Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ef....ka

czy to to samo?

Polecane posty

Gość ef....ka

mam takie pytanie czym się różni cukinia od kabaczka czy to to samo warzywo? kabaczek jest większy i bardziej żółty to wiem ale smakowo jest tak samo. Czy w takim razie to jest to samo? i czy kabaczki można długo przechowywać jesienią?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakby było to samo , to by była jedna nazwa, kabaczki można długo przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu.Cukinia nie poleży długo.A z resztą cukinie można jeść cały rok, bo dostępna jest w wielu sklepach.Kabaczki możesz przetwarzać w różny sposób.A sposoby poszukaj sobie a internecie, bo ja musiałabym tu długo pisać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakby było to samo , to by była jedna nazwa, kabaczki można długo przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu.Cukinia nie poleży długo.A z resztą cukinie można jeść cały rok, bo dostępna jest w wielu sklepach.Kabaczki możesz przetwarzać w różny sposób.A sposoby poszukaj sobie a internecie, bo ja musiałabym tu długo pisać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kabaczkowa
kabaczek jest troszkę bardziej twardszy niż cukinia,nadaje się świetnie do nadziewania farszem np;jak na gołąbki, cukinia bardziej delikatniejsza..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
Jolkaza a masz może sprawdzony przepis na jakąś sałatkę z kabaczka? Zrobiłam już sałatkę z kbaczków z przyprawą chilli i kabaczka w zalewie musztardowej, ale mam wysyp i muszę je jakoś przerobić, a nie chcę robić ala ananasów bo kiedyś robiłam i jakoś poszło mi tylko kilka słoiczków. Myślałam o tym by zrobić kabaczka w zalewie z przecierem pomidorowym, ale nie wiem czy to ma sens bo nigdzie nie znalazłam żadnego przepisu, więc może to niejadalne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na pewno co innego to dynia (okrągłe, duże, pomarańczowe lub zieone w żółte pasy) Na pewno co innego to patison (małe, białe, bardzo spłaszczone z \'kolcami\') Ale kto mi udowodni (najchętniej ze zdjęciami) jak rozróżnić między tymi maxi ogórami, które jedni jak je widzą to nazywają kabaczkiem a inni dokładnie tego samego ogóra cukinią? Bo ja różnicy nie widzę. Stawiam wino wiśniowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
cukinia jest zwykle zielona z wzorkiem jak arbuz :) ma też trochę inny kształt- taki trochę jak pół klepsydry czyli wąska u góry i rozszerzająca się do dołu. Kabaczek od razu po zerwaniu z krzaczka jest taki słoneczny żółty, jak troszkę poleżakuje to robi się zielonkawy, bardzo jasny. Kształt jest bardziej regularny tzn ma podobną średnicę u dołu i u góry :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę
Nie nie myślałam o cukinii. Mam kabaczki na działce i na 100% są to kabaczki :) Kabaczki nie są aż tak intensywnie żółte jak ta cukinia atena :) Bardziej blade są :) Wydaje mi się, że cukinie są też bardziej szczupłe od kabaczków. A już na pewno te cukinie z marketów są jakieś mizerne przy moich kabaczkach :) Ja z jednego kabaczka robię 4-5 słoików przetworów poj. 0,75 l

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
proszę -->>> obiecuję Ci,że jutro chętnie napiszę jakieś przepisy z kabaczkami.Cierpliwości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość napiszcie jakis
przepis z patisonami plis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KABACZEK nadziewany : średniej wielkości kabaczek , 1/2 szklanki śmietany , 5 dkg margaryny , kilka wiórków masła , pomidor lub koncentrat pomidorowy , cukier , zmielona papryka , sól. Nadzienie : 20 dkg pieczarek , cebula , szklanka ryżu , jajo , łyżka natki pietruszki , oliwa, Jarzynka , pieprz , sól. Kabaczek umyć , obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż i , po usunięciu gniazda nasiennego, obsmażyć ze wszystkich stron.Pokrojone pieczarki i cebulę przesmażyć na oliwie, dodać ugotowany na sypko ryż, jajo, pietruszką, wymieszać doprawić solą i pieprzem , Jarzynką.Farszem wypełnić połówkę kabaczka, przykryć drugą połową, podlać śmietaną, dodać masło i przyprawy, i pod przykryciem dusić do miękkości. KABACZEK zapiekany : 1,5 kg kabaczków, 1/2 szklanki śmietany, 15 dkg sera żółtego ostrego , 10 dkg masła roślinnego , ząbek czosnku , pieprz, sól .Kabaczek obrać, pokroić w plastry , usunąć gniazda nasienne.Zaroodporne naczynie , najpierw wysmarować przekrojonym czosnkiem, a potem tłuszczem.Warstwy kabaczka posypywać pieprzem i solą i przekładać wiórkami masła.Dusić pod przykryciem, a gdy kabaczek będzie prawie miękki , garnek odkryć i odparować nadmiar płynu.Potem wlać śmietanę wymieszaną z połową sera startego.Pozostałym serem posypać danie.Zapiekać do czasu, aż wierzch się ozłoci. Ja natomiast kabaczki dodaję do Leczo i całość zamrażam.Zarcie na później jak znalazł.Oczywiście Leczo ugotowane. KABACZKI LUB CUKINIE z wody : obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, wrzucić na wrzącą wodę posoloną i posłodzoną jak do kalafiora i ugotować.Potem odcedzić, posypać tartą bułką i polać masłem. Bułkę tartą zrumienić na suchej teflonowej patelni. KABACZKI LUB CUKINIE smażone : 1 kg. kabaczków , 2 łyżki mąki , 4 cebule , pęczek natki pietruszki, olej do smażenia. Kabaczki (cukinie) obrać, pokroić w plastry ( 1 cm), oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.Cebulę obraną, posiekać zrumienić na tłuszczu i przełożyć nią kabaczki. Podawać do ziemniaków z wody suto posypane natką. KABACZKI LUB CUKINIE panierowane : 1 kg kabaczków, 1 jajo , mąka, bułka tarta , 2-3 łyżki mleka , olej do smażenia, sól i pieprz. Kabaczki (cukinie) umyć, obrać, pokroić w plastry ( 1cm) oprószyć solą i pieprzem. Jajo wymieszać z mlekiem.Plastry kabaczków panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Do ziemniaków z wody z pikantną surówką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ponadto wejdź na forum Kafe - Czarna Oliwka i z pewnością znajdziesz dużo więcej przepisów na interesujący cię temat. Smacznego. I o patisonach też coś znajdziecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×