Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miss mischka

mówi się mi czy mnie?

Polecane posty

Gość miss mischka

w kontekscie: mi się to podoba, mnie się to podoba

Gość to dlaczego w nicku masz mi
?

Gość lslslslslslslssl
To mi się podoba. Mnie się to podoba. Widzisz panna różnicę? Daj mi tą książkę. Tą książkę daj mnie (a nie jej). Dam ci radę. Tą pracę dam tobie, a nie komu innemu.

Gość lslslslslslslssl
Te zaimki mają dwie formy. Coś w stylu słabą i mocną. Jeśli chcemy podkreślić mnie a nie komuś innemu, tobie a nie jej - uzywamy tej dłuższej.

jej nie chodziło o różnicę tylko o to jak się powinno poprawnie mówić a więc odpowiadam że forma poprawna to mnie!

Gość lslslslslslslssl
Tellme a ty się pannico nie wymądrzaj, bo pojęcia nie masz, o czym mówisz, sama sobie poczytaj, dziewczynko.

Gość jajajja
Mówi się- Daj mi tę książkę.- to do autora 4 wpisu. Na początku zdania "mnie", w środku może być "mi"

Gość lslslslslslslssl
Cytuję: "Chodzi otóż o użycie zaimków “mi” i “mnie”. To nie są słowa zamienne! Nie można powiedzieć “mi się wydaje”, tylko “mnie się wydaje”, albo “wydaje mi się”; słowo “mi” nie może zaczynać zdania, zaś “mnie” występowac w środku. A więc: mi nie na początku, mnie nie w środku."

A tak prawdę mówiąc.. nigdy nie podobało mi się słowo \"otwarły\" tylko \"otworzyły\". Ja wiem, że tak się mówi i pisze.. ale to tak dziwne brzmi :P Sorki za zmiane tematu.. ale może zamiast na siebie to MNIE będziecie się czepiać :P

Gość ja was pogodzę
na przykładzie: 1) on kopnął mnie w duupę, czy on kopnął mi w dupę? 2) on zdjął mi majtki czy on zdjął mnie majtki? Nawet dziecko wyczuje jak użyć "mi i mnie" i nie popełni błędu Fonetycznie i prawidłowo brzmi: 1) on kopnął mnie w duupę a nie kopnął mi w duupę 2) on zdjął mi majtki a nie zdjął mnie majtki

Gość miss mischka
czyli mnie się to podoba, albo podoba mi się to