Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo proszę o radę

DO OSÓB KTÓRE OTRZYMAŁY DOFINANSOWANIE! WAŻNE!

Polecane posty

Właśnie dowiedziałam się że otrzymam dofinansowanie z unii [poprzez UP] na założenie działalności. Jutro mam iść dowiedziec sie kiedy bede podpisywac umowe. Mam jednak 1 powazny problem. Na wniosku ktory wypełniałam było podanych kilka mozliwosci zabezpieczenia dofinansowania, m.in 2 poręczycieli, weksle, blokada rachunku bankowego. Myslalam ze mozliwosc bedzie do wyboru jednak dowiedzialam sie ze muszą być jednak 2 żyranci i to na bardzo scisle okreslonych warunkach [m.in umowa o prace na czas nieokreslony, okreslona pensja minimalna]. Pierwotnie miałabym tych 2 żyrantów, ale wujek stracił pracę i mam teraz wielki problem bo nie znajdę drugiej osoby. Nie wiem co robic... mialabym osobe ktora ma umowe zlecenie na czas nieokrelony ale pytalam i takowa byc nie moze. Mialabym osoby ktore mają umowy np. na 3 lata ale takie tez byc nie mogą. Nie wiem co robic. Dziwię się ze pozostałe mozliwosci ktore byly na wniosku nie są przez urzędnikow postrzegane [powiedziano mi ze tylko poręczyciele wchodzą w gre]- zatem dlaczego na wniosku napisane jest inaczej? Proszę o poradę. Dziekuje

Witaj! ja niedawno tez sie postaralam o ten wniosek i urzedniczka w UP powiedziala ze najlepiej jest miec lokate bo z tymi zyrantami to pozniej rozne problemy sa!

Mogłabys mi wytłumaczyc o co chodzi z tą lokatą? Jestem z małego miasteczka....

Mnie to wytlumaczono na takiej zasadzie: dostane 14000 dofinansowania ale jako zabezpieczenie musze dac czek in blanco(czy jakos tak) czyli gwarancje z banku ze mam na koncie 16000 i przez rok one nie beda ruszane. Po roku kiedy dzialalnosc bedzie dalej prosperowala i bede juz wiedziala ze nie musze oddawac tego dofinansowania to moge wybrac z konta ta moja lokate. nie wiem czy dosc sensownie to opisalam ?

Tak dzięki rozumiem. Tylko że ja nie mam środków własnych... Dlatego staralam sie o dofinansowanie....

yyyyyyyy male sprostowanie! na lokacie musi byc te 14000 a nie 16000. Ja tez nie mam wlasnych srodkow dlatego poradzono mi wziasc kredyt. Bo nawet wtedy splacisz powiedzmy przy takiej kwocie ze 2 tys wiecej ale masz potem to dofinansowanie,ktorego nie zwracasz.

No ale jakim cudem dostałas kredyt skoro zeby starac sie o dofinansowanie trzeba byc bezrobotnym???????

Aaaa teraz juz wszystko rozumiem, dzieki! Tak myslalam ze istnieją inne mozliwości, tylko dlaczego u mnie w UP mówią, ze tylko 2 poręczycieli muszę miec i nie ma innej mozliwosci? A Ty już wiesz ze przyznali Ci dofinansowanie? pozdro

Jeszcze nie zlozylam formularza. musze wszystko sobie dokladnie poukladac w glowie czy dam rade,zeby potem nie bylo niemilych niespodzianek! A tobie radze jeszcze raz dokladnie sie popytac w UP,czasem te kobiety w blad wprowadzaja i niepotrzebnie mieszaja:( pozdrawiam

Gość hhhhhhoooooppp

Gość ja dostałam dofinansowanie
ubiegałam się o 12 tys bo u mnie rok temu tyle przyznawali. zyrant moze być jeden ,ale musi miec wystarczajaco duzy dochód który oni wyliczają, takzeby w razie jak tobie powinie sie noga i nie spełnisz warunków umowy,mogli sciągnąc z jego dochodu szybko.na 12 tys to mi wyliczyli około 2, 5 tys złotych.zastawu bankowego chcieli 18 tys. tez opierając się o jakies wyliczenia. koniec końców dostałam tę dotacje a zabezpieczniem był własnie depozyt 18 tys.

Gość ja dostałam dofinansowanie
ale bardzo często latałam do do kierownika,przy czym byłam dośc upierdliwa;)

Gość bardzo prosze o rade
Ok dzieki, zyrantow juz mam, jutro podpisujemy. Mam jednak pytanie dotyczące środków. Czy moglabym napisac ze potrzebuje kase na tel i net sluzbowy i policzyc np. 50 zł kom x 12 mieisecy???

Gość wiechu
o to dokładnie powinnaś się spytać w UP z którego dostajesz dotację, bo w każdym jest inaczej. ja nie mogłem wziąść dotacji nawet na przystosowanie pomieszczenia tylko wszystko na narzędzia