Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama11

mamy kiedy zacząć rozmawiać

Polecane posty

Gość mama11

o TYCH sprawach z córką?czy 11 lat to odpowiedni moment? już niedługo powinna pojawić się pierwsza miesiączka,zaczęły jej już rosnąć piersi.jak z nią rozmawiac aby jej nie urazić?możecie polecic jakies książki o dorastaniu?

polecic Ci książki nie moge bo żadnej nie znam ale poszukaj w necie albo na allegro a napewno po recenzji dojdziesz do tego ktora bedzie najbardziej odpowiednia. Ja myśle ze powinnas juz z nią porozmawiac o okresie rosnących piersiach itd tak aby na przyszlosc juz wiedziala i zeby sie nie przestraszyła. O seksie nie musisz jej wiele wspominac ale o samym etapie dorastania napewno juz czas - mozesz do tego celu wykorzystac jakies obrazki i pokazywac jej na zmiane co i jak sie zmienia. Mam kuzynke dziewczyna ma 12 lat nikt z nią o dojrzewaniu nie rozmawial a kiedy pierwszy raz dostala okres w drodze powrotnej ze szkoly uciekla gdzies do parku i siedziala tam biedna caly dzien bo sie bala wrocic do domu. Myslala ze dzieje sie cos zlego i strasznie dlugo potem to przezywała :(

O dojrzewaniu to już powinnaś zacząć rozmowę z córką :) A to dlatego żeby ją lepiej przyszykować na zmiany kiedy będzie stawała sie kobietą,żeby np była przyszykowana na nasze dolegliwości comiesięczne itd.Jak byłam nastolatką to czytałam książkę -Ja,dziewczyna -DEREK LLEWELLYN-JONES/SUZANNE ABRAHAM -sprawy kobiece,sprawy intymne WILFRIED FEICHTIUNGER/CHRISTA KURT Uważam że obie te książki sa napisane prostym językiem w sam raz dla młodych dziewczyn.