Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakstepachybajestem

kto ma trudnosci w nauce jezykow obcych

Polecane posty

Gość jakstepachybajestem

kurcze mi jakos ciezko przychodzi naula i przez to wogle nie mam mobilizacji bo nie widze zadnych efektow. jakas tepa jestem . niby znam podstawy angielskiego takie mocne podstawy . jestem na poziomie takim ciut nizej niz fce i wlasnie jakos nie moge sie przelamac zeby zaczac sie uczyc do ego egzamniu co cos zaczne to nie widze efektow szybko zapomniam niektre konstrukcje , wkolko popelniam te same bledy(ktorych na tym egzaminie nie moge popelnaic). dodatkowo lapie dola bo szukam pracy i wszedzie tylko biegle jezyk angielski(lub ewentualnie jakis inny). teraz zaczelam niemiecki ale widze ze tez bedzie ciezko. jakies tam podstawy gramatyki zalapie i slowka ale znowu bede miala klopoty z porozumiewaniem sie bede robic mase bledow. czy ktos tez ma takie problem? czuje sie jakas tepa i ograniczona przez to :-(

Gość nie ma efektow
bo zle sie do tego zabierasz. Nie zostawiam jednego jezyka, zeby krotko potem zniechecic sie nastepnym. Poswiec 20 min dziennie na nauke i zobaczysz jak szybko bedziesz sie uczyc.Lepiej te 20 min dziennie niz 2 h naraz. Poza tym nie ucz sie slowek wyrwanych z kontekstu. Zacznij od prostych zdan

Gość firefox
Nie! Ni e martw się! Jedni maja predyspozycję do uczenia się języków inni nie. Ponoć człek się z tym rodzi. Więc na ppewno nie jessteś tępa!

Gość jakstepachybajestem
ale angielskiego ucze sie codziennie ale np jak widze ze nie ma efektow ze pewnych konstrukcji i tak nie moge zapamietac itp to mam chwilami dosc. to nie jest tak ze rzuculam angielski na rzecz niemieckiego.

Gość firefox
To ja mam w takim układzie podobnie:) Pewnych konstrukcji po prostu nie mogę zapamiętać, no nie ma bata! A jeżeli to na krótki moment. Teraz w liceum, miałam kilka takich "gwoździ" i postępowałam w myśl zasady zakuć, zdać, zapomnieć ;p Ale im więcej razy będziesz dane konstrukcje powtarzać, tym bardziej ci się utrwalą, nie ma mozliwości żeby było inaczej:)

Gość nie ma efektow
Mowisz, ze masz mocne podstawy angielskiego. Moze tylko tak ci sie wydaje, bo nikt ci porzadnie nie wytlumaczyl gramatyki. Z drugiej strony znam dziewczyne, ktora gramatyke jez.francuskiego miala w paluszku, a we Francji miala trudnosci ze sformuowaniem prostych zdan, bo brakowalo jej praktyki. Wez pod uwage obie te strony. Najwazniejsze to nie wkuwac dziesiatek slow, ktore i tak trudno ci jest zapamietac. Czytaj duzo

Gość marchewa jak sie paczy
ja tak mam z angielskim, ciagle zapominam jaka konstrukcja byla tu a jaka tam:Owkurza mnie ten jezyk i nie moge troche sie przestawic na ich tok myslenia, na budowanie zdan. znam podstawy, slabe takie, a ucze siejuz bardzo dlugo, wiec zrezygnowalam z niego, tzn skonczyl mi sie juz na szczescie na studiach:). ucze sie rosyjskiego.

Gość jakstepachybajestem
akurat slowka zapamietuje dosc dobrze ale wszystkie czasy i tak za chwile zapominam i nie wiem jaki czas uzyc w danej sytuacji. bo budowe zdan w danym czasie to pamietam gorzej z uzyciem tego . nie wspomne juz o rozumieniu ze sluchu

Gość jakstepachybajestem
no angielski jest trudny bo niby sie czasownik nie odmienia ale przez te wszystkie operatory np do, does, have , has i inne pierdoly wydaje sie taki zakrecony. w niemieckim tego nie ma bo czasownik normalnie sie omienia tzn zmieniaja sie koncowki no ale ten szyk zdania tez bywa zakrecony i klopotliwy

Gość jakstepachybajestem
aha i jeszcze podstawy chyba mam niezle skoro radze sobie w jakims tam stpniu z podrecznikami przygotowujacymi do fce. tzn robie testy niby rozmiem wiele ale i tak popelniam czasami wiele bleodow takich glupich ze jak pozniej sprawdzam to sama sie w glowe pukam. no i te testy sa takie raczej chodzi imi o gramatyke . bo moze byc osoba ktora swietnie sie dogada w angieslkimpopelaniajac liczne bledy ale robiac te bledy na tescie nie zdalby go

Gość firefox
A co to jest za test? Dlaczego tak surowo oceniany? To jakiś uwieńczający studia?..

Naucz się gadać, pisać i rozumieć ze słuchu. Zdawanie FCE to troche inna nauka - musisz podążac utarym szlakiem. Jak znasz angielski to idź do pracy gdzie siępo angielsku cały czas gada i tam poniekąd 'za darmo' sobie go podszlifujesz. Najgorsze co może być to bać się gębę otworzyć. PS: Angielski NIE JEST trudny, poczytajcie o innych językach...

Gość firefox
Tadzio, ang zdecydowanie nie jest trudny, uczę się japońskiego..;p

Gość jakastepachybajestem
tadzio chodzi o to ze nie przyjma mnie do pracy gdzie wymagany jest angielski botam z reguly szukaja kto zna bardzo dobrze albo nawet biegle w mowie i pismie

To się mowi ze się zna i wtedy mogą Cię zawsze sprawdzić na rozmowie kwalifikacyjnej ale przeważnie kiepsko im to idzie.

Gość Takie glupie bledy o ktorych
piszesz wiesz skad sie biora? Z braku ciaglego obcowania z jezykiem. Mozesz znac gramatyke danego jezyka, ale to tylko teoria. Nie nauczysz sie przeciez od razu np. wszystkich form czasownikow danego czasu. Nie wyczujesz jakiego czasu uzyc w danej sytuacji, bo nauczylas sie go na "kilku" przykladach. Z tym trzeba sie osluchac.

Gość gwiezdna romantyczka
ja mam smykałke ale checi mi brak...leniuch wstretny jestem az sama jestem na siebie zła:(

Gość lslsllslslslsl
Panna, FCE a umiejętność praktycznego posługiwania się językiem to dwie różne sprawy. Egazmin jest ci niepotrzebny żeby dobrze wypaść na rozmowie. Egazmin, co więcej, wymaga rzeczy, których nie spozytkujesz nawet w życiu. Weźże sobie dziewczę trochę konwersacji, rozgadaj się, nabierz pewności w mówieniu. Tego oczekują firmy a nie papierka.

Gość tak ale mi np to
fce jest potrzebne a czuje ze bedzie ciezko bo tez mi nic do glowy nie wchodzi tzn niektore rzeczy. same slowkaok jkos wchodza ale gramatyka juz gorzej a najgorze sa te transformcje tzn zeby zamienic zdanie majac podane jakies slowo, ktore musi byc uzyte w tym nowym zdaniu i to nowe zdanie musi miec taki sam sens jak to poprzednie. zgroza . i jeszcze ten tekst z lukami gdzie trzeba wpisac jakis wyraz. ech chyba nie bedzie mi dane zaliczyc ten egzamin

Gość widze ze na kafe sami
poligloci siedza