Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akamaka

grozi nam atak?????

Polecane posty

Gość mamy 21 wiekkkkkkkkkkkkkk
Jesli nasi politycy myślą, że obroni nas wielkie USa i że trzymanie sztamy z tym pańswtem i uleganie jego widzimisie przyniesie Polsce korzyści są w wielkim błędzie. czy mozna ufac USa? Fakty, a histroia wiele takich faktów pokazuje- Vietman, Pearl Harborl, WTC, pokazuje, że nie można im ufać. Że zawsze pod maską kryją właściwie cele np w Iraku nie było broni atomowej. A USa o tym zapewniało. Był to tlko pretekst by najechać zbrojnie na ten kraj! Tak samo jest odnośnie tarczy antyrakietowej. Pod maską tej sprawy USa ma swój ukryty cel, o którym zapewne nikomu nie mówi. Jak prześledzimy Historię świata mozna łatwo zauważyć, że silne państwa nie broniły słabych! Zatem jesli nawet wybuchnie wojna i ktoś najedzie czech i Polskę, jaka gwarancja, że USa pomoże? Może pomóc czechom, a Polsce nie... Może postąpić jak Francja i Anglia w czasie II wojny światowej.. "jesteśmy z wami".. Takie karteczki spuścili na Polskę. Zamiast nam pomóc. Myśleli, że skoro nie będą się mieszać w sprawy Niemcy-Polska Hitler zostawi ich w spokoju. Jakże grubo się mylili. Nas też to może spotkać- pomylić się jest łatwo. Mamy 21 wiek i ludzie oczeukują, aby politycy prowadzili politykę na miarę 21 wieku a nie kamienia łupanego- wojny, najazdy, niezgoda, wprowadzanie zatargów itp. Trzeba nawoływać do pokoju. Żyć w zgodzie z każdym! Z Rosją, USA, Japonią itp. Niech rakiety i tarcze będa w Polsce, czechach i Rosji! A jeśli nie. Niech nie będą w żadnym kraju! Mamy 21 wiek! Mówmy o pokoju i do pokoju dążmy! Budowanie baz wojennych, tarczy antyrakietowcyh nie jest drogą do pokoju a zatargów!!! Jeśli tarcze będą w POlsce Usa ma gwarancję, że w razie 3 wojny światowej ziemia USa będzie nietknięta.. a wojna będzie się toczyć na terenie Czech i Polski. Pięknie, nie ma co. POlska przystąpiła do NATO i Unii, ale wstąpienie to, nie miało na celu budowanie paktów zbrojnych! Jak to ma miejsce teraz! A budowanie wspólnej gospodarki! A to szalona różnica!

NATO to pakt zbrojny. {rt. 5., który mówi o tym, że atak zbrojny z zewnątrz zwrócony przeciwko jednemu lub kilku państwom członkowskim traktowany będzie jako atak przeciwko całej organizacji. Zawarta w tym artykule formuła casus foederis jest szczególnym rodzajem solidarności wojskowej między członkami Sojuszu. }

Ale nie w 21 wieku! Jesli bedziemy dążyc do pokoju to kto najedzie? Nikt! A jelsi bedziemy podzegnywac do wojny to tak bedzie! Ale jesli ktos zaatakuje polske zadno panstwo z naty nawet palcem nie kiwnie! Wiec tym bardziej Polska ma dazyc do tego aby były poprawne stosunki z rosją wschodem i zachodem! nie umiccie byc cwani? tylko ulegli? usa?

Gość akamaka
co z tego, ze XXI wiek? ja akurat mieszkam 1km od miejsca gdzie maja tarcze stawiac i jestem przerazony

że powinnismy prowadzić taką politykę! Na miare 21 wieku!

Gość akamaka
powinniśmy. Ale nie prowadzimy. Wystąpienie prezydenta Rosja odbiera jako atak...

Gość ja sie boje zgrzytam
zębami na samą myśl, mieliśmy być szczesliwym pokoleniem :(

No właśnie! Mnie samej wstyd za jego słowa! zachód jets mocny! My walczymy! nie wiem co on tam jeszcze gadała! rosja ma racje! jakby sie cwaniakował bo lize tyłke usa i wiecle silny\1 sie czuje! powinien to dyplomatycznie odszczekac! Powiedziec, ze rosja zawsze bedziemy nasyzm sasiadem z ktorym muismy prowadzic pokojwe i wposlne interesy itp. Co nie ma jezyka? :O kwansiewski był lepszym deplomatą.. Boze czemu on teraz nie ma 2 kadencji.. tylko miał wtedy..!!

Gość ja sie boje zgrzytam
musze sie bać? pomocy

przez takich durni nie bedziemy szczelsiwi? a pacnąc w gebe tego kto nawołuje do niezgoidy! co nie macie tam jakis?! A przywołac go do rozumu! dyplomacja! dyplomacja! czyli z kazdym w zdogzie i piekkna gadka do usa i rosji. A nie miec kogos za wroga!!!

I w zadnym wypadku nie zgadzac sie na tarcze! Jesli jest mabasada usa w jakims kraju a np japonia najedzie na usa.. to i najedzie na ambasede Wiec jesli tarcze beda w polsce.. staniemy sie 1 cele m ataku kraju ktory bedzie wkurozny na usa1 Nie pozwomy robic ze swego kraju placu boju.. usa ziemia usa bedzie nietknieta.. a wojna bedzie na nasyzm terenie? w zyciu! tylko głupki sie na to zgodza i tego nie przewidzą!

Niech sobie bush robi tarcze we francji:) A nam da spokoj!

Gość A gowniany rzad
czy NAS- ludzi ktos pytal o zdanie i tarcze??? USA to zdrajcy - o tym kazy wie .... a w zgodzie powinnimsy zyc glownie z sasiadami czyli Rosja z nie jakas tandetna, terrorystyczna Ameryka .... ja nie zgadzam sei na zadna tarcze :o prosze o nowe wybory w ktorych wybiore polityka ktory sie na to NIE zgodzi

Gość akamaka
zgadzam się nie można siedzieć cicho. Ale z drugiej strony ja nie chcę cierpieć za Gruzję :(

A kto mówi o siedzeniu cicho? trzeba mówić o pokoju! A niewygodnych prezydentów usuwać! czyli tego z rosji z usa i naszeo Oni nawołuja do wojny!! Wstyd!

Gość akamaka
usunąć...my tu możemy sobie popisać...

Gość P.Oi
JEDNO jest pewne nie możemy czuć się bezpiecznie

Gość nie nie nie nie nie
a ja mysle ze mocniejsze kraje takie ktore sie licza na arenie miedzynatrodowej powinny zabierac glos w sprawie rosji, gruzji i innych rzeczy a nie taka polska ktora jest marginesem ue, jest slaba i nie liczy sie na swiecie. a my jak zwykle wpychamy nos w nie swoje sprawy a potem nam sie obrywa:O i tak polska niewiele moze pomoc wiec po co zadziera z rosja? francja, niemcy czy anglia powinny sie zajac ta sprawa

Gość P.Oi
zgadzam się z przedmówcą

Ludzie są głupi. Niczego nie nauczyła ich druga wojna światowa, holocaust, teraz dążą do tego samego. Przecież Ziemia jest duża, wystarczy miejsca dla wszystkich. A życie mamy tylko jedno. Czy warto ten czas, który został nam dany marnować na zatargi polityczne, konflikty zbrojne? Przecież wystarczająco dużo jest już tragedii... Zywioły powodują strasznie duzo zniszczeń, czy człowiek musi sam się przeczyniać do samozagłady? Tak, to chyba dobre słowo. SAMOZAGłADA. Bo jak inaczej nazwać to, co teraz się dzieje? Ludzie sami na siebie szykują wyrok śmierci. Po co konstruować broń masowego rażenia? Po co napędzać jeszcze tą machinę wzajemnego terroru? Będzie coraz gorzej. Ale tego procesu nie da się już cofnąć. Odkąd powstały pierwsze bomby atomowe, człowiek nie przestaje tworzyć ich nadal. Napędza go własny strach. Coraz częściej pojawia się pytanie o koniec świata. My sami sobie go sporządzimy. Przyczynimy się do zagłady własnego gatunku. Pan Bóg dał nam rozum, żebyśmy odrózniali się od innych stworzeń i ten rozum właśnie będzie powodem naszej zagłady. Bo w gruncie rzeczy jednak człowiek okazał się istotą małą i marną. Uzurpujemy sobie prawo do wchodzenia w rolę Boga i wydawania wyroków o czyimś życiu i śmierci. Jakim prawem? Kto nam je nadał? Można powiedzieć, że jesteśmy nawet w gorszej sytuacji niż ludzie podczas II wojny. technologia poszła do przodu i powstała broń, w starciu z którą nie mamy żadnej szansy. A może to i lepiej? przynajmniej zmiecie nas w jednej chwili z powierzchni Ziemi, bez bólu i dużego cierpienia. A szkoda. Jestem młoda. W tym roku zdałam maturę, zaręczyłam się, w pażdzierniku rozpocznę studia. Przede mną całe życie. Zycie, którego nikt nie ma prawa mi odebrać. A jednak po prostu mogę go nie przeżyć, przez wybujałe ambicje wielkich polityków.

Gość ja uzywam wody a nie mydla
a najgorsze ze w razie wojny kaczki beda bezpiecznie siedzialy w kurniku gdzies w bezpiecznym miejscu i jajka znosily a my tu bedziemy ginac:O nie mowie tylko o naszych gwiazdach. skoro politycy rozpetuja wojny to oni powinni brac w nich udzial a nie my zwykli ludzie walczymy i giniemy bo ktos tam na gorze sie poklocil:O

To okropne, że w ogóle rozważamy możliwość wojny, że wdarła się ona do naszej świadomości tak głęboko, że myślimy o niej realnie. No, ale inaczej się niestety nie da. Władza powinna zapewniać obywatelom komfort psychiczny i poczucie bezpieczeństwa. A co nam zapewniła? Lęk o jutro? Zastanawianie sie nad sensem walki o cokolwiek. Skoro za kilka miesięcy może już nas nie być... To takie smutne i przerażające. Ja się boję bardzo tego, co może się wydarzyć. Bo przecież nie od dzisiaj wiadomo, że III wojna ma być tą ostatnią. I możecie mówić mi, że jestem przesądna, ale kiedy kilka wizji układa się w jeden logiczny scenariusz, który nie daj Boże zaczyna się spraewdzać, to coś z tym musi być.

Gość P.Oi
PragnieMnieTwójMąż a o jakich wizjach myślisz?

Trzeba wydrukować ten temat, przetłumaczyć na kilka języków i rozesłać do głów państw, żeby zobaczyli co o tym wszystkim myślą "zwykli" ludzie. Na kopercie trzeba napisać "nie bać się otwierać - to nie wąglik"; bo w dzisiejszych czasach każdy się boi i myśli tylko o atakach terrorystycznych:o Dlaczego nigdy nikt nie pyta ludu o to co zrobić? Referendum jest czasochłonne, ale może jakby o na prawdę ważne kwestie pytać społeczeństwo to byłoby lepiej. Bo politycy to dbają tylko o swoją dupę, albo (jak obecny nasz prezydent) próbują chojraczyć! - a jak przyjdzie co do czego to poleci sobie prywatnym=rządowym samolotem na bezpieczną Wyspę Wielkanocną. Ale mam nerwy na to wszystko.