Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pół-nutka

SPIRALA A CIĄŻA?

Polecane posty

Gość pół-nutka

Dziewczyny Czy któraś z Was zaszła w ciąże miając spiralkę? Mnie się okres spóźnia 3 dzień. Było sporo okazji do zapołodnienia. :( Nie żałowaliśmy sobie z mężem. Czuję się jakbym zaraz miała dostać okres. Makabrycznie bolą mnie piersi. Czuję się spuchnięta. Mam straszny snp i wpadam z płaczu w śmiech i na odwrót. Ale dziś rano wstałam i zemdliło mnie na głodniaka. Tak jak miałam w pierwszej ciąży. Mdliło mnie na pusty żołądek. Zjadałam trochę arbuza, minęła godzina i znów mnie mdli. W ogóle nie brałam możliwości ciązy pod uwagę. Czy ciąża przy spirali często się zdarza? 3 lata już mam spiralkę i do tej pory spełniała swoje zadnie. Czy mogła teraz zawieść?

Gość pół-nutka
Zrobię. Tylko dzisiaj dopiero mnie tknęło, że może to ciąża. W ogóle o tym nie myslałam. Nie barałam takiej opcji pd uwagę. Jak dziś wstałam i mnie zemdlilo... a nie jestem osobą, którą mdli. Ani taką, która wmawia sobie objawy. I się zastanowiłam. Spiralę mam 5 letnią ale słyszłam, że po 3 latach należałoby ją wymienić bo traci na skuteczności. Ja mam swoją 2,5 roku. Syna 3 letniego w domu i naprawdę nie lanowałam dziecka wczesniej niż za 3 - 4 lata. Chciałam wiedzieć jak czeste są wpadki przy spirali.

Te spirale nie sa takie super. Sama nigdy nie mialam ale sa dosyc niebezbieczne dla zdrowia. Mialam znajoma ktora miala spirale i ktoregos dnia miala straszny krwotok a to nie byla miesiaczka. Lezala 2 tyg w szpitalu...moze pomysl o pigulkach lepiej no i zrob koniecznie test

Gość zgagagagagaga
5-letnia spiralka? Przecież zwykle sa 3 letnie....

Gość pół-nutka
Ja mam NOVĄ T 380 Schering'a. 5 - letnią. Ale ginekolog przy zakładaniu powiedziała, że po 3 latach najlepiej wymienić bo przez pierwsze 3 lata jest największa skuteczność a później to już z tym różnie bywa. Ja mam 2,5 roku. Czyżbym weszła w okres "różnie bywa". :O

Zrób test, jak wyjdzie pozytywny idź do lekarza. Lekarz zrobi USG i zdecyduje, czy można spiralę bezpiecznie usunąć.

ja niestety znam przypadek ciazy ze spiralą, ale ciązy nie dalo się uratowac. lepiej zrób test i szybko do lekarza. im szybciej tym lepiej.

Gość lolololo
moja ciotka zaszła w ciążę mając spiralkę i jest matką ZDROWEGO 17letniego syna :)

Gość pół-nutka
Zmusiłam się w końcu. Zrobiłam test. No i jestem w ciąży. Tego się nie spodziewałam. :O Jutro idę do lekarza, żeby podumać co zrobić ze spiralą. Boję się strasznie. Choć zupełnie nieplanowanie boję się, że wraz ze spiralą stracę dziecko.

mojej mamie lekarz zle zalozyl spirale!!! wogole w innym miejscu niz poowinna byc. zaczela po jakis czasie krwawic, drugi lekarz byl w szoku, mowi ze spokojnie mogla zajsc w ciaze...

Gość kotka222
to zes mnie wystraszyla, ja tez mam spirale tez nie raz mi sie spoznia pare dni okres ale zawsze nadchodzi jak do tej pory..kurcze teraz sie boje jak cholera. Ale tabletek nie chce bo mi bardzo szkodza.

Gość aroni
DZiewczyny, jestem tutaj nowa, ale trafilam tutaj poszukując tego tematu. Mam spirale od ponad roku, jestem mamą 4 letniego chłopca, nie planowałam- przynajmniej na razie kolejnej ciąży a okres mi się spóźnia:( byłam święcie przekonana, że to całkiem pewna metoda a okazuje się, że nie do końca... chyba wybiorę się po test:(

Gość jyhtghf
a my uzywamy prezerwatyw.nigdy nie zawiodły.Faktycznie moze jak małolaty,ale cóz moim zdaniem sa najlepsze. Mamy 2 dzieci planowanych .jedno ma 6 lat a drugie roczek

Gość martu-nia
ja tez mam spirale -2,5 roku-teraz jestem w ciazy!życie!!!!

Gość gtyyhuhuu
A jakie wy macie te spirale?? ja mam MIRENE ale przy niej okres zanika i ma sie spokoj przynajmniej nie czekam na @ jak na zbawienie ale przyznam sie JESTEM STRASZNIE NIE RAZ SFILMOWANA

moja kolezanka jest wlasnie w 4 miesiacu ciazy a spirale miala 8 miesiacy, zalozyla sobie ja po porodzie, jak sie okazalo przesunela sie :/

Gość grażynna
Urodziłam syna ze spiralą. Ma 21 lat jest zdrowy, zdolny i najukochańszy

Gość majta
hey spuznia mi sie okres mam spirale 6 miesiecy robilam 2 testy i wychodzi mi ze nie czy to możliwe ze zaszlam nie wiem co mam robic

Gość kaMillcia81
Drogie kobiety to co czytam troche mnie przeraża :( piszeie w samych negatwach o spirali ( Ja ma 29 lat i druga spirale za niedługo ja wyciagam i zakładam 3 cia. jestem bardzo zadowolona i nigdy na nia nie narzekałam . pierwsza zakładano mi podczas narkozy ogolnej bo nie miałam porodu naturalnego tylko cesarke -był przy mnie mój lekarz i to on zarówno zakładał jak i wczesniej robił mi cesarke. pare dni po zabiegu czyłam sie słabo ale to po narkozie . 2 tygodnie po załozeniu na wizycie okazalo sie ze bardzo ładie sie rozłozyła i jest okey.mineły 3 lata i wyciagłam i załozyłam juz bez narkozy kolejna spirale . za niedługo znowu bede zmieniac i nie mam co do tego zadnych watpliwosci. najwazniejsze zeby lekarz był przy was!!!! polecam na 1000%

witam! weszłam na tą stronkę ponieważ zastanawiam się czy jestem w ciąży, okres spoźnia mi się juz ponad tydzien, spirale mam 5 miesiecy, a mam 7 miesięczną córeczkę. cały czas karmię piersią, i ostatni raz współżyłam pod koniec ostatniego okresu. czy to możliwe ze zaszłam w ciąże?/ czuje sie osłabiona, rozdrażniona i brzuch mam nati wzdęty jak na okres!! jak do jutra nie dostane to ide kupic test, boję sie bo widze ze sporo kobiet zaszło w ciąże mając spirale

witam panie, :) mam w sobie spiralkę już 2 lata, zakładałam ją 8miesiecy po porodzie z myślą że już nie będę chciała mieć dzieci... no ale przyszedł mój czas na kolejne :) we wrześniu chce usunąć spiralkę, ale czytam różne informacje i strasznie się boje... u jednej pani sznurek się urwał przy wyciąganiu i do szpitala na zabieg czy operacje (nie wiem dokładnie)... i przede wszystkim boje się i tu moje pytanie głownie do Mam które urodziły dziecko po wyciągnięciu spirali, czy dziecko rodzi się zdrowe,jeżeli chore to jakie najczęstsze są to choroby czy ciąże są donoszone i czy dużo jest poronień po wyciągnięciu spirali... kiedy planować zapłodnienie czy można już po tygodniu na przykład...???? pozdrawiam gorąco

ja bym osobiście nigdy sobie spirali nie założyła bo po piersze wcale nie jest taka skuteczna jak niektórzy sądzą czego dowodem jest chociażby ten topic a po drugie to nie jest metoda antykoncepcji tylko wczesnoporonna :/ spirala nie zapobiega zapłodnieniu tylko nie pozwala zagnieździć się zarodkowi.... zasadniczo po pierwszym dziecku chciałam używać tabletek, ale po pierwsze źle się po nich czułam, a po drugie mój mąż im nie ufa :D:D skutek taki że używaliśmy prezerwatyw :D:D ale jakiś czas temu (grubo ponad półtorej roku) przestaliśmy bo stwierdziliśmy że czas na drugie i ponad rok nam zajeły starania zanim się udało teraz jeszcze 3 miesięce do rozwiązania :) podejrzewam że po tabletkach albo spirali byłoby jeszcze dłużej jeśli chodzi o starania :) a wracając do spirali to jeszcze jeden znam powód by z niej nie korzystać :/ kiedyś znajomy ginekolog pokazał mi prace doktorską która była właśnie o spirali i było pełno zdjęć dzieci które pomiomo spirali się poczeły widok był straszny :/ spirale wrośnięte w głowy albo w twarze ..... nie chcę was straszyć ale ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem spirali

Gość syloz
Witam przez 2 lata miałam spiralę i ... nie zadziałała- jestem w 25 tygodniu ciąży. Teraz szok już minął, ale odbiło się to na mojej psychice.

Gość ide obiad gotowac
Jestem w 8 tygodniu ciazy jak stwierdzilo usg. Mam w macicy i spiralke i zarodek. Nie dalo sie juz jej wyjac. Podobno zwykle spiralka wrasta sie lagodnie w lozysko albo blone i wydala przy porodzie... Nie straszcie tam powrastanymi w glowe spiralkami. Szok ogromny, mam juz dwoje dzieci. To moja trzecia wpadka w zyciu. Zaczynam wierzyc, ze na mnie nie dzialaja zadne srodki antykoncepcyjne.

Gość niulka;
Dziewczyny czy któraś z was miała brązowe upławy mając wkładkę, bo ja mam tak od 2 miesięcy teraz to się nasiliło powinnam mieć dzisiaj już 2 dzień okres a ja mam brązowe plamienie i troche się boje co to może być. Do lekarza idę dopierao za tydzień, może któraś mi coś podpowie i troszkę mnie uspokoi??Proszę o odpowiedż:(((

Gość do małej Agatki
jak to się stało że mimo spirali jesteś w ciąży?? Jaką stosowałaś? Usunęto Ci ją czy masz ja nadal? Pytam bo też spóźnia mi się okres iiii..... boje się!

mam nadal. dziś się dowiedziałam o ciaży. byłam u lekarki niedawno (tydzień temu) i podejrzewałyśmy ciążę, ale czekałam do dziś z testem. lekarka już wcześniej mówiła że spiralki raczej nie będziemy wyciągać, ale to jeszcze zobaczymy jak się zarodek zagnieździł. około 13 dzwonię do niej żeby potwierdzić że jednak to ciąża i umówić się na wizytę. mam zwykłą miedziankę, nazwy nie pamiętam, a gdzieś mi się kartka zgubiła. teraz idę z malutkim na spacer, jak wrócę to poszukam nazwy :)

ja akurat z ciazy bardzo sie cieszę :) mam nadzieję ze wszystko przebiegnie bez większych problemów, choć zdaję sobie sprawę z tego ze przy spirali wiele rzeczy może się zdarzyć.

Gość mngbfvc
oczywiście drogie dziewczyny ja mam syna ze spirali na szczescie urodzil sie zdrowy, ciąża donoszona. Takie przypadki sie zdarzaja dość czesto, takze nigdy wiecej nie zdecyduje sie na spirale. Xle załozona nigdy nie da 100% skutecznosci. To srodek wczesnoporonny i czasem dojdzie do zagniezdzenia zarodka i prawidłowego rozwoju ciąży. Momo ze syn nieplanowany to kocham go najmocniej na świecie!