Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ellla26***

PRAWIDŁOWA DLUGOŚĆ CYKLU

Polecane posty

Gość ellla26***

Moj cykl wynosił 35 dni (po zakończeniu leczenia za wysokiej PRL) teraz juz 39 dzien minęł PMS a tu okresu nie widać czy to może być ciąża sama juz nie wiem. Prosze o jakąś rade

regularność zamyka się w 10 dniach różnicy, czyli dodaj 10 dni do najkrótszego cyklu naturalnego, który wystąpił w ciągu ostatnich 12 - i masz odpowiedź kiedy jest spóźnienie.jeśli cały czas masz 35 dni to okres jeszcze ci się NIE spóźnia.

Gość ellla26***
ale czy ogolnie 35 dni to juz nie jest za długo . staramy sie z mężem o dziecko ale jak narazie nic z tego nie wychi=odzi

Ogólnie to każdy jest inny.jeśli PRL podleczona i inne hormony w normie to taka Twoja uroda.28 dni to podręcznikowy przykład. Taki sam jak temperatura 37 stopni przy ciąży, obie te rzeczy dotyczą ok 30% kobiet, tzw średnia statystyczna. Są takie, które maj cykle długości 40 dni i wszystko jest ok, nie ma co szukać problemu tam, gdzie go nie ma.

Gość ellla26***
oki. Dzieki za info. Pozdro

Gość dywoj fote
a ja mialam oststnio cykl 20 dni i sie martwie:(

To zależy czy lepiej jak ię para stara o dziecko, bo jeśli winą skrócenia cyklu jest nie wcześniejsza owulacja a skrócenie fazy poowulacyjnej do, np 10 dni, to wcale nie jest dobrze.Ale tak krótka faza poowulacyjna może być i w cyklach = 40 dni.Dlatego generalnie nie da się założyć, że co jest lepsze a co gorsze. Ani długie ani krótkie cykle nie są powodem do zmartwień o ile wszystkie hormony są ok.

Gość afsaf
nglka...> zgadzam się. Choć generalnie jeśli nie staramy się o dziecko, to są jednak lepsze cykle około 35 dni, bo po prostu mniej kłopotu, bo rzadziej jest okres, choć mój nie jest bardzo uciązliwy.

Gość afsaf
jestem chyba jakiś specyficznym przypadkiem, bo bardzo długo miałam wzorcowe cykle 28 dni, od pierwszej miesiączki mam okres co miesiąc, nigdy nie było miesiąca żebym go nie miała, raz tylko miałam dwa w miesiącu, jakieś małe zburzenie, ale to był bardziej takie krwawienie 2 dniowe, poza tym mam bezbolesne miesiączki, czasem nawet nie czuję, że się zaczyna...więc chyba powinnam się cieszyć...

Ja jak się starałam to narzekałam, że cykle za długie (27-37 dni z "raczej" przewagą 35-37 i rzadkim występowaniem 27-30) a jak się nie starałam, to psioczyłam, że mogłyby wynosić minimum 45 dni, bo rzadziej okres. Wszystko zależy po której stronie stoisz :D

Gość afsaf
Rozumiem, że udało się i macie dziecko? Długo się staraliście?

Gość mam 2 cykle w roku dodatkowo
😭 cykl co 26 dni średnio, a często 25 lub 24 :-O czasem 2 okresy w jednym miesiącu 😭 a mówią, ze od przybytku głowa nie boli :-O Jajeczkowanie prawie natychmiast po miesiączce, tonę w śluzie ... krwawe owulacje 😭 Lekarz kazał mi się cieszyć 😭

Gość a slyszalam ze najlepiej
kochac sie co drugi dzien...wtedy jest wieksza szansa na zajscie w ciaze, czy to prawda?

Lekarz tak powiedział mojej przyjacióle, gdy starała się o drugie dziecko - że co drugi dzień.

Gość afsaf
mam 2 cykle w roku dodatkowo...> długo tak może, od zawsze? bo chyba to jednak nie do końca normalne. jesli chodzi o owolucje, to też miewam krwawe owolucje prawie co miesiąc, ale to chyba normalne...

Gość afsaf
mam 2 cykle w roku dodatkowo...> też mam dosc krótkie cykle, ale nie jakoś drastycznie krótkie, to normalne, nie martw się. No chyba że często miewasz dwa okresy w miesiącu, to już gorzej? No w okresie płodnym śluzu też mam sporo tak jak Ty, taka nasza uroda :)

Podobno normalne. Przynajmniej na regularność nie mam co narzekać ;-) mam wrażenie, że ledwo jedna @ się skończy a juz druga się zaczyna i jeszcze te krwawienia w czasie owulacji - chłop się ze mnie śmieje, że ze mnie krwawa kobieta. Wiecznie jestem mokra :-O Dla mnie to męczące - chociaż seks lubię.

Do -> mam 2 cykle w roku dodatkowoNie ma 2 cykli w 1 miesiącu, mogą być natomiast krwawienia śródcykliczne! Takie krwawienie ZAWSZE towarzyszy owulacji i w 12-16 dni później występuje miesiączka (jesli nie dojdzie do ciąży).Gdybyś miała owulację zaraz po miesiączce to i tak cykl wyniósłby średnio 20 dni lub ciut więcej a nie 14-15.do-> a slyszalam ze najlepiejTak, plemniki potrzebują minimum 48 godzin na pełną regenrację, częstsze stosunki powodują, że sperma jest mniej bogata w plemniki wystarczająco dojrzałe do zapłodnieniado -> afsafPo pięciu miesiącachOk spadam

Gość afsaf
pisałam wcześniej, że nie czuję często bólów miesiączkowych, a jeśli czuję to małe, ale czesto czuję bóle owolucyjne, choć ostatnio jakby mniej, macie może podobnie? no i małe krwawienie tez jest co miesiąc w okresie owolucji.

Dla jasności, może się zdarzyć krwawienie na początku i na końcu miesiąca, wtedy ok, bywają cykle trwające dwadzieścia kilka dni.Twój post odczytałam jednak (może błędnie, jak coś to opraw), że zdarza się, iż po pierwszym dniu cyklu dostajesz miesiączkę około 14-16 dnia cyklu, kolejną. Wtedy to pierwsze było krwawieniem śródcyklicznym.

srednio wychodzi mi 14 miesiączek w roku :-D Toruńskie Zakłady Opatrunkowe powinny mi dawać znizki ;-) w tzw zwykłe dni nie moge wyjsć bez wkładki, bo zaraz muszę prac spodnie 😭 Mam nadzieję, że to tylko dykomfort higieniczny i że to normalne tak jak twierdzi mój lekarz.

Gość afsaf
mam dwa....> nadajesz się na matkę Polkę :) ja mam równiutko 12 okresów w roku, ale też tak jak Ty rzadko jestem sucha, jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, bo przy kochaniu się, to jrst duży atut ;)

Jesteś tu forumowym guru ngLka, więc czytaj dokładnie ;-) 🖐️ a ja wiem co piszę o sobie i rozróżniam krwawienie owulacyjne od miesiączki :-D bywa, jednostkowo, że mój cykl trwał 22 dni (ale to pojedyńcze przypadki) - normalnie to jak w zegarku 26-25 dni, czasem 24 lub 27 Żądam zniżki na podpaski! :-D

Gość afsaf
napisz podanie do producentów podpasek może rozpatrzą ;). A tak poważnie, to jednak lepiej mieć nawet trochę częściej niż nie mieć po pół roku, jak mają dziewczyny i później trudności z zajściem w ciąże.

afsat, a jak raz kiedyś miałam 31 dni to już lekko świrowałam, że to ciąża :-D

Gość afsaf
no nie dziwę się :D. ja miewam podobnie, choć opóźniła mi się może w sumie 2 razy i to mniej nić tydzień ;)

Gość afsaf
czyli masz bonusa w postaci dwóch cykli ;). obfite masz okresy? bo ja czasem nawet trochę się martwie, że zamało obfite, choć czasem są mniej czasem bardziej obfite, ale chyba w normie. ile podpasek zużywasz w ciągu jednego okresu?

I zawsze miesiączka wychodzi mi w nowy rok lub w święta jak jest wolne i byłby czas zaszaleć - to normalnie jakaś złośliwość natury :-D Chłop sie dobiera a ja mu, że mam okres, a on: ZNOWU??? 😭

Gość afsaf
skąd ja to znam, choc ostatnio już mi nie wypadała w święta. a nie probowaliście kochać się w okres? bo my tak ;)

Chyba dośc obfite, nie wiem ile podpasek, jakoś nie liczyłam, bo zawsze staram się mieć w domu zapas ok.10 opakowań na kilka miesięcy, żeby nie biedować w ostatniej chwili. A ile trwa u ciebie okres?, bo u mnie 5-6dni, tak że tyko krok do owulacji :-D