Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zanieeepokojona

problem - ukąszenie

Polecane posty

Gość zanieeepokojona

witam. coś mnie ukąsiło w nogę. konkretnie w łydkę. nie mam pojęcia czy to był komar czy inny owad. problem polea na tym, że od wczoraj łydka mi spuchła po stronie ukąszenia i nie mogę za bardzo jej napinać, bo mnie boli. czuje takie jakby rozpychanie. gdy dotykam to miejsce jest ono twarde i gorące. nigdy nie badałam się na alergię na owady. czy jest to niebezpieczne czy to normalna reakcja alergiczna? jak myślicie czym to przykładać? zrobić jakiś okład? od wczoraj piję tylko wapno. pomożcie

Gość zanieeepokojona
Boże, jakiego kleszcza??? teraz mnie przestraszyłaś! lekarza dzisiaj nie ma mojego :( mogę za kilka dni pójść? bo inaczej musiałabym parę km jechać do innego. teraz się przestraszyłam! kleszcze wchodzą pod skórę?

Gość zrób może okład wody z octem
ja zawsze tak puchnę po osie albo po innych owadach. kleszcza byłoby widać na zewnątrz wbija tylko głowę pod skórę

Gość zanieeepokojona
ok, tak zrobię. no wlasnie ja od zawsze po ukaszeniu np komara mialam mocna zaczerwienienie i troszke spuchniete. a teraz mam cala lydke mocno goraca i spuchnieta i moze byl to wiekszy owad? kleszcza zadnego nie mam. raczej mala dziurke posrodku tego ;) ktora wskazuje ze cos mnie ukasilo. ale cholernie mi spuchla lydka dlatego sie przestraszylam. dzieki. jak po killku dniach nie przejdzie to wybiore sie do mojego lekarza.

Gość zrób może okład wody z octem
są jeszcze różne żele i maści w aptekach, pomagają na swędzenie i pieczenie po ukąszeniach i na opuchliznę też

Gość zanieeepokojona
dziękuję bardzo. zaraz jadę do apteki. troszkę wlasnie sie przestraszylam bo to miejsce jest gorace i tak rozpycha. ale spuchla mi tylko ta czesc po stronie ukaszenia a inne strony lydki mam ok, wiec moze za kilka dni przejdzie. chyba musze wybrac sie do alergologa. jak tak reaguje po komarze czy innym owadzie to co dopiero bedzie jak mnie osa czy pszczola ugryzie.

Gość aaa-nka
Polecam wodę utlenioną 3% do smarowania skóry po ukąszeniu komarów i owadów (2 - 3x dziennie) - natychmiastowa ulga, bąble znikają, skóra przestaje swędzieć ......

Kup w aptece zyrtec i weź jedną tabletkę .Miejsce możesz też posmarować -hydrocortizonem ( bez recepty ) .

To ,że tak reagujesz na komary nie musi oznaczać uczulenia na pszczoły i osy :)

Gość doświadczona ;d
ja tak mam właściwie co rok.. :) kup sobie altacel, smaruj tym, albo woda z octem, do tego wapno :) powinno pomóc!

Gość Iga Z
http://www.aptekaprima24.pl/fenistil-zel-30g - ja o dziwo fenistilu nie stosowałam, chociaż podobno jest mega popularny, ale polecam. Stroną nie musisz się sugerować niemniej jest dobry opis i cena w razie jak będziesz zamawiać z neta to polecam :)