Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość toraja

co polecacie a co odradzacie????

Polecane posty

Gość toraja

witam mam pytanie co polecacie a co odradzacie do wyprawki dla pierwszego maluszka???chodzi o jakies niezbedne rzeczy wg was i o rzeczy ktore wam sie nie przydaly..prosze o opinie gdyz za pare miesiecy bede mama i chcialabym uniknac rzeczy ktore bedea mi pozniej niepotrzebne... co sadzicie o podgrzewaczu do butelek??? jakie kosmetyki polecacie dla maluszka???

Kosmetyki to wystarczy Linomag Maść na dupcię i cosik do mycia, albo mydełko, albo Balneum Hermal (jak coś się dzieje ze skórką). Niezbędne są pieluszki tetrowe, flanelowe. Sporo. Przewijak się przydaje. Wanienka - wg mnie najlepsza zwykła prosta, na przykład ta z Ikei (choć na ten temat są różne zdania). Buteleczkę kup jedną - najlepiej szklaną, bo te plastiki to syfy emitują do mleka. Smoczki ja preferuję anatomiczne, typu NUK, takie jakie polecają ortodonci. Ale to również sprawa do przemyślenia. Smoczek uspokajacz miałam, mimo nagonki ma dydusie , dziecko odstawiło się samo w wieku 3-4 miesięcy. Podgrzewacz niepotrzebny na początku, przecież będziesz pewnie karmić piersią, a jak trzeba będzie raz na jakiś czas przygotować jakąś herbatkę typu Plantex, to w garnuszku - taniej, prąd teraz strasznie drogi. Poza tym kolejny grat do mieszkania... Ja nie mam i nie odczuwam braku tego urządzenia. Bodziaki kopertowe (potem wygodniejsze na zakładki, ale na początek dziecko przelewa się przez ręce i w kopertowe łatwiej ubrać). Śpioszki rozpinane w kroku. Wszystko co blisko ciała z bawełny, żadne tam welurki, chyba że na wierzch. Kocyki, prześcieradełko... Pieluszki (ja najbardziej lubię Huggies Super flex)... Noworodek naprawdę mało potrzebuje :)

polecam: przewijak, oliwka, mydełko, sudocrem, termometr do kąpieli i do mierzenia temperatury ciała, woda morska, frida, ręcznik z kapturem, miękka szczotka do włosów, zwykłe waciki, czysty spirytus do pępka i pałeczki takie do uszu żeby namoczyć i przemywać pępek, kilka ciuszków - najlepiej body, śpiochy rozpinane w kroku. jak coś sobei przypomnę to dopiszę - a Ty pytaj co chciałabyś kupić :)

Gość kinia-
wlasnie myslalam o zwyklych kosmetykach typu nivea i bambino bo najmniej uczulaja...a przewijak bo to chyba tez niezbedna rzecz???iwem ze takie malnestwo szybko rosnie tazke tez nie bede szalala z ciuszkami..dzieki za wszystkie rady i prosze o jeszcze... a jak sie sprawdza takie siedzisko dla malesntwa gdzie moze lezec pozniej siedziec i mozna go kolysac???

Aha, chusteczki do pupy dobre są zielone Dzidziusie. I cena rozsądna. Z rzeczy które ludzie polecają mi się całkiem nie przydały: termometr do kąpieli (dziecko półnagie a ja czekam aż się temperatura na termometrze ustabilizuje :P Wolę łokciem sprawdzać), sól morska do noska, sól fizjologiczna do oczek, frida, oliwka też stoi nie ruszona, Sudocrem (Linomag stosujemy codziennie i nigdy nie było potrzeby używania środka ratującego=Sudokremu). Hmm... Spodenki na 56, pajacyki... Jak coś mi się przypomni, to napiszę.

Gość toraja
super dziekuje wam za rady i prosze o jeszcze..naprawde pomocne sa rady a co sadzicie o takiej macie gdzie mozna polozyc malnestwo???

Dziewczyny polecają bujaczki tego typu: http://allegro.pl/item411811069_fisher_price_lezaczek_bujaczek_do_18_kg_wibracje.html Ważne by były do 18 kg. Ja nie miałam. Nie polecam karuzelek (u nas się zupełnie nie sprawdziła), za to polecam matę edukacyjną, ale jakąś lepszą, bo kto kupił tanią to zawsze odradza - jak zauważyłam. Mnie mąż namowił na Rainforest (ja jestem zbyt skąpa by wydać 200zł na matę :P) i teraz wychwalam ją pod niebiosa. Dziecko bawi się nią odkąd skończyło 2 miesiące (teraz ma 9) i wcale nie ma zamiaru mu się znudzić ;)

podgrzewacza też nie mam i obchodze się bez niego, butelki owszem,u mnie sprawdził się też laktator, smoczek uspokajający - ale niekoniecznie, pieluchy tetrowe, pościel, rożek, wózek, fotelik samochodowy......

Gość toraja
a ja myslalam ze karuzelka sie sprawdza ale to chyba nie u wszystkich???

Gość polecam krem bambino
niedrogi około 4 zł i naprawde swietny . Od samego początku smaruje nim dupcie mojej corci i nigdy nie było problemu . Inne kremy do dupci uczulają . Jak w szpitalu połozna po kąpieli posmarowała jej sudokremem to miala czerwoną pupcie . Jak to zobaczyłam przemyłam dupcie woda i posmarowałam kremem bambino i od razu poprawa . Nie warto czasem kupowac bardzo drogich kosmetykow bo te drozsze zazawyczja uczulaja . zawieraja jakies pachnidła a skorka niemowlecia jest wrazliwa . I radziłabym nie uzywac chusteczek do przemywania pupci ( no chyba ze na wyjscie ) bo te wszystkie chusteczki sa perfumowane i podrazniaja skore dziecka . w domu najlepiej przemywac woda - wacikiem .

Termometr do kąpieli używałąm na początku, teraz już mi niepotrzebny. wodę morską i fridę bardzo polecam - używam do tej pory. mata edukacyjna jak najbardziej :)

Gość najlepsze pieluszki to
huggisy

U nas się nie sprawdziła wcale. Córka ją dostała jak miała 4 tygodnie. Zainteresowanie minęło po 2 tygodniach. Wówczas powiesiłam jej takie zawieszki na karuzelkę z IKEA, które mają długie zwisy - i Lusia mogła sobie w nie piąstkami uderzać. Ale jak skończyła 2 miesiące to łapki miała na tyle sprytne, że stukanie w zawieszki na karuzelce też okazało się za nudne, za to spodobały się zabaweczki z maty edukacyjnej. W których coś dzwoniło, szeleściło, kręciło się po szturchnięciu rączką...

kosmetyki mam z nivea - mydełko, oliwka i teraz szampon, chusteczki happy czerwone najczęściej albo bambino. i jestem za - nie ma co kupować dużo kosmetyków.

Polecam- jak najmniej chemii , czyli kosmetyków, mąkę ziemniaczaną , tormentiol (na odparzenia), wapno dla dzieci (uczulenia są częste), sterimar, Odradzam- bez potrzeby oliwkowania dziecka, smarowania pupy czymkolwiek, kiedy nie jest odparzona, przegrzewania.

Ja używałam tormentiolu ze 2 razy w życiu małego (bo sie nie odparzał) i było ok. Mi akurat to polecił lekarz i sie sprawdzało. Kwesia tego ze nie można go długo używać.

Gość a co to jest ta FRIDA

Frida to takie coś czym sie wyciąga wydzielinikę z nosa lub katar u dzieci. takie plastykowe, przykłąda się do noska i wciąga powietrze i wydzielina trafia do rurki, którą później łatwo wymyc :)

Gość dzięki kerbi...
własnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i jestem przerazona nie wiem nic :((( boje sie czy dam sobie rade ??

Gość dora280
hej a jaka jest roznica miedzy sola fizjologiczna a woda morksa do czego sie je uzywa?

Gość dora280
hej to super ze jestes w ciazy !! ciesz sie kobieto bardzo tym blogoslawienstwem tyle osob na to czeka a dasz rade napewno to nic trudnego nic a nic))

Gość dzięki kerbi...
mam taka nadzieje moze połozna w szpitalu mi cos podpowie i lekarz pediatra ??

Gość dzięki kerbi...
a mozecie napisac mi ten przepis na zupke?? moze za wczesnie o to pytam ale chcialabym wiedziec

Gość toraja
strasznie dziekuje za rady oprocz mnie napewno skorzystaja tez inne przyszle mamusie...w koncu bycie rodzicem to wyzwanie...ale jakie mile

cieszcie się że jesteście w ciąży :D a ja razem z Wami się cieszę :D nie ma się co przerażać. ja byłam dumna że jestem w ciąży :) sól fizjologiczna jest do przemywania oczu jak ropieje czy coś tam dolega, a woda morska to do noska - nawiża jak jest za suche powietrze. a i zalecane jest nawilżyć tą wodą nosek przed użyciem fridy :) a o jakie zupki Wam chodzi bo nie za bardzo wiem o co chodzi.