Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość europejscy kierowcy to lole...

Dlaczego kierowcy w Europie wolą manualne skrzynie biegów zamiast automatów?

Polecane posty

Gość europejscy kierowcy to lole...

Przecież automat ułatwia jazdę w tak znacznym stopniu, że autem mógłby z powodzeniem kierować 10-latek! Jest intuicyjny jak chodzenie, po prostu: jeden pedał - szybciej, drugi pedał - wolniej aż do zatrzymania się, a ruchy kierownicą określają kierunek jazdy. Proste? Proste. Teraz porównajcie to z manualną... :-O Żeby w ogóle tym ruszyć to się trzeba trochę poszkolić. Na każdych światłach trzeba pamiętać o biegach, sprzęgle i innych rzeczach, których ludzie normalni (czytaj: Amerykanie) nie umieliby nawet obsługiwać - i słusznie, bo samochód ma służyć wygodzie użytkowników. To nie prom kosmiczny, nie musi być masakrycznie skomplikowany w użyciu. Da się inaczej. Da się prościej. Dlaczego więc Europejczycy z tego nie korzystają?

Gość to spróbuj pojexdzić
samochodem z automatyczna skrzynią biegów po oblodzonej szosie

a widzisz mi najwieksza frajde w jezdzie samochodem sprawia wlasnie te przeklete zmienianie biegow;) jakos tak ciekawiej jest, wiesz ze to ty panujesz nad samochodem a nie tylko rpzyciskasz gaz i to wszystko:P

Gość mpffffffffffffffffffffffffffff
Automat jest dla tepych bab, po drugie automaty są awaryjne, najlepszym rozwiazaniem sa nowoczesne skrzynie typu tip-tronic czyli manulal oraz automat w jednej skrzyni(nie sa one równiez tak awaryjne)sa montowane seryjnie w dobrej klasy autach

Jezdze juz pare ladnych lat. Dumna jestem z tego, ze nigdy nie mialam automatycznej skrzyni. Fakt, ze za moich czasow takich skrzyn nie bylo wiec uczylam sie na manualu i teraz widze o ile to lepiej. Po pierwsze samochud z manualna (przynajmiej w moim kraju) kosztuje taniej, pali mniej paliwa a jak sie wie po co ta wajha jest - sluzy jako dodatkowy hamulec. I nie jest tak beznadziejnie nudno w czasie jazdy.

Gość ktara
Mi sie podoba jazda u z automatyczna i z manualna skrzynia biegow. Ale chyba jednak manualna lepiej, masz wladze nad autem, poza tym uwiekbiam trzymac reke na tej wajha do zmieniania biegow. Korde jak sie to odmienia?

Gość na wajsze
:p

Gość o dzizas
z tym ze jestes dumna to zes dowalila:O ja tam jezdze czasem starym mercem automat i zajebiscie. zmiana biegow mnie denerwuje

Gość ssandra
zero dynamiki z automatem wole ręczną , też mi "filozofia" zmieniać biegi :o

Gość ja pamietam pierwszy raz
jak kolega dal mi sie przejechac seicento. samochod byl na "luzie" a ja mialam wrzucic jedynke. oczywiscie nie amietam jakim cudem to zrobilam, potem dwojka.. masakra :D waham sie czy isc zrobic prawko tyle tych czynnosci jest do zapamietania :) czy wasze poczatki tez takie byly ze dlugo sie zastanawialiscie co teraz "wcisnac" czy od razu ta umiejetnosc przychodzi intuicyjnie? :) bo czuje ze ze mna bedzie ciezko :) nie rozumiem tez czemu bez przerwy te biegi sie zmienia np. na swiatlach :P

Gość bo najwazniejsze....
automat wiecej spala w stanach maja tanie paliwo

Gość bo najwazniejsze....
lepiej uczyc sie na manualnej, jak nauczysz sie zmieniac biegi to juz kazdym samochodem pojedziesz. automat sprawdza sie na miescie, w korkach. mieszkam w w-wie to wiem co mowie. wiec jak ktos mieszka na wsi zabitej dechami niech sie nie wypowiada

Gość Mmmm_pomocy
ale asy, liczy sie zabawa z jazdy majac np 3 litrovy v6 w recznej a w automatycznej skrzyni przyspieszenie i elastycznosc jak i palenie za cholery nie mozna porownac! automatu nie zredukujesz przy wyprzedzaniu, za wczasu musisz wyczuc moment kiedy sam zredukuje, ale musisz miec za autem przed toba troche metrow, a w recznej redukcja, obrotomierz do c czerwonego pola i mozesz si ebawic

Gość do bo najwazniejsze
Ta twoja w-wa to dziura w porownaniu do mojego miasta a jezdze manualem! Ja lubie jezdzic samochodem a nie STEROWAC samochod. Kumasz roznice?

Gość ciekawe czy hołek lub kubica
mają automaty. lole... :D

jazda automatem TO JEST TO wygoda w dużych miastach z korkami sprawuje się super - automat yariska jestem wyluzowana i nie koncentruje całej swojej osobowości i fizyczności na jeździe prowadzi się luzacko, rekreacyjnie nie wiem po co tyle agresji u wielbicieli manualnej w stosunku do automatów stać mnie na takie auto jakie chce więc nie muszę brać rzęcha z manualem tylko dlatego że większość tym jeździ i taki jest dostępny :-)

Gość jeździsz yarisem to jest
dopiero złom :D :D :D 🖐️

a pewnie 3/4 wypowaidajacych sie nie jezdzilo nigdy automatem, lub jedzilo nim raz czy dwa :D

Do Mmmm_pomocy Sa automaty z boostem, ktore mozesz redukowac na nizszy bieg (wymuszasz wtedy nizszy bieg przez zadany czas, srednio to ok 15-20 sec, zalezy od skrzyni). Ale ja i tak wole manuala, dzieki niemu mam przyjemnosc z jazdy, do tego jezdze swoim stylem, a nie stylem skrzyni (jesli chce jezdzic n niskich obrotach to tak jezdze, a znow nast dnia moge chciec jezdzic na wysokich - i tez nie ma problemu) - samochod dostosowuje sie do mnie, nie odwrotnie.

Gość ciekawe czy hołek lub kubica
owszem, jeździłam automatem mojego ojca. jest ok. dla mnie to tak naprawdę bez różnicy. nie jestem kierowcą rajdowym, więc mi rybka. ;)

aha - Amerykanie nie potrafia jezdzic manualem - chocby na glupim onecie bylo kiedys ze zlodzieje chcieli ukrasc samochod z manualem, i nie wiedzieli jak ruszyc, i ich policja wyczaila. ;)

Gość MMmo_POMOCY__
no tak ale 15-20 sek to za duzo na szybkie wyprzedzanie gdzie musisz jechac na styk. tez automaty maja opcje sport ale to i tak nigdy nie dorówna recznej skrzyni np dla mnie jazda autem to frajda, a wyzej kobieta sie wypowiadala ze nie musi sie martwic o zmiane biegow. wiec odp. oczywista, kobiety sa takie slabe ze nawet zmiana biegow to dla nich koncentracja... a facet czerpie korzysc z ruszania lewarkiem:) a jaka frajda gdy masz lepszy silnik i mozesz na recznej tak ciagnac do 8 czy 9 tys obrotow... oczywiscie diesle tutaj odpadaja bo to wogole kaszana, oprocz silnego momentu w niskim zakresie

ja na swoim automacie tez kontroluje obroty, chce na wysokich to jade na wysokich,chce na niskim jade na niskich...

Gość M A R I T A
Automat jest dobry dla starych ludzi, bezpieczna, prosta, stateczna jazda...jak dla mnie zero przyjemności:o

Gość na temat automatów
Ten sam samochód za automatem zawsze będzie wolniej przyspieszął i więcej palił paliwa, to raz Dwa samochodu z automatem praktycznie nie da sie wyjechac z saspy czy ruszyć na lodzie. Serwis i naprawa skrzyń automatycznych jest droższa to trzy cztery to żaden normalny kierowca nie musi się skupiać na zmianie biegów bo to się odbywa podświadomie Po piąte jak ktoś wspomniał przy ręcznej można używać silnika do hamowania dodatkowo redukując spalanie (silnik wtedy nei zużywa w ogóle benzyny) oraz klocki i tarcze bo skoro hamujemy silnikiem to nie trzeba tak mocno hamowac pedałem

Gość sos sos sos
wydaje mi sie, ze wszyscy ci co krytykuja automat nigdy nim nie jezdzili. pewnie zazdroszcza... ja jezdze automatem i jestem bardzo zadowolona.

Gość kombobombo
nigdy chyba nie mieliscie do czynienia z automatem (to do czesci tylko pisze) chyba tylko w grach co najwyzej. W automacie oprocz D - drive, P - Parking, N - neutral, macie co najmniej jedynkę i dwójkę. Sciska tych co nie maja i k*rewsko oszczednych ludzi. Tak samo jak ze swiatlami caly rok bylo.

Gość MMmo_POMOCY__
oszczednie, to ciekawe ze nawet katalogowo aut wiecej pali jak manual! do tego eksplatacja! strasznie szybko sie zuzywaja klocki hamulcowe!!! wlasnie hamowanie silnikiem np, tak sie mowi ale zima ciezko bez tego!

Bo samochody z automatyczną skrzynią biegów są droższe. I cena wyjściowa w salonie a potem w eksploatacji. Ja jeździłem różnymi samochodami z automatami i jeździ się oczywiście dużo wygodniej.

Gość ktorych ludzie
... których ludzie normalni (czytaj: Amerykanie) nie umieliby nawet obsługiwać .... i wlasnie to dla tych tepakow wymyslili automaty - bleeeee