Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość europejscy kierowcy to lole...

Dlaczego kierowcy w Europie wolą manualne skrzynie biegów zamiast automatów?

Polecane posty

Gość zazdrościć automata
:D :D to ci dopiero :o automaty w małych autkach miejskich jeszcze oblecą bo tam wcale nie ma mocy pod maską ,ale w autach powyżej 150 koni to już śmiech na sali :o

Gość kombobombo
smiech na sali to jak polaczka sciska, ze ktos ma cos czego on sam nie ma, a chcialby :P w malych gowienkach nie uswiadczysz automata...

Gość Widać że ludzików po prostu...
...nie stać i się tłumaczą, że niby przyjemność z jazdy większa :D Jaka przyjemność z jazdy!? Pewnie połowy wypadków by nie było gdyby nie ten moment kiedy trzeba podzielić uwagę i zająć się zmianą biegów. To niby tylko chwila, ale jednak... Najbardziej wkurzająca rzecz w czasie jazdy to właśnie zmiana biegów. Skrzynie manualne są z założenia niebezpieczne. Kiedy początkujący, niedoświadczony kierowca musi szybko zahamować, mogą mu się po prostu pomylić pedały ze strachu i naciśnie nie ten, co trzeba - w końcu są aż trzy. W automacie sprawa jest prosta: jedną nogą przyspieszasz, a drugą hamujesz. Jak czujesz się niepewnie to nie musisz nawet zdejmować nóg z pedałów. To na pewno znacznie podnosi bezpieczeństwo. O wygodzie nie będę już wspominać, bo to oczywiste.

ja mam auto 150 KM w automaci ei nie narzekam :P moze jedynie na spalanie ale przyspieszanie itd ma w porzadku wiec wsadzcie sobie w buty swoje teorie.

A może Wy wiecie, gdzie w Wawie mogłabym pojeździć automatem (chodzi mi o fajny ośrodek jazd doszkalających). (Uwielbiam machać lewarkiem ;P ale będę musiała jeździć automatem szefowej :/ )

zreszta tak sobie mysle, ze ludzie jezdzacy manualami i ostro krytykujacych automaty sa dziwni. to tak jakby zamiast w pralce automatycznej prac na tarce albo recznie :D tak czy siak automat fajna rzecz ale dla bogatszych :>

Nie jeździłam kilka lat, więc i tak muszę się podszkolić. A skoro ona ma automat, to załatwię dwa w jednym:) A że automat nie wymaga doszkalania? No nie wiem... tam też jest jakiś drążek i jakieś literki, coś tam się przesuwa, ja nie wiem, kompletne zero wiedzy mam na temat automatu (chęci też :/ )

Gość nie tylko nie ty
Ellinka zdadzam sie!!!!! krytykuja bo nie maja, a jakby mieli to zmienili by zdanie. automat swietna sprawa. kolego jak umiesz manualnem to automat zaden problem:)

daj spokoj do zwyklej jazdy wrzucasz bieg 'D' i jedziesz (do przodu oczywiscie:P ) jak do tylu to 'R' to tak na poczatek. zamiats wydawac kase na szkolenie zapytaj jakiegos kolege to ci dobrze wytlumaczy albo poszukaj w necie :)

Ellinka, nie zgadzam się na porównanie pralka automatyczna - skrzynia automatyczna. Pranie ręczne jest męczące i nie sprawia przyjemności, a zmienianie biegów owszem, przynajmniej mi:)) No i te rzeczy, o których inni pisali - dynamika jazdy zupełnie inna, przyspieszenie, itp. To ma ogromny urok, który ja uwielbiam:)

wstyd sie przyznac ale.... nigdy nie prowadzilam samochodu z manualna skrzynia biegow, mimo ze mam prawo jazdy od prawie 10 lat i codziennie jezdze samochodem (automatem znaczy sie), nie sadze zebym umiala tym pojechac :O tam jest jeszcze jakis 3, pedal co nie?

Gość asdas
Jeździłam automatem, jeździłam manualem, uczyłam się na tym drugim. Po pierwsze nie uważam, ze to co w USA jest standardem jest dobre...Patrząc na Amerykanów i poziom statystycznego Amerykanina, to uważam za obelgę porównywanie nas do tych tępaków... A jeżeli chodzi o skrzynię, cóż, wolę manualną. Z przyjemnością po roku rozstałam się z automatem. Obsługa manuala nie jest skomplikowana (chyba ktoś naprawę tępy nie potrafi tego załapać)...Zresztą...nie wrócę do automatu za żadną kasę :) I bardzo się z tego cieszę :)

Myślisz, że nie muszę? Bo to jest znacznie droższe, niż zwykła jazda, więc mi by odpowiadało... tylko właśnie trochę się boję, czy bym aby na pewno dała radę bez przygotowania... A na zakrętach co, przy zmniejszaniu prędkości? Nie zgaśnie mi, jak nie wcisnę sprzęgła?:)

W I E M To miało być coś w rodzaju pytania retorycznego... Ale wiesz, może wezmę jazdy na manualnej, a na automacie tylko jedną godzinę, skoro to nieskomplikowane:) To jest myśl, dzięki :D

a co do "dynamika jazdy zupełnie inna, przyspieszenie" uwierz to samo mozna uzyskac w automacie (pewnie nie kazdym ale jednak mozna)

asdas ---> wypraszam sobie, nie sadze zeby poziom statystycznego Amerykanina byl tak duzo nizszy od poziomu statystycznego Polaka, a bajki o USA w stylu ze tu dolary rosna na drzewach albo w czwartki zabijaja a poniedzialki gwalca sa w PL powszechnie znane :O automat wymyslono nie dla tepakow tylko dla ULATWIENIA ZYCIA, podobnie jak zmywarke do naczyn, klimatyzacje i inne takie

No ale to już chyba, jak się jednak umie. Ja potrzebuję zredukować bieg, by mieć przyspieszenie; bez redukcji po prostu nie umiem :D

Ja nigdy nie jezdzilam samochodem z manualna skrzynia biegow. Od zawsze mialam automata i nigdy nie musialam sie uczyc jezdzic biegowka. Ktos napisal ze Amerykanie sa za glupi i dlatego jezdza automatami...wiec powiem tylko ze 90% samochodow sprzedawanych tutaj to sa automaty i ludzie na kursie jazdy sa uczeni jezdzic automatem. Wcale nie rozpedzaja sie wolniej. Wysarczy porownac pojemnosc europejskich silnikow do amerykanskich... Pozatym benzyna w stanach wcale juz nie jest taka tania. Przez ostatnie dwa lata poszla do gory o 350%... A tak na marginesie chciala bym sie nauczyc biegowka jezdzic. Moze jeszcze bede miala okazje. Nie ze potrzebuje bo jak widze gdy stoje przez 2 godziny w korku jak goscie szatkuja tam i zpowrotem swoje manualne skrzynie to smiac mi sie chce, ale dlatego zeby moc powiedziec ze umie.

coz, ja z przyspieszeniem nie mam problemow ( a jezdze baaardzo dynamicznie) zreszta automaty sa teraz rozne

zreszta, powiedzialabym ze zwykla jazda automatem ejst prosta ale zeby go wyczuc to juz trudniej. jak sie wyczuje to tak na prawde ty rzadzisz zmiana biegow ;)

moj samochod ma skrzynie automatyczna w ktorej recznie mozna zredukowac bieg aby przyspieszyc, gdy nie ma tej opcji ten sam efekt uzyskuje sie gwaltownie wciskajac pedal gazu do dechy

a ja ze swoją Królewną mamy dwa auta...automaty...drugie teraz wzięliśmy w sobotę.. i biorąc tą samą wersję automatu z manualną to automat 4,5 tys droższy.. teraz w tych nowych autkach nawet nie czuć, żę to automat..ach..przyjemność z jazdy..nie ma co..

Gość MINI K
bo wieksza frajda:D:D:D

Gość asdas
Pani Marto proszę bardzo i nikt mi nie wmówi, że to nie są statystyczny Amerykanie.... http://pl.youtube.com/watch?v=k0RH0cYs4lw http://pl.youtube.com/watch?v=3ghdwINqirU&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=WX34ji5AWAk&feature=related i moja zdecydowana fawortyka http://pl.youtube.com/watch?v=ZABeQ5vkpXM&feature=related Sorry ale dzieci z polskich podstawówek wiedzą więcej... Zmywarkę mam :) Klmatyzację też... I sorry dla mnie naprawdę porównanie do Amerykanów to obelga...

asdas ----> nie generalizuj. jakbym poszukala to znalazlabym ci tez pare filmikow z polskimi burakami oderwanymi granatem od pluga. a to ze poziom nauczania o europie czy innych rejonach swiata jest tu niski to wszyscy wiedza. ciekawe czy ty potrafilabys z pamieci wymienic wszystkie stany i ich stolice albo chociaz 10 prezydentow :P nie sadze