Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kićka90xd

Przesądy..

Polecane posty

Gość gość
na ten temat nie wiem.Przestrzegam wielu przesadow.Jak gotuje i licze to nie moze byc 13 sztuk.Jak ide i zawracam siadam licze do trzech.Jak kot przeleci droge ukradke licze do trzech pluje za siebie i trzy kroki w tyl.Torby na ziemi nei stawiam.Duzo by pisac znam wszystkie przesady wigilijne ,noworoczne.pisali tu ze wbijaja w wycieraczki szpilki zeby nikt nie rzucil uroku.nosze czerwona bransoletke na nadgarstku.Czytalam o jednej kobiecie ktora o malo co nie doprowadzila do wypadku,bo jej cien latarni padl na jezdnie,nie przejechala bo to tez przynosi pecha

Gość gość
Nie nalezy brac ubran po zmarlym bo moze pociadnac za soba.Nie zabije pajaka,nie wolno niszczyc gniazd jaskolek ,bo nieszczescie.Sasiad zniszczyl zginela mu zaraz corka.Na pogrzebie nie nalezy osobie z rodziny niesc trumny,nie wolno chodzic na konstelacje narzeczonym zapowiada smutne zycie.Ubrania do slubu musza byc nowe.Zmarlego zeby nie straszyl nalezy pochowac przed niedziela,nie moze przelezec niedzieli.Dlugu nie oddawacwe wtorki ani nie pozyczac w ten dzien pieniedzy nie wyrzucac chleba

Gość gość
ale to przesady sprowadzaja cierpienie kłytnie smierc bo to jest złamanie nie bedziesz miał obcych bogów

Gość gość
Tak samo jak wiara w sny,sen mara Bog wiara, ale bywa ze sprawdzaja sie mnie dzis snil sie waz br

Gość gość
do pierwszego wpisu na tej stronie.A skad wziely sie te wnetrznosci,i z jakiego zwierzecia

Moi współlokatorzy są bardzo religijni, ale też niesamowicie przesądni. Wierzą w wiedźmy, czary i rzucanie uroków. Czasem trudno mi powstrzymać kpiący uśmiech, ale nie chcę ich urazić. Dorastanie na wsi wpoiło w nich poszanowanie na religii i tradycji. I obie te sfery się w tym przypadku nie wykluczają.