Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koleżanka przerwy

Co studiować żeby zajmować sie tworzeniem nowych tech.?

Polecane posty

Gość koleżanka przerwy

jw. Chciałabym tworzyć nowe innowacyjne wynalazki. Takie jak pokazywali przed chwilą na discovery science. Coś co ułatwi życie ludziom, coś co zrewolucjonizuje jakąś dziedzinę nauki... Ale czy istnieje taka możliwość, że studiowanie na jakimś kierunku w Polsce na Politechnice mi to w jakiś sposób "ułatwi". Nie stać mnie na wyjazd do USA 🖐️ Wiem że tu sami humaniści są... No ale miło byłoby gdyby ktoś miał jakiś pomysł. Bo już za rok "wychodzę z pieluch" i pisze maturę (roz. matma i fiza :P)

Gość biotechnologia
ma przyszłość

Gość Żona Eltona Dżona
to zależy jakie wynalazki :). ale: - fizyka - na dobrej uczelni (w tym wypadku to wazne). i pamietaj ze zeby dostac prace zwiazana z fizyka konieczny jest doktorat. (ale na studiach doktaranckich juz pracujesz. - biologia/biotechnolegia/chemia (i tu znowu wazne by byla to dobra uczelnia) - dowolna techniczna (budownictwo, inżyynieria środowiska, mechanika itd itp....)

Gość Żona Eltona Dżona
studia na poziomie licencjata najlepiej zrobic w Polsce. na Poziomie magistra najlepiej w UE lub w Polsce. Stany zjednoczone to najwczesniej na doktorat sobie bierz pod uwage. co do "dobrej uczelni" - z poprzedniego postu - to nei musi byc jakas super snobistyczna uczelnai typu uj. politechnika łódzka też ma ponoć bardzo wysoki poziom choc na nastolatkach ta nazwa nei robi wrazenia. :)

Gość pseudonim nieświeży
PW zaprasza na makrokierunek :D Na pewno idź na Polibudę ;)

Gość koleżanka przerwy
Wiem. Biotechnologia jest niesamowita. Niestety biologia jest moją piętą Achillesową. Niektóre dzieci z podstawówki więcej ode mnie wiedzą o niej... Za to jestem całkiem niezła z tych ścisłych przedmiotów: matematyki i fizyki. No i marze żeby zostać inżynierką i tworzyć nowe rzeczy... Nie chce być księgową, ani pracować w banku ani pracować jako makler...

Gość Żona Eltona Dżona
no i najwazniejsze - co cie interesuje? :) nie ma sensu isc na biotechnolegie jak interesuje cie glownie matemtyka -> wtedy lepiej na informatyke lub matematyke. obiektywnie chyba najwiecej stanowisk badawczych jest dla fizyków, elektroników, chemików, biologów. ale też informatyków, inżynierów środowiska. ale najważeniejsze jest znalezc odpowiedz co jest twoja pasja. jest takie powiedzenie "rób co kochasz a sukces przyjdzie sam" :)

Gość Żona Eltona Dżona
ale co cie interesuje - które działy fizyki? bo jak marzysz o tym by projektowac konstrukcje mostów to nie to samo elektronika. :)

Gość koleżanka przerwy
owszem chce byc pierwsza innowatorka z wrodzonym mongolizmem w dziedzinie biotechnologii ...czy to niemoralne?

czasy indywidualnych odkryc już minęły :( ,ale w dziale badawczym dużego koncernu (np Siemens)czemu nie . Nanotechnologa ,robotyka,cybernetyka:p

Gość Żona Eltona Dżona
nanotechnologia, robotyka, cybrnetyka - no akurat tymi trzema to sie zajmuja fizycy :)

Gość Żona Eltona Dżona
a Siemens zbankrutuje zanim ona skończy studia :)

Gość koleżanka przerwy
post o 11:59 jest podszywem :P Oj nie jest tak źle z biologią aż u mnie podszywaczu, ale ze wszystkiego nie można być najlepszym :P Jak to by wyglądało same 6 i 5 na świadectwie? :P Jakaś marna trójczyna musi być :P

Gość koleżanka przerwy
pragnę skonstruować nową generację mechanicznych penisów , które idealnie będą naśladować mężczyznę , poświęcę temu całe moje życie i rzyć :classic_cool:

Gość koleżanka przerwy
Z fizyki z działów najbardziej przypadła mi do gustu kinematyka, dynamika i dynamika bryły sztywnej. A z Matematyki uwielbiam każdy dział. Zastanawiałam się nad budownictwem - praca po tym jest na pewno, do tego kasa też niezła na chwilę obecną Oprócz tego chyba (z tego co wyczytałam na stronie PG) MECHANIKA I BUDOWA MASZYN, Automatyka i robotyka dają szanse rozwoju. Ale niestety w mojej rodzinie nikt nie szedł na studia dzienne, ani na Politechnikę. Nie mam pojęcia jak tam jest. Jakie są szanse na ciekawą pracę po tym :( Dlatego proszę doradźcie coś? 🌼

Gość koleżanka przerwy
A ty podszywaczu też mógłbyś coś doradzić a nie tylko nabijać się.. :o

Gość pseudonim nieświeży
Na politechnice jest dosyć ciężko, dużo matmy ;) Ale warto iść, a perspektywy są bardzo dobre :) Na robotyce dopiero na 3cim roku się ogląda ROBOTY :D

Gość koleżanka przerwy
No więc wcześniej napisałam że Zastanawiałam się nad budownictwem... Wiem że może jestem naiwna, ale marzy mi się nie stawianie budynków i liczenie "czy to się nie zawali". Ale projektowanie czegoś nowego. Jak ten polak który zaprojektował dla NASA dużą część tego pojazdu mechanicznego który teraz śmiga po Marsie :P Taka praca musi być fascynująca i bardzo rozwijająca. Przy takich projektach na pewno można poznać masę ciekawych ludzi.

Gość pseudonim nieświeży
Nad "zastanawianiem się czy nie runie" to architektura chyba? ;) albo na pw MEiL :D W sumie to po polibudzie masz duży wybór, łatwo zmienić zawód

Gość koleżanka przerwy
Albo tworzenie takiego rodzaju rzeczy: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,5577896,Peleryna_niewidka_tuz_tuz.html Dzięki za to że w ogóle ktoś się tutaj odezwał - bo kiedy pytam się o radę rodzinę, to mam wrażenie że wszyscy byliby zadowoleni gdybym wyszła po prostu bogato za mąż i urodziła duużo dzieci :P:P

Gość pseudonim nieświeży
"gdybym wyszła po prostu bogato za mąż i urodziła duużo dzieci" lol :D

Gość koleżanka przerwy
Przeglądając "listę przedmiotów" na Architekturze to oni się (chyba) zajmują raczej rysowaniem i wizualizacją niż liczeniem. Czytając wypowiedzi inż.budownictwa to ponoć nieraz muszą poprawiać po architektach. Ale oczywiście mam blade i tylko internetowe pojęcie o co się robi na konkretnych kierunkach. Na forach piszą tylko dużo matmy. I że dużo ludzi odpada. Ech. Gdybym mogła sobie zobaczyć co sie realnie robi na konkretnych kierunkach to umiałabym się "sprecyzować" a tak... Krąże wokół tematu sama nie wiedząc czego chce

no jak chcesz to ja ci moge poopowiadac troche o tych kierunkach jak chcesz :P

Gość pseudonim nieświeży
Na typowych kierunkach polibudy przez pierwszy rok, półtora masz głównie fizykę (obliczenia wytrzymałościowe też), matmę, rysunek techniczny. Potem dochodzą specyficzne przedmioty.

Gość koleżanka przerwy
mogłabyś? :) 🌼 studiujesz automatykę i robotykę?

chodzi taka "pogloska" ze na budownictwo ida ci co nie umieja rysowac a na architekture ci co nie umieja liczyc :P ludzie na architekturze ogolnie sa bardzo charakterystyczni- od razu mozna poznac po osobie czy studiuje architekture (ogolnie sa dosc awangardowi-artysci:)) tak czy siak- wiecej ofert pracy jest dla ludzi po budow.- jesli bys chciala to wybrac musisz sobie spr jakie specjalnosci oferuje dana uczelnia- bardzo dobrym wyborem jest drogownictwo ze specjalnoscia chemiczna (nie pamietam jak sie to nazywa) gdzie np siedzisz w laboratorium i badasz rozne rzeczy i wymyslasz nowe sklady "masy" ;) po budownictwie mozna tez projektowac budynki (z jakims ograniczeniem oczywiscie). ale zeby z tego byc dobrym i miec kase trzeba zrobic uprawnienia (i na budow. i archi.) matmy oczywiscie jest duzo na calej polibudzie, programy troszke sie roznia na wydzialach. na budownictwie studenci najbardziej pieprza sie z mechanika plynow :D

na automatyce i robotyce- ja mam akurat specjalnosc automaytyka (wydzial elektryczny) wiec elektryka to podstawa przez wiekszosc studiow :D fizyki samej w sobie jest srednio, raczej przedmioty ala materialoznawstwo, miernictwo itd- choc elektryka to w sumie fizyka :D ale opowiem ci o calym wydziale pogladowo. u mnie jest informatyka (ktora nie jest dosc trudna) siedza i pisza programy (wkoncu po zmianie na studia 2stopniowe) pracy jak wiadomo dla dobrego informatyka jest duzo, osobiscie mnie w tym nic nie pociaglo, nie bralam jej nawet pod uwage :) elektronika- juz lepiej, duzo specjalnosci do wyboru, polprzewodniki itd siedza i np wymyslaja nowe technologie elektroniczne (a jak wiadomo wszystko co nas prawie otacza to elektronika) i ich miniaturyzacje,maja tez specjalnosc przemyslowa i po niej mozna tez pracowac jako automatyk.elektrotechnika- u nas glownie zajmuja sie materialoznawstwem, metrologia i el. teoretyczna generalnie wszystko co zwiazane z pradami, ukladami elektrycznymi no i miernictwem. tam chcialabym robic inzyniera (w zakaldzie elektortechniki samochodowej) potocznie wlasnie na tych ludzi mowi sie "elektrycy". automatyka- niby najtrudniejszy kierunek na wydziale ale zle nie jest :) duzo elektrotechniki, miernictwa,metrialoznawstwa (w sumie to na kazdym keirunku to jest jako podstawy), zajmuja sie aparatami elektrycznymi, ukladami napedow automatycznych specjalnosc jest tutaj automatyka przemyslowa czyli praca generalnie w przemysle przy tasmach (albo obsluga automatow z coca cola :D ) projektowanie i usprawnianie ruchu itd na mehcnaicznym wydziale tez jest duzo specjalnosci do wyboru- przy czym tam matme czy fizyke trza miec w jednym kierunku- tez maja automatyka i robotyke z nasciskiem na robotyke (roboty mobilne itp), mechanika i budowa maszyn (no nazwa sama na siebie wskazuje;) ) ogolnie jesli mialabym porownac to mechniczny zdecydowanie trudniejszy..