Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asama

URODA PODCZAS CIAZY

Polecane posty

Gość asama

jak dbacie o siebie w czasie ciazy?? i czy mozna zapobiegac rozstepom po ciazy?

Gość asama
narazie nie wiem czy mam czy nie mam po ciazy sie okaze.... ale chcialam zapobiegac...

Gość asama
narazie nie wiem czy mam czy nie mam po ciazy sie okaze.... ale chcialam zapobiegac...

Gość asama

Gość ajriss
tak samo jak przed ciaza :) maluje paznkokcie, chodze do fryzjera, maluje sie, depiluje itp. na rozstepy uzywam tylko oliwki po kapieli. mam 37tc i ani jednego rozstepa, ale moja mam tez nie miala, wiec to pewnie geny. za to cellulit mi sie porobil, ale tym zajme sie po ciazy bo wiekszosc kremow antycellulitowych w ciazy niewskazana. po ciazy to juz raczej za pozno aby rozstepy likwidowac - na pewno za pozno aby robic to w domu. mozna je usunac laserowo, tylko kase miec trzeba...

Gość ajriss
zapytaj mame czy miala rozstepy. a czy tobie juz sie jakies porobily np w wieku dojrzewania? jezeli tak, to prawdopodobnie w ciazy tez beda.

Gość asama
narazie nie mam rozstepow, ale boje sie ze po ciazy moga byc... i chcialam zapobiegac ale widze ze jak mam checi zapobiegac to nie moge bo takiego sposobu nie ma heh... oby ta przypadlosc mnie nie dotknela....

Gość ajriss
na powstawanie rozstepow ma wplyw przede wszystkim poziom hormonow we krwi, a glownie kortyzolu. na to chyba wplywu nie mamy, ale zawsze dobrze nawilzona skora bedzie wygladac lepiej i moze akurat tych rozstepow bedzie mniej. "Wbrew powszechnej opinii, powstawanie rozstępów nie jest tylko związane z nadmiernym rozciąganiem skóry. Rozstępy zwane także - striae distensae są w dużej mierze rezultatem wzrostu poziomu kortyzolu we krwi. Jest to hormon wydzielany przez nadnercza. Jego ilość wzrasta w okresie ciąży, dojrzewania, otyłości, wzrostu wagi. W okresie ciąży również wzrost poziomu estrogenów przyczynia się w pewnym stopniu do zwiększenia możliwości pojawienia się rozstępów." reszta artykulu: http://www.twojadieta.info/artykul/rozstepy/

Gość fhcn
moja mamam urodzila 3 dzieci i zero rozstepow na brzuchu i udach, ja narzie jedno ale tez nie mam rozstepow wiec mzoe jest to dziedziczne

Gość dbam o siebie
jeszcze bardziej, dla własnego samop[oczucia, i żeby ktoś pbcy patrząc na taką brzuchatkę nie widział jakiegoś wymęczonego wora tylko zadbaną kobietę. Krem na rozstępy to podstawa od 4 miesiąca.

Gość wlasnie
co mozna stosowac w ciazy na pryszcze? mam juz dosc a myslalam ze cera w caizy mi sie poprawi....:(

Gość zapytajjkla
idz do dermatologa to ci na cere cos poradzi, ja dostalam mieszanke robiona na zamowienie w aptece bo mam straszny tradzik:O

Gość w zasadzie to ja też
obawiałam się rozstępów i słusznie, bo je mam!!! Smarowałam się kremem na rozstępy odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciązy, bo moja mama miała rozstępy, więc chciałam im zapobiec. Nie udało się, teraz czekam aż zbledną. Nie mogę na siebie patrzeć :(

Rozstępy często wynikają z poziomu hormonów, ale można im nieco zapobiegać. Ponieważ zazwyczaj pojawiają się wtedy, gdy jest sucha skóra. Nie można zatem dopuścić do wysuszenia skóry (czyli najlepszy kremik 2x w tygodniu nic nie da!). Należy natłuszczać, natłuszczać i jeszcze raz natłuszczać - tłuste kremy, oliwki, a nawet olej jadalny jest skuteczny (ale pod warunkiem że smarujemy się 2-3 razy dziennie a nie wtedy gdy nam się przypomni!). Kiedyś myślałam, że mam skłonności do rozstępów (porobiły mi się na pośladkach w okresie dojrzewania), teraz jednak stosuję powyższą zasadę i jeszcze żaden mi się nie pojawił.

Dziewczyny, napiszcie od ktorego tygodnia zaczelyscie nawilzac brzuch i piersi no i czym? Ja jestem w 14 tygodniu i zastanawiam sie czy juz czas zaczac, poniewaz wyczytalam, ze w pierwszych 3 miesiacach nie powinno sie niczgo stosowac. Jesli juz moge, to czym smarowac? Zwykla oliwka czy kupic jakis specyfik specjalnie do tego przeznaczony? Co radzicie?