zadzwonił i powiedział ze z wyników badania krwi wynika że jest to SUPER wczesna ciąża . Czeka mnie teraz w konću kolposkopia no i wyniki badań cytologii i HPV bo niestety moze się okazać że po pierwsze nie potrzebnie wycieli mi 1,5 cm szyjki macicy a po drugie mogę mieć nadal nowotwór. Więc pozostaje tylko czekać i modlić się żeby wszystko było dobrze i żeby moje maleństwo jednak przyszło na świat za 8 miesięcy całe i zdrowe. Gorąco pozdrawiam i trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze

Gość markaro
Witam serdecznie,wszystkich którzy czytają na temat dysplazji szyjki macicy,pragnę podzielić się moimi doświadczeniami w tej dziedzinie.Dokładnie 10 dni temu poddałam się operacji usunięcia szyjki macicy,miałam dysplazję dużego stopnia cin 3.Do zabiegu zostałam znieczulona i w zasadzie nic z zabiegu nie pamiętam ,wstałam po kilku godzinach z łóżka i w zasadzie nie odczuwałam bólu ani żadnego dyskomfortu związanego z operacją teraz czekam na wyniki his-pat.Mam nadzieję że będzie wszystko ok!!!

Gość markaro
proszę o kontakt i wypowiedzi kobiet które też mają jakieś doświadczenia w tym temacie,bardzo to wszystko przeżywam emocjonalnie i chyba potrzebuję wsparcia kogoś kto sam przez to przechodzi lub przechodzi obecnie,wiem że problem dysplazji nie dotyczy tylko mnie i że wielu kobietom amputowano szyjkę macicy w całości lub kawałek w moim przypadku 90% szyjki amputowano.Pozdrawiam i proszę piszcie,piszcie będzie mi łatwiej się z tym wszystkim oswoić.

Gość slodziutki39
Hej miałam prawie rok temu dysplazję trzeciego stopnia ale mi robiono elektrokonizacje czyli wypalankę .I na razie jest wszystko ok powinnam była zrobić cytologie w styczniu ale nie miałam ochoty to pójdę w marcu pewnie troche mi sie dostanie bo powinnam powtarzać cytologie co trzy miesiące. Głowa do góry wszystko będzie dobrze trzeba myśleć pozytywnie bo można oszaleć.

dysplazja szyjki macicy. nieprawidłowe komórki nabłonkowe AGC. CO TO JEST. miała pobierany wycinek bo mi źle cytologia wyszła co to jest ???

Ja przed świętami byłam w szpitalu, skierowana przez ginekologa z podejrzeniem dysplazji szyjki macicy, wyszła mi IIIgrupa cytologii i zostałam skierowana na kolposkopie i pobranie wycinków do badań, obecnie czekam na wyniki i nie wiem czego się spodziewac kompletnie, czy taka III grupa jest groźna i musi oznaczać dysplazję???

Gość ddanuta66
Dysplazja szyjki macicy, to inaczej stan przedrakowy, który wymaga leczenia pod kontrolą lekarza ginekologa. Aby stwierdzić stan chorobowy trzeba wykonać badania cytologiczne. Dysplazja szyjki macicy prowadzi do uszkodzenia komórek, które umieszczone są w macicy. Badanie cytologiczne pozwala na określenie stanu choroby, można wyróżnić łagodny CIN I, umiarkowany CIN II, ciężki CIN III, który jest już określany jako rak. Do dysplazji szyjki macicy dochodzi najczęściej wtedy, gdy... http://nuclearts.pl/choroby/dysplazja-szyjki-macicy-cin-co-to-jest-objawy-zapobieganie-leczenie-/

Gość madziarnia
hej dziewczyny mam pytanie. Mialam robioną kolposkopię i wyszło CIN 1. Czy to jednoznacznie znaczy ze mam HPV i brodawki? Lekarz nic mi nie powiedzial a mój mąż 7 lat temu leczyl sie na kłykciny i boję się że teraz ja je mam no i jasna rzecz ze HPV pewnie tez. Miałam pobierane wycinki i czekam na wyniki. Czy z wyniku histopatologicznego dowiem sie czy napewno mam HPV i jaki typ wirusa czy trzeba zrobić odrębne badania w tym kierunku??????? Dodam ze mam podejrzenie dysplazji i to pewnie przez HPV? Rok temu poroniłam w 3 miesiącu i mysle że to przez HPV.

Witam !!! odpowiem na pare zadanych przez was pytań.Dwa lata temu po wizycie u mojego ginekologa przyszły wyniki cytlogi okazało się że to dysplazja grupa 4 to już nieprzelewki !!! skierowano mnie do szpitala na pobranie wycinka(biopsja) z szyjki macicy zabieg jest wykonywany pod pełną narkozą tego samego dnia popołudniu wyszłam ze szpitala. Po około 2-3 tyg. przyszły wyniki to były komórki raka rozproszone na całej szyjce (dodam że partner był stały od 5 lat) kolejnym etapem był kolejny zabieg również w pełnej narkozie polegał na zeskrobaniu wszytkich rakowych komórek nastepnego dnia wyszłam do domu ;-) przez 3-4 tyg po zabiegu niemożna współżyć i przez ok roku dobrze by było w ciąże nie zajść,żeby być pewnym że komórki się nieodbudują .A dzieci można mieć !!!!!! Minęły 2 lata jestem 2 razy w roku poddana badniu cytologi i jest wszystko ok ;-)

Gość Magdaleenkka
Gratuluję Agusia. U mnie przy 4 był już rak inwazyjny.

Gość lakszod
badanie kolposkopii tanio można wykonać we Wrocławiu i dr Świdraka. polecam bo to bardzo wazne badanie

Gość Jurorka
Hej, Jestem po badaniu kolposkopowym i rowniez ide do szpitala w celu usuniecia komorek z dysplazja. Bardzo boje sie zabiegu, powiedzcie na czym polega opisywany przez Was szok narkozowy, i co najwazniejsze czy gojenie sie jest bardzo bolesne,ile trwa dojscie do siebie aby moc wrocic na silownie i do normalnego wspolzycia.poinformowano mnie ze na zwolnieniu bede okolo 3 tygodni. Na wirus Hpv robi sie osobne badanie czy to wychodzi w kolposkopii czy po cytologii? Ile po takim zabiegu trzeba lezec i czego nie mozna robic oprocz dzwigania i wspolzycia? Czy trzeba byc na srodkach przeciwbolowych bo np. Goi sie bolesnie? Nawet jak mam prace przy biurku nie powinnam pracowac? Na te pytania chcialabym znac odpowiedz,potrzebuje wsparcia tak samo jak wszyscy ktorzy tu pisza. Bede wdzieczna za jakiekolwiek info. Opowiedzcie o swoich doswawdczeniach jak to jest kiedy budzicie sie po zabiegu.pozdrawiam

Gość LiR
u mnie nie wyglądało to tak pięknie. zawsze robię cytologię regularnie co roku. 5 Lat temu wyszła mi grupa 3- ASC-US. nie było jeszcz nerwów. po 3 miesiącach znowu acs-us. Tym razem już skierowanie na kolposkopię i jednoczesnie globulki betadine. Kolposkopia nic nie wykazała, brak dysplazji, lekkie zapalenie. po przeleczenie niestety znowu ascus. zmieniłam lekarza, poszłam do dr Uchman, swietny lekarz w Warszawie, kolejna cytologia, i wyszło już asc-h. test na hpv niestety dodatni. Kolposkopia kolejna wykazała już cechy zakażenia wirusem. skierowanie na łyżeczkowanie szyjki.potem czekanie na wyniki biopsji . myślałam że to już koniec, a tu po trzech miesiącach kolejna cytologia - hsil. Kolejne łyżeczkowanie i biopsja wykazały już CIN2/CIN3. nie było na co czekać. w październiku 2012, bo tyle to całe leczenie trwało miałam amputowaną szyjkę macicy. Myślałam że to już koniec. po trzech cytologiach 2 grupa co trzy miesiące wróciłam do cytologii co rocznych. Jaki był mój szok, gdy w tym roku znowu zadzwoniono do mnie z przychodni - grupa 3, ascus. wiem, ze to jeszcze nic nie oznacza. ale pamiętając co było 5 lat temu, nie spodziewam się finału z fajerwerkami. Moja gin wskazuje, że jeśli po przeleczeniu wyjdzie cin 2 nie ma na co czekac i niestety amputacja macicy, boję się jak diabli, jestem jużpo leczeniu macmirorem, teraz biorę arilin rapid. czekam na kolejną cytologię. czy któraś z Was miała taki nawrót po amputacji

Gość Martyna 28
Witam, Mam 28lat. Stwierdzono u mnie dysplazje szyjki macicy CIN III. Jestem już po zabiegu elektrokonizacji i wyłyżeczkowania kanału szyjki macicy. Od zabiegu mineło 5 dni. Nadal dość mocno krwawię, jestem osłabiona, przez dwa wieczory miałam stan podgorączkowy i ciągłe bóle, pieczenie i dyskomfort w tej okolicy. Moje pytanie czy powinnam jak najszybciej iść do lekarza czy czekać 10dni (tak jak mnie poinformowano w razie gdyby było coś nie tak). Jak długo wam się utrzymywało krwawienie i ogólne osłabienie po zabiegu? Będę wam bardzo wdzięczna za rady. Pozdrawiam serdecznie, M.

Gość gośćgh
widzę że tebadania w polsce są podobne jak u nas w de ale jednak troche się różnią . Ja miałam przewlekłę stany zapalne ale niestety mój lekarz ciągle coś mi przepisywał i mówi że pomoże , walczyąłm z tym ok 2 lata po czym zmieniłam lekarza i nie dość że wyleczyła mnie z tego świństwa(grzybica) to znalazła dysplazję !!! byłam w szoku bo taki stan rozwija się ok 3 lata a ten stary lekarz nic nie zauważył . Dostałam skierowanie do szpitala tam miałam badanie kolposkopia i pobranie wycinków . Bez znieczuleń i narkozy , przecież to nie boli nawet nie czuć ! więc dziwne że w pl podają narkoze do tego badania . Tydzien pózniej był wynik że to 3 stopień i jest potrzebny zabieg do tego HPV . Dodatkowo dostałam skierowanie na badanie genetyczne bo u mnie w rodzinie ze strony mamy 4 kobiety miały raka jajnika lub piersi. Miałam mieć zabieg wykonany laserem ( bez narkozy bo nie jest konieczka to trwa 15 min )no cóż ale los spłatał nam figla i jestem w ciąży !!1 także trzeba czekać. Za 8 tyg mam kontrole troche się martwie czy wszystko będzie ok z dzidziusiem choć lekarz mówi że to nie zagraża ciaży

Gość gość
Polecam ze wszelakimi pytaniami najlepiej do ginekologa. Jeżeli ktoś z warszawy, to bardzo polecam www.ginekolog-warszawa.pl . Świetny ginekolog, bardzo lubię chodzić tam na wizyty, zawsz dostaje wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania :)

Gość ania

Cytologia wykrywa infekcje ,ale jaki to numer wirusa trzeba zrobić dodatkowe badania DNA wirusa, tez jest to wymaz, test wysyła się do laboratorium koszt ok 200zl. Po co- bo wiesz czy masz jednego czy więcej ,wiesz czy są onkogenne czy nie, jest ich ok 100. Cytologia wykrywa przede wszystkim zmiany na szyjce, które powoduje wirus. Profilaktyka to amputacja szyjki w zakresie zdrowej tkanki. Na wirusa medycyna nie ma nic, wiec wirus dalej jest w tobie. Jest Indonal ,który jest suplementem może wyciszyć wirusa.

Indonal to suplement diety stworzony z myślą o profilaktyce chorób. Jego substancją czynną jest indol-3-karbinol, związek uzyskiwany w procesie ekstrakcji z roślin rodziny krzyżowych (Brassicaceae), do których należą: brokuły, kapusta, kalarepa, brukselka czy kalafior. Wpływa on na metabolizm estrogenów, żeńskich hormonów płciowych, hamując produkcję tych jego składowych, które wykazują działania kancerogenne i genotoksyczne.Uczestniczy także w hamowaniu aktywności białek wirusa HPV, odpowiedzialnego m.in. za zachorowania na raka szyjki macicy,opryszczkę. Przyczynia się też do obumierania komórek, które już zostały nowotworowo zmienione przez działanie wirusa HPV. 30 kapsułek to ok 80 zl kuracja 3 mce-2 kapsułki dziennie.

Leczyłam się sama na CIN 2 szyjki macicy-czemu sama?--bo lekarze znają tylko jeden sposób, nazywają to profilaktyka -amputacja szyjki macicy w zakresie zdrowej tkanki. Byłam u kilku lekarzy twierdzili ze zmiany się nie cofną.Po 3 m-cach własnych sposobów leczenia,zrobiłam badania,wycinki pod znieczuleniem w szpitalu, nie było już zmian w nabłonku ale nadal był stan infekcyjny HPV, który to powoduje zmiany nazywane przez medycynę Cin 1,CIN 2, Cin3 przedrakowe zmiany. Nie napisze wam jak wyleczyłam dysplazje bo nie chce zachęcać do eksperymentów. Mi po 3 miesiącach się udało.

Stosowałam Indonal bo nic więcej na rynku nie ma co ten wirus wycisza, nie ma nic co go wywala bo jest mały i chowa sie w komórkach miedzy błonami. -tak gdzieś czytałam ;:173 po kuracji wymazy nie wykazały infekcji, zmian nawet opryszczka nie pojawia się na ustach, minęło 10 lat. Choć to typowo kobiecy lek to przy raku krtani u panów właśnie ten wirus tez jest odpowiedzialny za zmiany. Nie reklamuje niczego ale mam nadzieje ze moje świadectwo komuś pomoże.- nie jest to lek na raka- bo tak wielka walkę łączy się całościowo.