Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Początkujący_kierowca

Początkujący kierowca - pomóżcie bo to ważne!

Polecane posty

Witam wszystkich forumowiczów, Jestem początkującym kierowcą. Trzy miesiące temu odebrałem prawo jazdy a od miesiąca jeżdże sam po drogach. Niestety mój tato nie miał prawa jazdy więc nie bardzo mogę poradzić się kogoś w pewnych sprawach.Przejde do rzeczy. Kupiłem autko i wiem że trzeba się nim opiekować. Pytanie mam do was następujące: Jakie czynności powinienem robić regularnie aby moje autko miało dobrą kondycje i nie zaskoczyło mnie w miare możliwości niczym. Chciałbym abyście wymienili wszystkie które przychodzą wam do głowy jak np. nakarmienie go (wlanie do baku),jakieś regularne przeglądy , czyszczenie klimatyzacji itp...itd.. Może dla niektórych to głupie o co pytam ale dla mojego (i waszego bezpieczeństwa ;)) zabierzcie udział w dysucji prosze. Z góry dziekuje wszystkim!!! Pozdrawiam,

Gość starry to nie lepiej pisac
takie posty na forum samochodowym? :)

...wiem ale tam poki co nikt nie odpisał:/ Tutaj czesciej ludzie zagladaja wiec stad ten pomysl.Moze znajdzie sie paru doswiadczonych i cos doradza;) Dzieki

jedz do jakiegos warsztatu zaprzyjaznionego - niech sprawdza klocki, amortyzatory, wahacze wymien płyny i filtry.... tyle szerokiej drogi

jedz do jakiegos warsztatu zaprzyjaznionego - niech sprawdza klocki, amortyzatory, wahacze wymien płyny i filtry.... tyle szerokiej drogi

Dzieki,za szybka odpowiedz! ...a czy sa jakieś czynnosci ktore sam moge zrobic albo rzeczy ktore sam moge sprawdzic? Jak np olej itp? Plyn do spryskiwaczy? Kolejne pytanie to jakie płyny nalezy wymieniac regularnie? Pozdrawiam,

wszystkie :-) olej w zaleznosci - albo od czasu albo od km albo co rok albo co 10 000 w zaleznosci co szybciej.... ale jezeli na tym sie nie znasz to idx do mechanika... chyba ze lubisz sie uczyc... to na forum danej marki tam ci pomoga

Gość wszystko masz w google
:), wpisz "wymiana oleju" lub cos podobnego

Dzieki jeszcze raz za odpowiedz.Jesli wpadnie wam cos jeszcze do glowy to piszcie i pomozcie. Mysle tez ze wszystkim przyda sie mala powtorka. Pozdrawiam,

Gość co roku rób
przegląd i odgrzybanie klimatyzacji

Dziekuje wszystkim za udzial w dyskusji.Jesli przyjdzie wam cos jeszcze do glowy to piszcie!! Pozdrawiam,

Najpierw napisz co to za samochod. Po drugie - kupujac szmochod wymienia sie: filtr powietrza (zazwyczaj prostokotny lub okragly, ok 20x20 cm, pod maska, koszt ok 20 pln - odkrecasz pokrywe i wymieniasz) olej+filtr oleju - najlepiej poszukaj gdzie w twoim miescie wymieniaja olej za darmo (tzn kupujesz u nich filtr + olej , a wymiana za darmo) - tylko patrz im na rece, bo powiedza ze wymienili a nie zrobia tego, i patrz czy wymienili filtr oleju (zazwyczaj od spodu, taka puszka jak np mleko kondensowane, ok 1 litra pojemnosci, - jedynie Skoda Fabia ma filtr od gory) - koszt to ok 12-15pln za litr oleju + 20-30 za filtr - do kazdego samochodu wchodzi inna ilosc oleju - zazwyczaj 4-5l , aha - olej sprawdzasz na bagnecie - na pewno na kursie uczyli - MUSI byc przezroczysty - a stan pomiedzy MAX a MIN (po wymianie blisko MAX - sprawdz zawsze przed dluzsza trasa) rozrzad - tu juz troche jest zabawy - sam raczej nie zrobisz, koszt zalezny od samochodu - ok 200-500 za czesci + robocizna (min 100 w malym miescie, i ok 400 w Warszawie) - chyba ze cos nietypowego, np Audi A8 - jest jeden silnik ze tylko w Poznaniu moga zmienic rozrzad, ew w Berlinie - koszt ok 4000 ;) Rozrzad wymienia sie jako caly, tzn rolki + pasek + napinacze, srednio co 60tys km ew co 5 lat. Sprawdz co t o za samochod - czesc ma Lancuch - wtedy sie go nie wymienia dopoki nie zacznie halasowac (teoretycznie nie moze sie zerwac - wyjatek Skoda - tutaj wymienia sie lancuch co 60-80tys km - ale to skoda ;( ) - zerwanie paska zazwyczaj oznacza wymiane silnika - chyba ze silnik tzw "niekolizyjny" (ok 10-15% silnikow jest niekolizyjnych) - wtedy tylko ok 1000 naprawa. Jesli masz klimatyzacje to sprawdz ja w serwisie - w razie czego dobija, rowniez przeprowadz odgrzybianie - (sma lub w serwisie - polega to na tym ze kupujesz srodek, wlaczasz klime na maxa i sypiesz srodek w odpowiednie miejsca, potem klima chodzi ok 15 min - okna zamkniete, klima na maxa, nikogo w samochodzie) - i gotowe - ceny srodkow - patrz allegro, ew jakis serwis klimy Sprawdz opony - szukaj dat produkcji , opona nie powinna miec wiecej niz 6 lat.