Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mulieris dignitatem

Godność kobiety i jej powołanie.

Polecane posty

Gość Mulieris dignitatem

Godność kobiety i jej powołanie — odwieczny temat refleksji ludzkiej — nabrały w ostatnim okresie szczególnej wyrazistości. Nadchodzi godzina, nadeszła już godzina, w której powołanie kobiety realizuje się w pełni. Godzina, w której kobieta swoim wpływem promieniuje na społeczeństwo i uzyskuje władzę nigdy dotąd nie posiadaną. Dlatego też w chwili, kiedy ludzkość przeżywa tak głębokie przemiany, kobiety mogą nieść wielką pomoc ludzkości, aby nie upadła.

Gość Mulieris dignitatem
Pełnej i adekwatnej odpowiedzi na pytanie o godność kobiety, jako też o jej powołanie, nie można udzielić bez odwołania się do porządku miłości i jej prymatu. Kobieta jest tą, która winna doznawać miłości, aby wzajemnie miłować. Oznacza to nie tylko i nie przede wszystkim ten specyficzny układ oblubieńczy małżeństwa ale również zakres bardziej uniwersalny, wyznaczony przez sam fakt bycia kobietą w całości relacji międzyludzkich, które na różne sposoby określają współistnienie oraz współdziałanie osób, mężczyzn i kobiet.

Gość Veto
Ale prostszym językiem. Kobiety, uzyskawszy pozycje i rolę społeczną, o której piszesz wyżej, jednocześnie utraciły moralne prawo do jej pełnienia, bowiem walcząc o równouprawnienie i dążąc do dorównania mężczyznom na każdej płaszczyźnie kreatywnego, ludzkiego, dorównały im w pierwszym rzędzie we wszystkim tym tym, co jako zło przypisywane było przez wieki mężczyznom. Kobiety tworzą zło na równi z mężczyznami. Jeszcze na równi, ale stopniowo zaczynają wygrywać wyścig. :(

Gość Veto
...na każdej płaszczyźnie kreatywnego, ludzkiego działania *

Gość Mulieris dignitatem
W naszej epoce zdobycze wiedzy i techniki pozwalają osiągnąć nieznany przedtem stopień dobrobytu materialnego dla jednych, co niestety niesie z sobą równoczesne zepchnięcie na margines innych. W taki sposób ten postęp jednostronny może również oznaczać stopniowy zanik wrażliwości na człowieka, na to, co istotowo ludzkie. W tym sensie przede wszystkim nasze czasy oczekują na objawienie się „geniuszu” kobiety, który zabezpieczy wrażliwość na człowieka w każdej sytuacji: dlatego, że jest człowiekiem! I dlatego, że „największa jest miłość”.

Gość Veto
Oto Twój oczekiwany "geniusz" Obj. 17:1-5 1. I przyszedł jeden z siedmiu aniołów, mających siedem czasz, i tak się do mnie odezwał: Chodź, pokażę ci sąd nad wielką wszetecznicą, która rozsiadła się nad wielu wodami, 2. Z którą nierząd uprawiali królowie ziemi, a winem jej nierządu upijali się mieszkańcy ziemi. 3. I zaniósł mnie w duchu na pustynię. I widziałem kobietę siedzącą na czerwonym jak szkarłat zwierzęciu, pełnym bluźnierczych imion, mającym siedem głów i dziesięć rogów. 4. A kobieta była przyodziana w purpurę i w szkarłat, i przyozdobiona złotem, drogimi kamieniami i perłami; a miała w ręce swej złoty kielich pełen obrzydliwości i nieczystości jej nierządu. 5. A na czole jej wypisane było imię o tajemniczym znaczeniu: Wielki Babilon, matka wszetecznic i obrzydliwości ziemi.

Bezedury:) slodki buziak dla Ciebie:* Ps.: mam nadzieję, że nie brałeś tych nauk zbytnio do siebie:P

dlatego jesli kiedykolwiek będę na tyle ubezwłasnowolniona, by dac się zaciagnąc przed ołtarz...to będzie to tylko i wyłącznie biurko w USC :D

Gość poczekaj do niedzieli frajer
Kazanie jakies przy czwartku czy cóś?

Gość Bzykanko z druhną
???

Gość Psedłonim
Znaczy, sądząc po Waszych reakcjach, coś takiego jak "godność kobiety" jest niczym ważnym?

Gość Psedłonim
Zechcesz mi wyjaśnić, Nefrytowa, co takiego bzdurnego wyszpiegowałaś w zamieszczonych tekstach?

Bezedury- no to nie będę musiała się ,z Toba fotami wymieniac, wystarczy, ze wyciągnę od Ciebie w jakim mieście mieszkasz:D

Pseudo, za inteligentny jesteś na takie pytanie:D Ty uwielbiasz pisać z zimna krwią straszliwe bzdury i jeszcze do tego zajadle ich bronić:P O prawo gdzieś tam w swojej bujnej przeszłości się nie otarłes?:P

Gość Psedłonim
Czekaj, Nefrytowa. Nie ma tak lekko. Odniosłaś się do tych tekstów jednym, dosadnym słowem: "bzdury". Proszę Cię powtórnie o wyjaśnienie mi, dlaczego doszłaś do takiego wniosku?

Gość Psedłonim
Melni, przeczytaj, proszę, jeszcze raz. Ale wolno i ze zrozumieniem. :-) Twoje otwarte usta potraktuję z pełną wyrozumiałością. :-)

Psełdo, nie zaczynaj:P Mój sposób rozumowania jest bardzo pokrętny bo ja jestem prosta kobita:classic_cool: Cokolwiek nie napiszę znajdziesz 662 powody do bycia na nie:P

Gość Psedłonim
Mogę Ci przyobiecać, Nefrytowa, że nie będę z tym, co napiszesz dyskutować. Nawet słowem się nie odezwę. A więc? W czym dostrzegłaś bzdury?

Gość Veto
Dlatego, że oczekiwanie "na objawienie się „geniuszu” kobiety". wniwecz obraca inne ioczekiwanie, które jest sednem, celem i sensem Twojej wiary :)

Gość Psedłonim
:-) Dziękuję, Melni. A co złego w tym, żeby kobieta uczyła ludzi dobroci, wrażliwości i miłości?

Psełdo, ponieważ tam tak naprawde nie ma nic o kobiecej godności, natomiast jest jakieś chore szufladkowanie, że nie wspomnę o łaskawym zaliczeniu kobiety do rodzaju ludzkiego. No i oczywiście wracamy do korzeni: kobieta to wcielone zło:O Wystarczy?

Gość Psedłonim
Jasne, Bzdury, kobiety, jak to się ktoś tutaj przytomnie wyraził, to suki. :-)

Gość Psedłonim
Nie wystarczy, Nefrytowa. W dalszym ciągu nie napisałaś, co skłoniło Cię do określenia tekstów "bzdurnymi". :-)