Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja_ol

prawidłowe odżywianie

Polecane posty

Gość ja_ol

Hey, mam problem. przez ostatni rok jestem na wiecznej diecie. nie jem pieczywa ani ziemniaków, a na kolacje zawsze jakiś jogurt lub twarożek. Niestety mam problemy zdrowotne m.in zanik miesiączki i złe samopoczucie. Chciałabym zmienić moje odżywianie, ale tak żeby nie przytyć i nie myśleć cały czas o jedzeniu. Nie wiem jak sie do tego zabrać, a na dietetyków po prostu mnie nie stać. Prosze doradżcie coś

Gość cbadef
podaj swój wiek, wzrost i wagę

Gość ja_ol
mam 18 lat, 163 cm wzrostu i waże 54kg

Gość hmm wydaje mi się że kolacja
w postaci jogurtu lub twarożku nie jest zła, ale do jogurtu dodawaj musli, można kupić fajne, zdrowe i tanie mieszanki w sklepach ze zdrowa żywnością, a do twarożku szczypiorek, cebulkę lub rzodkiewkę. Co do pieczywa to jednak dobrze by było abyś wróciła, jest przeciez pełnoziarniste pieczywo które pomaga na perystaltykę jelit. Zamiast ziemniaków tez możesz jadać makaron pełnoziarnisty, lub ciemny ryż. Nie wiem jak wygląda poza tym Twoje żywienie, więc trudno mi coś powiedziec co robisz źle

Gość cbadef
Jesteś jeszcze w wieku rozwojowym i nie powinnaś przesadzać z dietami odchudzającymi. Codzienne spożywanie jogurtu i serków też może być przyczyną twojego złego samopoczucia, poczytaj poniższy tekst: Cytat: Daniel Reid - "Na straży trzech skarbów" "Mleko i jego przetwory" Cielęta powinny pić mleko krowie, tak jak niemowlęta do czasu odstawienia od piersi mleko swych, matek. Obydwa rodzaje mleka natura przygotowała dla odpowiednich przewodów pokarmowych. Dowiedziono w sposób naukowy, że cielęta zdychają po podaniu im pasteryzowanego mleka ich własnych matek zazwyczaj w ciągu sześciu tygodni, zatem podejrzenie, że pasteryzowane krowie mleko nie jest najzdrowszym, podtrzymującym życie pożywieniem dla cieląt, nie mówiąc o ludziach. Mleko krowie zawiera czterokrotnie więcej protein i jedynie o połowę mniej węglowodanów niż mleko człowieka, pasteryzacja zaś niszczy enzymy mleka krowiego niezbędne do strawienia tak wielkiej ilości protein. Nadmiar protein w mleku krowim zalega w układzie pokarmowym człowieka, wywołując procesy gnilne, zatyka jelita lepkim szlamem, który przedostaje się nawet do krwi. Z czasem tego szlamu jest coraz więcej i organizm stara się go wydalić przez skórę (wypryski, trądzik) i płuca (katar). Jednak część rozkłada się wewnątrz, tworząc doskonałą pożywkę dla infekcji - śluz, źródło reakcji alergicznych wywołujących sztywnienie stawów z powodu odkładającego się wapnia. Wiele przypadków chronicznej astmy, alergii, infekcji ucha i chorób skóry wyleczono po wyeliminowaniu z diety wszelkich przetworów mlecznych. Produkty z mleka krowiego są szczególnie szkodliwe dla kobiet. Organizm kobiecy powinien być źródłem mleka, a nie przyjmować go pod postacią pokarmu. Utrata sił witalnych powodowana przez spożycie pasteryzowanego krowiego mleka powiększa obecność syntetycznych hormonów wstrzykiwanych zwierzętom dla zwiększenia ich wydajności. Te substancje chemiczne wyrządzają prawdziwe spustoszenie we wrażliwym układzie endokrynologicznym kobiety W Food and Healing terapeuta dietetyk Annemarie Colbin tak oto opisuje katastrofę, do jakiej doprowadzają produkty mleczne w organizmie kobiety: Spożycie mleka i jego przetworów - serów, jogurtu i lodów -zdaje się łączyć ścisły związek z różnymi zaburzeniami układu rozrodczego kobiety. Chodzi tu między innymi o guzy jajników, cysty, upławy i infekcje. Powyiszy związek potwierdzają niezliczone znajome mi kobiety, które zgłaszają złagodzenie wymienionych objawów lub ich całkowite ustąpienie po zaprzestaniu spożywania produktów mlecznych. Włókniaki zanikają lub rozpuszczają się, rozwój raka szyjki macicy zostaje powstrzymany, następuje samoczynna regulacja cyklu miesiączkowego... Wydaje się, że w kilku przypadkach doszło do cofnięcia niepłodności...

Gość prosisz i masz
wszystko, nie tylko o prawidłowym odżywianiu: www.vademecum.zdrowia.prv.pl