Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sercowa

CO ZROBIC Z SERCEM????

Polecane posty

Gość Sercowa

Witam serdecznie. W WIEKU 22 LAT STWIERDZONO U MNIE WYPADANIE PLATKA ZASTAWKI MITRALNEJ. NIE PRZEJMOWALAM SIE TYM DO CZASU GDY ZACZELAM MIEC KOLOTANIA SERCA. W ZESZLYM ROKU BARDZO SIE WYSTYRASZYLAM BO MIALAM CISNIENIE NP 86/50 PRZY PULSIE 96 DOSTALAM PROPOANOLOL, ZROBILI MI BADANIA ECHO ITD WYKLUCZYLI TARCZYCE I INNE CHOROBY, ZA TO MAM TEZ STWIERDZONA NERWICE. TERAZ PYTANIE CZY TAK NISKIE CISNIENIE I WYSOKI PULS DO 120 MOZE BYC SPOWODOWANY NERWICA?> BYLAM W ZESZLYM ROKU LATEM NA KONTROLI PLATKA ZASTAWKI MITRALNEJ I LEKARZ POWIEDZIAL ZE NIE WYMAGA LECZENIA ALE MOZE DAWAC WLASNIE TAKIE OBJAWY- NIE CCHE BRAC PROPANOLU. BOJE SIE ZE UMRE;(

Gość dlaczego_
nie chcesz brac propranololu?

Gość Sercowa
poniewaz oprocz tego choruje na nerki ktore czasem powoduja mi wysokie cisnienie ale to bardzo rzadko, panikara jestem i sie poprostu boje brac lekow.. teraz np mam puls 99 cisnienie 99/56 i straszne zawroty ghlowy, czy to moze byc taka nerwica? ja wiem ze panikuje ...ale to naprawde straszne uczucie, dodam ze mam stresowa sytuacje od marca

Gość witaj w klubie bo
ja tez mam wypadanie płatka zastawki mitralnej. Do tego mam niskie ciśnienie bo około 90/60 a mój normalny puls jest w granicach 80-90 choc bywa i większy i mniejszy. Przyznam ze nawet juz nie czuje kołatania, a potrafię miec tez 120. Jedynie jestem wtedy słabsza. Mam nerwice i ona tez przyśpiesza pracę serca. Ale powiem Ci jedno, z tym mozna zyć normalnie. W ogóle nie wiem skąd u ciebie obawa śmierci bo ta wada nie jest w ogóle wada śmiertelną, jedynie przy zabiegach chirurgicznych na zastawce mogą pojawić się bakterie. Moja mama ma tę wadę, pielęgniarka robiaca mi ekg też i poznałam jeszcze inna kobietę z tym, jej syn tez ma tę wadę. Ta wada jest upierdliwa: szybsze męczenie się, szybciej wypłukuje się potas i magnez, do tego większa nerwowość, ale ta wada niczym nie grozi. Więc sie przestań martwić bo tylko pogorszysz wadę. Ja propanolu nie łykałam, miałam słabszy od niego concor ale małe dawki były nieskuteczne, a duze obniżały mi ciśnienie. Powinnas łykas regularnie magnez i potas, uprawiac sport ale nie wyczynowo i spróbowac relaksowac się za pomoca oddychania, to spowalnia pracę serca

Gość witaj w klubie bo
na nerwicę polecam homeopatyczny lek sedatif, nie jest drogi, a mnie bardzo pomógł. Melisa na uspokojenie, np w postaci herbatki wieczorem przed snem, ja mam melise z pomaranczą

Gość Sercowa
dziekuje ci bardzo za ta odpowiedz, naprawde mnie pocieszylas!,,, obawa stad ze naczytalam sie roznych glupot ze mozna umrzec itd tymaczasem mam dziecko, meza ktorych bardzo kocham i zalezy mi na zyciu!, dodam ze kiedys robiac wyniki mialam sladowe dawki potasu w oirganizmie i lekarze kazali mi brac jakies leki takie biale duze tabletki bialo-zolte opakowanie, magnezu tez mialam malo. wiec jutro pedze do apteki po magnez z potasem!!!!!!!!!!!!! aspargin ten lek sie chyba nazywal

Gość witaj w klubie bo
to nie wiem skąd się naczytałaś, bo ja czytałam o tej wadzie sporo i na prawdę nie znalazłam nic groźnego :) Tak jak mówię znam wiele osób z tym i ta wada u jednych jest bardziej upierdliwa u innych mniej, ale absolutnie nie jest groźna :) Potas i magnez polecam łykać regularnie. Spokojnie, ja jestem młoda bo mam dopiero 22 lata i nie wybieram się na tamten świat ;) Gdyby nie to że mierzyłam sobie cisnienie u mojego narzeczonego, to nie wiedziałabym ze mam taki wysoki puls bo go nie czuje ;)

Gość witaj w klubie bo
i dopiero po tym poszłam do lekarza, który najpierw zlecił ekg a póxniej wizytę u kardiologa, a ten z kolei echo serca. Dwóch kardiologów mi tłumaczyło że to nic groźnego, bo mój i ten robiacy echo który mi to wykrył. Podobno nawet połowa ludzi to ma i nie wie o tym:d

Gość Sercowa
ja jestem okropna panikara;) i odrazu mysle ze to wcale nie musi byc wypadanie zastawki (ale to napewno mam stwredzone przez lekarza) z tymi objawami wyczytalam setki chorob i stad obawy. Jutro lece do apteki i kupie cos z magnezem i potasem, ciekawe co mi dadza w aptece.

Gość witaj w klubie bo
skoro miałas echo to na pewno jest zespół Barlowa czyli własnie wypadanie zastawki mitralnej plus własnie nerwica. Musisz spróbowac się uspokoić :) Ja mam te same objawy co Ty, z tym, że ja na co dzień chodze z wysokim pulsem i nawet nie wiem kiedy mam wyższy-koło 100, a kiedy w normie-około 70 ;p Nie odnalzałam żadnych prawidłowości ;) Zawroty mogą być od stresu, barlowa i niskiego ciśnienia, bo z tego co pisałas to wysokiego go nie masz (do 100 jest uznawane za niskie).

Gość Sercowa
teraz obecnie mam 90/50 gora 100/60 puls wysoki bo 90-103 zalezy ale bywa ze spada do 80, z tym ze ja wiecznie mierze to cisnienie chyba sama sobie robie problem:)... maz kupil mi cisnieniomierz na moje nieszczescie, ja jednak oczuwam roznice przy pulsie 80 a 103, czuje takie dziwne kolotanie serca, ucisk w nadbrzuszu, slabo mi i czasami niedobrze, poce sie dretwieja mi rece nogi. Echo mialam zeszlego roku i pan kardiolog powiedzial ze nie ma sie czym martwic ze chciqlby miec takie serducho jak ja;) ale widzisz po roku to wrocilo nagle i ja sobie juz wmawiam setki chorob. W kazdym razie dziekuje ci bardzo , jutro ze spokojem w duchu moge isc do pracy:)

Gość Sercowa
bywalo (od nerek) miewalam 200/120 nawet 200/160, ale raz czy dwa, dostalam leki i przeszlo, wowczas bralam nolicin antybiotyk od nerek i tabletki obniozajace cisnienie tritace- jednakze teraz ich nie biore ze wzgledu na bardzo niskie cisnienie. od roku albo dluzej nie mam wysokiego cisnienia ale tabletkji w poghotowiu sa;)

Gość witaj w klubie bo
zawsze dla świetego spokoju na kontrole możesz iść ;) Ale moim zdaniem nie warto się nakręcać, kazdy z nas majacy wypadanie płatka czuje się zupełnie inaczej, zreszta sama mozesz się też mocno nakręcać. Skoro masz niskie ciśnienie to propanol odradzam bo obniża je a wtedy zawroty głowy i senność murowane. Głowa do góry ;)