Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikaaaa30

czy zespol downa jest dziedziczony w genach??

Polecane posty

Gość monikaaaa30

moj maz ma siostre chora na zespol downa.czy jest ryzyko ze i my kiedys bedziemy miec takie dzieci??

Gość fruchtes
Czytalam ksiazke i z tego co wiem to niestety jest dziedziczony.

Gość z tego co ja wiem to nie
zespół Dawana powstaje w momencie nieprawidłowych podziałów komórkowych zapłodnionego jajeczka. W wyniku czego komórki mają o jeden chromosom więcej, ale nie jest to choroba dziedziczona. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Downa

Gość fruchtes
cyt:Dziedziczenie jest bardzo sporadyczne, a tylko czasami rodzinne i stanowi ok. 2 proc. przypadków. Aby ustalić, w których rodzinach Zespół Downa jest odziedziczony, konieczne jest określenie formy nieprawidłowego kariotypu u dziecka.

Gość retikulum endoplazmatyczne
Zespól Downa jest spowodowany mutacja chromosomowa tzw trisomia 21 pary chromosomow ale nie jest to choroba dziedziczna:) ryzyko tej mutacji wzsrata wraz z wiekiem matki bo przyczyna jest nondysjunkcja jajnikowa

Gość fruchtes
cyt: Dziedziczenie jest bardzo sporadyczne, a tylko czasami rodzinne i stanowi ok. 2 proc. przypadków. Aby ustalić, w których rodzinach Zespół Downa jest odziedziczony, konieczne jest określenie formy nieprawidłowego kariotypu u dziecka.