Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mysz_ka

Podstawa chorobowego i macierzynskiego a premia uznaniowa

Polecane posty

Witam dziewczyny... Ja z wiadomosciami dla tych z Was, ktorych wynagrodzenie skladalo lub sklada sie z czesci stalej i premii uznaniowej (ktora nie wchodzila w podstawe wymiaru chorobowego). Trybunal Konstutucyjny wydal wyrok, ze to bylo bezprawne. Mozna walczyc o doplate pieniazkow. Jesli chcecie porady lub macie pytania to dawajcie znac.

ja na szczęście nie muszę walczyć, bo u mnie ta premia była wliczana... ;)

no to masz ok. Ale duzo firm wlasnie mialo zapisy, ze nie jest. A Trybunal uznal to za niezgodne z Konstytucja i mozna dochodzic wyrownania

Gość upppp
Czy w tej kwestii tzreba skłądac pismo do zakłądu pracy czy do Zus?? i czy ktos wie jak napisac taki wniosek??

o matko, co ja gadam, to zakład pracy musi na z-3 do zusu, a pracownik normalne pismo do zakładu pracy z prośbą o przeliczenie zasiłku. jeżeli w zakładzie jest poniżej 20 pracowników, to bezpośrednio do zus chyba pismo

A jak to działa wstecz? Tzn czy np. mogę się domagać zwrotu jeśli L4 było w zeszłym roku?

Gość luiza...
Dzięki za info, mnie to dotyczy. Chyba skorzystam co nieco... super!

Gość upppp
działa to 3 lata wstecz!!!!!

Gość sbsbsbbs
Ale to chyba nie do konca tak jest, bo duzo tez zalezy od regulaminow wewnetrzynych firmy. Ja np. mam prowizje, ktora zalezy od wyrobionego planu i niestety u mnie w firmie uwazaja ze tego nie musza wliczac do macierzynskiego. Czyli jestem kilka tysiecy do tylu, bo podstawa to grosze i niestety nic nie moge na to poradzic:(

guzik prawda jeżeli były od tego potrącane składki zus to jak najbardziej wchodzi do podstawy zasiłku nie wchodzą tylko te rzeczy, które dostajesz czy pracujesz czy nie, np. premia regulaminowa wypłacana w takiej samej wysokości niezależnie od tego ile dni w miesiącu przepracowałaś a ile byłaś na urlopie czy chora. To nie wchodzi i słusznie, bo wtedy taką premię dostałabyś 2 razy w przypadku choroby: raz normalnie a raz w zasiłku.

napisz pismo do zakładu pracy z prośbą o przeliczenie zasiłku i już bez łachy muszą Ci wyrównać i to z odsetkami

...a jak to działa jeżeli wypłata składa się ze stałej kwoty i umowy o dzieło? Czy będąc na macierzyńskim otrzymuję tylko podstawę pensji?

Dziewczyny, wyjaśnijcie mi proszę, bo mogę odzyskać sporo kasy: córkę urodziłam w sierpniu 2006, miałam oczywiście macierzyński (wcześniej leżałam prawie całą ciążę) a potem byłam na zwolnieniu na córkę przez 2 miesiące. W sierpniu zmieniłam pracę. Czy należy mi się zwrot za tamten okres? I czy powinnam napisać do byłego zakładu pracy czy do ZUS? Z góry dziękuję za odpowiedź.

jednym słowem o ile dobrze rozumiem jeśli od mojej premii były odciągane składki to mogę starać się o zwrot za okres chorobowego i macierzyńskiego( w tym czasie dostawałam gołą pensję)? proszę odpiszcie

Gość ciekawababa
podnoszę

wszelkie roszczenia wobec zus przedawniają się po upływie 5 lat, czyli do 5 lat w stecz powinni wyrównać uwaga! przeliczenie dotyczy zasiłku chorobowego, czyli od 34 dnia zwolnienia do 33 dni jest wynagrodzenie chorobowe które zawsze płaci zakład pracy nie zus (kiedyś to było 30 dni) ale zakład pracy też powinien naliczać prawidłowo