Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mitt

Pytanie o Staż z Urzędu Pracy

Polecane posty

Gość miiiiiiiiiiiiiii
Dzięki za odpowiedź. Już przeszukałam strony związane z bezrobociem i faktycznie nie załapuję się na przygotowanie zawodowe. Nie jestem samotną matką, ani osobą po 50. W sumie jeszcze się nie zarejestrowałam w urzędzie... Ale dziękuję za info.

Gość miiiiiiiiiiiiiii
Aha! Jeszcze jedno pytanie mam. Ponieważ, przeglądając stronę urzędu pracy, znalazłam informację o tym, że są dwa formularze do wypełnienia przy rejestracji: jeden dla bezrobotnego, drugi dla poszukującego pracy. Zgłupiałam jednym słowem. Czy bezrobotny ie szuka pracy wobec tego? Który formularz "korzystniej" jest wypełnić?

Gość a ty co ooo
TAK LUDZIE NIE DO KONCA ROZUMIEJA PO CO SIE REJESTRUJA BEZROBOTNY TO TAKI KTORY SIE REJESTRUJE NP PO ZASILEK A JESLI NIE MA PRAWA DO ZASILKU TO PO TO BY PUP MU PRACE ZNALAZL JEDNAK Z REGULY TO CWANIAKI I CHCA MIEC DARMOWE UBEZPIECZENIE JAK CHCESZ ISC NA STAZ TO JAKO BEZROBOTNA SIE ZAREJESTRUJ OSOBA POSZUKUJACA PRACY TO TAKA KTORA NIE MUSI ISC ZE SKIEROWANIEM DO PRACY I TACY KTORZY NP MAJA RENTE I NIE MOGA BYC BEZROBOTNI

Gość darioooza
OMG. Jestem teraz na zaocznych i mam umowę o pracę na dwa lata... Chciałam odrobic staż w ARiMR, bo jest związany z moim kierunkiem studiów, ale z tegoco piszecie to chyba będe musiała kombinować ;/ Ehhh...

Gość abc-ona
Witam ;) Mam pytanie- szukam i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Otóż mam 20 lat nie studiuję obecnie. Ukończyłm liceum w 2007 roku miałam już staż w 2008 roku, który trwał 4 miesiące. Potem poszłam na studia na tryb dzienny jednak po semestrze zrezygnowałam. Mam pytanie czy mogę sie ubiegać o kolejny staż drugi w moim przypadku, nigdy nie pracowałam na umowę o pracę ani zleceni, jednak nie jestem teraz studentką??? bardzo proszę jeżeli się ktoś orientuje o jakąkolwiek informację :) pozdraiwam

Gość papam
Nie możesz ubiegać się o staż. Powód jest prosty. O staż może ubiegać się osoba mająca status bezrobotnego absolwenta. Absolwent to osoba do 12 miesięcy od zakończenia szkoły bądź uczelni. Jeśli Ty przerwałaś studia, to och rzecz jasna nie skończyłaś...a więc nie jesteś absolwentką i staż Ci się nie należy.

Gość alekkk
a ja mam skomplikowaną sytuację: jestem na stażu od paru tygodni, będzie trwał 7 miesięcy, ale pan kierownik powiedział, że jak pracownica, która jest teraz w ciąży pójdzie na macierzyński, to zajmę jej miejsce za normalną pensję. a jak wróci to czy będę mógł z powrotem korzystać ze "stażowego", czy UP bierze pod uwagę przerwanie stażu dla zatrudnienia i powrót na staż???

Gość papam
Jak przerwiesz staż, to nie będziesz mogła potem na niego wrócić. Staż, to forma pomocy w zatrudnieniu dla absolwentów, czy osób bez doświadczenia zawodowego. Logicznie myśląc; jeśli np. wejdziesz na miejsce tej osoby, która pójdzie na macierzyńskie...to pewnie dostaniesz umowę o pracę np. na czas określony bądź na zastępstwo. Przez jakiś okres popracujesz, więc nawet jeśli ta kobieta wróci z macierzyńskiego, Ty nie będziesz mogła już dokończyć stażu...bo będziesz mieć już jakiś okres doświadczenia zawodowego.

Gość papam
Sorki "mógł"...nie doczytałam, że jesteś facetem ;)

Gość alekkk
serdeczne dzięki papam :)

Gość tuuuska
A czy można pracowac na umowe zlecenie i odbywać staż jednoczesnie????

Gość mary111
nie można mieć dochodów innych niż stażowe będąc na stażu. Nie można więc mieć umowy zlecenia. Chyba że pracujesz na czarno :) Co miesiąc wypełnia się kartkę - oświadczenie o zarobkach; tą kartkę składa się razem z listą obecności ze stażu.

Gość anita84012
dzien dobry mama pytanko! 9 grudnia koncze 25 lat i wlasnie dostalam oferte pracy i facet mnie chce przyjac na staz i niewiem czy sie jeszcze zalapie czy juz mnie ominie?? z gory dziekuje i pozdrawiam!

Gość Paulinua
hej, mam pytanko. Jestem absolwentka technikum ekonomiznego i obecnie studiuje zaocznie finanse i rachunkowosc na pierwszym roku. Czy jest jakas szansa , ze moglabym pojsc na staz do banku ?

Oczywiście, że możesz ubiegać się o staż, musisz jednak być zarejestrowana we właściwym Urzędzie Pracy jako bezrobotna. Wedle art. 49 ustawy o promocji zatrudnienia spełniasz pierwszy warunek - czyli mieścisz sie w granicy do 25 lat. Fajnie by było, gdybyś popytała w banku czy faktycznie chcą stażystę i od razu wypisaliby wniosek imienny na Ciebie. Tylko Urząd Pracy zazwyczaj rozpatruje wnioski o staże na początku roku, ale możesz spróbować. Kto pyta nie błądzi ;) Powodzenia

Gość gość
cccc